Pasta, pannenkoeken en brood. Heel vaak zijn dat belangrijke etenswaren in de wedstrijdvoorbereiding van een sporter. Die voedingsmiddelen bevatten namelijk veel koolhydraten die nodig zijn om een goede (duur)inspanning te kunnen leveren. Als je dat niet mag eten, omdat je er niet goed tegen kan, wat doe je dan?
Glutenvrij brood of pasta is een optie, maar bevat niet altijd alle benodigde voedingsstoffen die de 'echte' producten wel bevatten. Schaatser Lex Dijkstra kwam er vorig jaar achter dat zijn lichaam niet tegen gluten kon. Ook een hele waslijst aan andere etenswaren staat inmiddels niet meer op zijn menu. "Veel mensen weten niet eens dat ze een intolerantie hebben, terwijl ze wel last hebben van vage buikklachten of weinig energie hebben. Dan kan het zomaar zijn dat je intolerant voor iets bent."
Ook Dijkstra had lang last van allerlei klachten, terwijl niet duidelijk was wat daaraan ten grondslag lag. Pas na veel en langdurig onderzoek werd duidelijk wat zijn sportieve prestaties in de weg zat. Hij benadrukt dat het iedereen kan overkomen. "Ik heb altijd gedacht dat mij niets zou gebeuren, omdat je fit bent, sport en gezond eet. Ik dacht dat ik overtraind was en teveel aan het pushen, terwijl ik eigenlijk al die tijd mijn lichaam als het ware aan het vergiftigen was."
Aangepast dieet
Nu hij na al die tijd erachter is gekomen wat er aan de hand is, heeft Dijkstra zijn dieet drastisch aangepast. Bijna alles wat hij eet is vers. Groenten, peulvruchten en rijst beslaan het grootste deel van zijn voedingspatroon. Ook quinoa, noten en kokos zijn goede alternatieven. "Lees altijd het etiket", geeft hij ook als tip mee. "Je staat versteld waar allemaal tarwe in zit. Gehakt, vegetarische burgers, pizzabodem van boerenkool of zelfs soep, er zit tarwe in." Om die reden bestelt Dijkstra veel producten online, bij een speciale webwinkel waar hij precies kan aanvinken wat hij wel en niet wil.
Bij de samenstelling van een goed glutenvrij dieet kun je ook de hulp van een (sport)diëtist inroepen. Zo kun je een op jouw maat ingesteld dieet inrichten, waarbij je optimaal voorbereid begint aan je trainingen of wedstrijden. Ook kan het helpen om naar ervaringen te vragen van andere mensen en sporters met een intolerantie. Wat zijn hun tips en trucs?
Een laatste tip van Dijkstra: pas op met buiten de deur eten. Zowel tijdens een trainingskamp als gewoon bij een vriend of vriendin op de koffie, het kan zomaar mis gaan. "Het maakt je soms paranoïde, omdat je niet weet of alles wel goed schoon is, of de kopjes niet in het water zijn afgewassen waar ook de broodplank is gegaan. Vorige keer in Inzell zeiden ze dat ze glutenvrije pasta hadden, maar waarschijnlijk zijn ze met de lepel van de ene pan naar de andere pan gegaan. Dat is gewoon besmetting natuurlijk."
Uiteraard kun je ook kijken naar het glutenvrijkeurmerk bij hotels en restaurants. In dat geval kun je veilig genieten van je maaltijd voordat je aan je sportactiviteit gaat beginnen. En gelukkig worden mensen met een glutenintolerantie geholpen door de natuur. Alle groente- en fruitsoorten zijn van nature glutenvrij. Je kunt dus altijd gewoon een banaantje pakken voordat je gaat trainen.
Meer tips lezen? Je vindt ze op schaatsen.nl/tips.