In de discussie is nadrukkelijk stilgestaan bij onderwerpen als marketing van de schaatssport, het belang van de nieuwe media en de fanbeleving, de opzet van de internationale kalender, nieuwe kwalificatiesystemen voor WK’s en Olympische Spelen en introductie van nieuwe onderdelen.
Wat dat laatste betreft: één nieuw langebaan onderdeel werd op het ISU-congres al concreet ingevuld: vanaf 2015 wordt de mass-start als nieuw wedstrijdonderdeel toegevoegd aan het WK Afstanden.
Het Nederlands voorstel om in verband met de Team Pursuit één extra schaatser mee mogen nemen naar de Spelen (elf in plaats van tien) kreeg tijdens het ISU congres onvoldoende steun, maar zal wel worden meegenomen in de discussies over sportvernieuwing.
Het plan om het Essent WK Sprint en het Essent WK Afstanden samen te voegen werd niet in stemming gebracht en verdween van de agenda. Arie Koops, directeur sport van de KNSB, laat vanuit Kuala Lumpur weten daar content mee te zijn: “Ik ben blij dat dit voorstel het niet heeft gehaald. Om het sprinten te blijven stimuleren, verdienen de sprinters gewoon een eigen WK.”
Ongewijzigd blijft het aantal deelnemers aan de Essent WK Afstanden. Er was een voorstel ingediend om het aantal deelnemers op de lange afstanden (3 en 5 kilometer dames, 5 en 10 kilometer heren) bij dit grootste ISU-toernooi binnen het langebaanschaatsen verder in te perken.
Wel is besloten dat er bij het Essent WK Allround nog maar acht schaats(st)ers zullen starten op de afsluitende afstand (5000 meter bij de vrouwen, 10.000 meter bij de mannen), in plaats van het huidige aantal twaalf.
De lijnenregel, in ons land beter bekend als de Dr. Bibberregel, blijft gehandhaafd. De KNSB had het liefst terug gewild naar de oude situatie. Dat voorstel werd niet gehonoreerd. Wel werd de regel aangepast aan de wijze waarop er het afgelopen seizoen door de arbiters mee is gewerkt. Tevens worden er nu een aantal uitzonderingen benoemd wanneer een schaatser niet wordt gediskwalificeerd.
De huidige ISU council-leden en leden van de technische commissies zullen geen vier jaar zitting hebben in de betreffende ISU-organen, maar zes jaar. In Kuala Lumpur werd een voorstel aangenomen om de ISU-verkiezingen van 2014 te verschuiven naar 2016. Een en ander betekent voor Nederland dat Jan Dijkema twee jaar langer vicevoorzitter van de ISU zal zijn en dat Jildou Gemser (langebaan) en Reinier Oostheim (shorttrack) in ieder geval nog tot 2016 in de betreffende Technische Commissies zullen zitten.
Gemser toonde zich ingenomen met dit besluit: “Ook binnen de technische commissie langebaan heeft het onderwerp sportvernieuwing een hoge prioriteit. Door het besluit om te ISU-verkiezingen twee jaar uit te stellen heb ik nu in ieder geval nog minimaal vier jaar de tijd om aan veranderingen te kunnen werken.”