Elsemieke van Maaren verrast op de eerste mass start, Harm Visser niet met zege
Om het bewijs te leveren dat Elsemieke van Maaren voor het eerst in haar schaatsleven als seniore een wedstrijd wist te winnen, had de jury in Thialf zondagmiddag nogal wat tijd nodig. Het mannenpeloton was de finishlijn van de eerste mass start van het seizoen al lang en breed gepasseerd, met Harm Visser als nummer een, toen de kleine Gelderse van Okay-Interfarms nog steeds in onzekerheid ronddrentelde langs het ijs.

E van Maaren
Elsemieke van Maaren begint haar schaatsseizoen heel knap: ze wint de eerste mass start! | Foto: Neeke Smit

Het bevrijdende nieuws dat zij inderdaad aan het slot van een verder niet zo’n spannende ouverture de beste sprint in de benen had gehad, deed Van Maaren goed. “Hartstikke lekker om zo de winter te beginnen”, zei ze lachend, eraan toevoegend dat ze ‘heus niets speciaals heeft gedaan in de voorbereiding om zo knap voor de dag te komen in het Heerenveense schaatspaleis’. “Ik heb niets meer gedaan dan heerlijk met de mannen van Okay mee te trainen. Daar voel ik me prima bij, ik zit goed in mijn vel en heb veel plezier. Dat hoop ik zo door te trekken de komende periode”, aldus de overall winnares van de laatste Marathon Cup.

Ondanks de ronkende start namens haar nieuwe marathonformatie (Van Maaren reed voor BDM-BTZ, red.) heeft ze niet direct enorme ambities op het onderdeel. “De mass start is een fijne training voor de marathon die leuk is om te doen. Afgelopen zomer heb ik niet te veel skeelerwedstrijden gereden, of beter, ik heb een tijdje niet getraind. Om eerlijk te zijn heb ik meer genoten van de vrije tijd dan ik gewend was. Het was niet omdat ik de weg kwijt was of zo, maar ik wilde wat anders. Met de mannen van Okay heb ik het super naar mijn zin – met de vrouwen ook hoor, maar die hadden de laatste weken een wat andere focus. De begeleiding is geweldig, ik word overal bij betrokken. Kortom, ik geniet ervan, en daar gaat het me om bij sportbeoefening”, oordeelde Van Maaren, die de Belgische Sandrine Tas naar de tweede plek verwees, en Kim Talsma op de derde plaats in de uitslag terugzag.

Harm Visser wint mass start
Harm Visser maakt de bedoelingen meteen duidelijk: mass start wordt ook een hoofddoel. | Foto: Neeke Smit

De mannenrace kreeg een winnaar die geen mens verraste: Harm Visser. Geholpen door zijn volledige marathonploeg Jumbo (voor het laatst in geel-zwarte outfit, omdat Essent de nieuwe sponsor is per 1 oktober) kostte het de kleine Fries niet veel moeite zijn schaats na zestien ronden als eerste over de streep te drukken. Yves Vergeer en Matthé Pronk zaten hem het meest op de hielen.

In tegenstelling tot zijn vrouwelijke evenknie van de openingsrace loert Visser nadrukkelijk naar meer succes op de mass start. Vorig seizoen koos hij er bewust voor niet mee te dingen naar een startbewijs voor de World Cups. “Ik sta er nu meer open in, en alleen om dat feit heb ik onlangs al aan de ISU-tijden voldaan om überhaupt in aanmerking te komen. We gaan het zien hoe ver ik geraak. Ik ben me ervan bewust dat de mass start een ander spelletje is, met een veel ‘directere sprint’. Tijdens de marathons moet ik zelf meer schakelen en anticiperen.”

Het wordt uitkijken naar de eerste selectie die bondscoach Rintje Ritsma zal samenstellen voor de wereldbeker. Vorige winter waren de pijlen veelal gericht op Bart Hoolwerf. De snelle man van Team Reggeborgh kwam lang niet altijd even goed uit de verf. Hoolwerf ontbrak in Thialf omdat hij op trainingskamp was met de ploeg. “Hij blijft de meest geduchte tegenstander op de mass start, al mag je jongens als Vergeer evenmin onderschatten. Ik sta nooit aan de start met het idee van dat doe ik wel even.”

De uitslagen van de eerste mass start van het seizoen staan hier en hier

Julia Pereira de Vos heeft de eerste Braziliaanse records te pakken

Tijdens de limietwedstrijden in Thialf heeft de Julia Pereira de Vos (18) het eerste nationaal langebaanrecord voor Brazilië gereden. De dochter van een Braziliaanse moeder en Nederlandse vader (en daarom gerechtigd om voor het Zuid-Amerikaanse land uit te komen) dook zaterdagavond op de 500 meter tweetienden onder de snelste tijd: 42,11 was de toptijd, 41,91 is nu het Braziliaans seniorenrecord.

Julia heeft overigens al 41,24 in de boeken staan als haar beste tijd op de sprint. "Deze 500 meter was mijn eerste wedstrijd van het seizoen, het was weer even wennen. Vorig seizoen kwam ik in dezelfde recordwedstrijden uit op 42,01. Ik ben dus al beter begonnen", aldus De Vos, die een dag later ook probeerde de Braziliaanse toptijd op de 1000 meter te verbeteren. Ze finishte na 1.24,73, bijna twee seconden langzamer dan het record (1.22,80) van Larissa Paes, gereden in Salt Lake City. Haar tijd betekende wel een nationaal juniorenrecord... dat nog nooit geregistreerd is geweest.

Julia Pereira de Vos
Duimpje omhoog bij Julia: de eerste voetnoot in de Braziliaanse schaatshistorie is geschreven. | Foto: Neeke Smit