Stefan Westenbroek goed op dreef
Stefan Westenbroek had er zaterdagavond zin in tijdens testwedstrijden voor de topteams in Thialf. Met zijn 34,79 op de 500 meter nestelde hij zich keurig in de top van het fictieve, mondiale seizoensklassement van snelste tijden op de verschillende afstanden. Voor de moraal van de 22-jarige Ommenaar is het lekker dat hij nu als vierde schaatser staat genoteerd, achter Jordan Stolz (34,63), Laurent Dubreuil (34,72) en de Chinees Yankun Zhao (34,77). Hij passeert Reggeborgh-ploegmaat Jenning de Boo die een week geleden tijdens het NK Clubs nipt onder de 35 seconden dook (34,94).

Joy Beune reed een respectabele 1500 meter. De 1.55,12 betekent de derde tijd van de jaargang 2024-'25 op dit moment, achter twee Amerikaansen (Brittany Bowe en Kimi Goetz). Jutta Leerdam zal tevreden zijn geweest met haar eerste testcase op haar favoriete 1000 meter: 1.14,89, en dat geldt eveneens voor Tim Prins die de dubbele sprint aflegde in 1.08,37. Zo kroop hij in het zog van het Noord-Amerikaanse duo Connor Howe (1.08,02, gereden in Calgary) en Stolz die op het ijs van zijn thuisbaan Milwaukee al tot 1.08,29 is gekomen. Overigens is Prins in zijn nog korte carrière al acht keer rapper geweest op dit nummer. Beau Snellink was de beste op de drie kilometer, in 3.41,93, net als Antoinette Rijpma-de Jong (4.03,92), wereldwijd de tweede tijd achter Beune.

Alle trainingsresultaten in Thialf staan hier

Joy Beune
Joy Beune: 1.55 en een beetje op de 1500 meter. | Foto: Neeke Smit

Reggeborgh ontfermt zich over natuurijsklassiekers
De Stichting Natuurijs Klassiekers (SNK) en Reggeborgh Foundation slaan de handen ineen. Voor de komende jaren wordt Reggeborgh Foundation partner van de klassieke schaatswedstrijden die georganiseerd worden zodra er sprake is van (betrouwbaar) natuurijs in Nederland. Op de Jaap Eden IJsbaan in Amsterdam werd tijdens de eerste Marathon Cup van het seizoen het nieuwe leiderspak onthuld.

SNK voorzitter David Pos over de samenwerking: “Onze stichting is voor haar inkomsten volledig afhankelijk van sponsors. Deze samenwerking met Reggeborgh Foundation stelt ons en onze verengingen in staat om de komende jaren deze prachtige wedstrijden te kunnen blijven organiseren. Dat is heel goed nieuws voor de vele schaatsliefhebbers in ons land. Natuurijs en natuurijswedstrijden zijn het fundament van onze sport."

De Stichting Natuurijs Klassiekers verenigt – sinds 1991 – de marathonschaatswedstrijden die bij voldoende natuurijs voor vrouwen en mannen uit de Topdivisie worden georganiseerd. Veel van de bij de SNK aangesloten wedstrijden, zoals de Holland Venetiëtocht, Noorder Rondritten, Veluwemeertocht en de 100 van Eernewoude, worden al ruim een eeuw georganiseerd en mogen dus met recht klassiekers worden genoemd. Grote namen uit het peloton – denk daarbij aan Henk Angenent, Erik Hulzebosch, Yep Kramer, Dries van Wijhe, Evert van Benthem, Lenie van der Hoorn, Klasina Seinstra, wisten de wedstrijden te winnen. De laatste winnaar van het leiderspak was Rob Hadders in de winter van 2011/2012.

Leiderspak Natuurijs Klassiekers
En nu maar hopen dat er gauw natuurijs komt.... | Foto: Eigen foto

Blondin blijft goud delven in Québec
Ivanie Blondin is momenteel het beste ‘schaatsproduct’ dat de Canadese vrouwentak van de langebaan in huis heeft. Op het nationaal kampioenschap (Québec) dat vier dagen in beslag neemt, greep de 35-jarige rijdster uit Canmore haar derde gouden medaille. Na de hoofdprijs op de 3 kilometer en 1000 meter volgde een overwinning op de 1500 meter. Blondin wees met duidelijke cijfers Valérie Maltais (zilver) en Béatrice Lamarche terug: 1.56,96 om 1.58,58 en 1.58,97.

In het mannenveld zat opnieuw Connor Howe aan de goede kant van de score. De nummer 1 van de 1000 meter reed ook naar goud op de schaatsmijl in 1.45,82 en was daarmee ruim sneller dan David La Rue (1.46,93) en Tyson Langelaar (1.48,45). Graeme Fish maakte zaterdag flink werk van de tien kilometer waarop hij van tevoren wist dat de tegenstand nihil zou zijn. Zijn tijd (12.58,41) mocht er zijn, die van de metgezellen op het podium niet echt: Daniel Hall werd tweede in 13.48,79 en Connor Waters' tijd deed bijna vermoeden dat hij op buitenijs had gereden: 14.13,52.

De slotdag van het kampioenschap (zondag) staat in het teken van de mass start.

De uitslagen van het Canadees kampioenschap staan hier