Sport loopt als een rode draad door het leven van Iepe Soet (49) uit Heerenveen. Ook zijn vrouw Ria, zoons Sietze en Jelle en dochter Aafke zijn sportief aangelegd. “Waarom wij familie ‘Soet’ heten en niet familie ‘Sport’ weten wij ook nog niet,” aldus Iepe.

“Van Elfstedentochten schaatsen tot sportmassages geven, van training geven tot bestuursfuncties. Het hele spectrum wordt meegenomen. In de zomervakantie staan we vervolgens met veel plezier langs de Tour om nog een keer van de sport genieten.”  Wielrennen, langebaanschaatsen en shorttrack zijn de takken van sport waarin de familie Soet zelf actief is.

Wanneer ben je met vrijwilligerswerk begonnen?

“Ik denk al zo’n 25 jaar geleden.”

Wat was voor jou de reden om dit te gaan doen?

“Ik ben destijds begonnen als schaatstrainer bij STC de Kluners in Drachten. Omdat ik het prachtig vind om jonge kinderen die makkelijk lijkende, maar toch zo moeilijke schaatsbeweging aan te leren.”

Wat ben je nog meer gaan doen?

“Op een gegeven moment kom je wat meer in het verenigingsleven terecht en dus ook in besturen. Momenteel zit ik in het bestuur van Shorttrackclub Thialf. Naast voorzitter van Shorttrack ben ik ook voorzitter van Jeugdschaatsen. Afgelopen zaterdag hebben we hiervoor samen met Jesper Hospes (Team Beslist.nl) en wethouder Buwalda het nieuwe seizoen geopend.”

Dit Jeugdschaatsen valt ook onder SCT?

“Ja, dat klopt. Binnen SCT hebben we meer dan tachtig actieve leden en dat is voor Shorttrack een mooi aantal. Daarnaast hebben we bij het jeugdschaatsen elk jaar zo’n vijfhonderd kinderen in de leeftijd van zes tot twaalf jaar die we lesgeven. Ook beginnen we steeds eerder met peuter- en kleuterschaatsen, waarbij we op een krabbelbaan ook kinderen jonger dan zes jaar al schaatsles geven. Dat zijn elk jaar zo’n 25 peuters en kleuters.”

Hoe ben je voorzitter geworden?

“Mijn voorganger Piet Tjepkema, die al een aantal keer gestopt was, wilde in 2010 nu een keer echt stoppen en heeft mij gevraagd voorzitter te worden.”


Iepe Soet, tussen Rianne de Vries en Jorien ter Mors, aanwezig bij de huldiging van SCT-kampioenen | Foto: Martin de Jong

Speelde bij jou nog mee dat je kinderen lid zijn bij SCT?

“Eigenlijk niet. Ik heb als schaatstrainer ook altijd geprobeerd mijn kinderen geen training te geven. Dat is niet altijd gelukt, maar ik probeer het wel van elkaar te scheiden. Ik ben voorzitter geworden omdat ik dat zelf wilde en op die manier kan ik daar ook onafhankelijk en vrij in zijn.”

Toch kan het wel eens lastig zijn om als ouder tevens vrijwilliger te zijn?

“Precies. Daarom werken we binnen onze club ook met het ‘drie S-en model: Structuur. Sterker. Samen.’ Doordat we als vereniging een heldere Structuur hebben, zien de mensen een betere afbakening van hun taken. En daardoor kregen we in een keer meer vrijwilligers.”

“Wanneer je tevens investeert in het Samen doen. Vooraf even met elkaar om de tafel gaan, zodat iedereen weet wat we van elkaar kunnen verwachten. Als je op die manier ervoor zorgt dat je meer mensen krijgt, wordt het ook Sterker en hoeft niet alles bij een paar mensen te liggen. Dat proberen we elke keer opnieuw uit te dragen om zo nog meer mensen erbij te betrekken.”

In het dagelijks leven ben je als regiodirecteur bij ingenieursbureau 'Oranjewoud' gewend om leiding te geven. Dat helpt je bij de vereniging.

“Ja, waarbij je er natuurlijk altijd voor moet waken dat we met een vereniging met vrijwilligers te maken hebben. Op het werk is het toch een andere verhouding wanneer het collega’s of een klant betreft. Met vrijwilligers moet je blijven benadrukken dat je het samen moet doen. Tegenwoordig is iedereen druk en heeft iedereen z’n eigen belangen en interesses, maar we moeten het met elkaar doen anders lukt het niet.”

Hoeveel tijd besteed je aan vrijwilligerswerk?

“Het is mijn passie, mijn hobby en ik vind het leuk, dus dan kijk je niet naar uren. Ik heb een drukke baan, een druk gezin met drie kinderen en ik geef nog drie keer per week schaatstraining bij STC Rutten. Maar ik zeg altijd ‘ik heb één voordeel, want ik woon op 1,3 km van Thialf en heb dus bijna geen reistijd’.”

Wat is voor jou de voldoening?

“In mijn trainerschap is het allermooiste dat je kinderen de schaatstechniek bijbrengt. Ik geef altijd training aan de oudste pupillen. Dat vind ik een mooie leeftijd. Dan kun je ze echt mooi de basis van de schaatstechniek bijbrengen. Ik probeer ze ook te laten ervaren dat het leuk is om les te geven. Ik kom op de ijsbaan nu de eerste kinderen tegen die ik vroeger heb lesgegeven en die nu ook lesgeven. Zij geven aan dat ze ook les zijn gaan geven doordat ze aan mij zagen hoe leuk dat was.”

“Als voorzitter vind ik het gewoon mooi als we de zaken bij de club goed geregeld hebben. Langzamerhand hebben we mooie sponsors, hebben we de kleren goed voor elkaar en mooi verhuurmateriaal. Afgelopen week hadden we verhuur- en kledingavond en wanneer je dan ziet dat het hele team er staat en dat we erin zijn geslaagd om dat met elkaar te doen, denk ik ‘zo is het bedoeld’. Dat geeft mij voldoening.”

Jullie vereniging organiseert regelmatig (inter)nationale wedstrijden. Dat betekent ook dat jullie extra vrijwilligers nodig hebben.

“Ja. Het is daarom heel mooi dat we het CIOS, met Jildou Gemser, dichtbij hebben. We zijn steeds meer bezig om ook tijdens dat soort wedstrijden studenten van het CIOS een stageplek te bieden, zodat ze ons op die manier helpen. Zelf zit ik tijdens die wedstrijden ook in het organisatiecomité.”

Hoelang denk je nog voorzitter te blijven?

“De KNSB heeft sinds kort de regel dat je als voorzitter maximaal 3x drie jaar voorzitter mag zijn en ik zie mezelf dat wel doen. Als we het mooi met elkaar blijven doen, komt het helemaal goed.”

“Daarbij vind ik nog wel één ding belangrijk om te vermelden. Als trainer en voorzitter sta je op het ijs en ben je zichtbaar, maar er zijn ook heel veel vrijwilligers niet zichtbaar. De mensen achter de schermen, die bijvoorbeeld de administratie doen, lidmaatschapskaarten sealen of postzegels op enveloppen doen, komen eigenlijk nooit in beeld. Maar zij zijn voor een vereniging net zo belangrijk als de mensen die je regelmatig op of naast het ijs ziet.”

Welke vrijwilliger(s) wilt u graag terugzien in de ‘Vrijwilliger van de Week’, en waarom? Laat het ons weten door een mail te sturen naar redactie@schaatsen.nl!