Grote domper voor Sven Roes: Geen Dutch Open wegens schouderblessure

Opnieuw is Sven Roes door blessureleed uitgeschakeld. Zijn naam is geschrapt van de deelnemerslijst voor de Dutch Open Shorttrack, een internationaal toernooi waarin komend weekend door de Nederlandse rijders om World Tour-startbewijzen wordt gestreden. Na een crash donderdagmiddag tijdens de training in Thialf kwam de rijder van het Center of Excellence (die mag meetrainen met TeamNL) ongelukkig ten val. Zittend glijdend over het ijs knalde Roes met zijn linkerschouder tegen de boarding die daarbij uit de kom schoot. Dat euvel kon meteen worden verholpen. Roes meldde zich later in het ziekenhuis, waar de schade bleek mee te vallen. Toch leek het de medische staf verstandiger Roes niet te laten starten in het driedaagse toernooi waarvan vrijdag de voorronden beginnen. Een enorme tegenvaller voor de 24-jarige Fries die voorbije twee jaar de sport moest missen door een heupkwetsuur en rugproblemen. Uitgerekend de DOS ging twee jaar geleden ook aan zijn neus voorbij, toen het blessureleed hem voor het eerst begon dwars te zitten.

Jens van 't Wout en Sven Roes 2024 sep
Jens van 't Wout is blij met de zege, maar deelt zijn geluk ook met Sven Roes (r), de nummer 2. | Foto: Soenar Chamid

Net op het moment dit voorjaar dat hij weer fit was verklaard, kreeg Roes te horen dat er geen plaats meer was in de nationale selectie. Hij liet de moed niet zakken, vocht zich terug via het KTT ST Noord en het Center of Excellence en maakte direct indruk tijdens de time trials en eerste races voor de World Tour, het laatste weekend van september. Op de 1500 meter eindigde hij als tweede achter de ongenaakbare Jens van 't Wout, terwijl hij een dag later wederom het podium bereikte van de 1000 meter: derde achter Van 't Wout en Sjinkie Knegt.

Het is afwachten wat de Selectiecommissie zal besluiten bij het toekennen van de startplaatsen voor de eerste twee World Tour-wedstrijden in Montréal en Salt Lake City, eind oktober/ begin november.

Selma Poutsma tast al maanden in duister over blessure

Shorttrackster Selma Poutsma bevindt zich eveneens in de hoek waar de klappen vallen. Ze verkeert al maanden in onzekerheid door een mysterieuze blessure aan haar linkerbovenbeen. Ze ontbrak in het weekend van 28 en 29 september bij de eerste selectiewedstrijden voor de World Tour, en dat is komend weekend ook het geval bij de Dutch Open Shorttrack in Thialf. "Ik heb geen idee wanneer ik weer het ijs zou op kunnen om te racen. Zolang er geen duidelijke diagnose kan worden gesteld, weten we ook niet wat er precies moet gebeuren om me opnieuw fit te krijgen", zegt de sprintster die vorig seizoen internationaal grote successen behaalde.

Net na het begin van de voorbereiding op het nieuwe seizoen openbaarden zich de klachten voor het eerst. "In mei fietsen we voornamelijk en doen we aan krachttraining. Ik voelde me enorm fit, maar na een fietsrit had ik ineens last van een vermoeid linkerbeen, net alsof het volledig was verzuurd. Daarna keerde dat gevoel steeds terug, ook bij alledaagse dingen. Wanneer ik de trap opliep, kreeg ik boven mijn linkerbeen amper meer omhoog. Toen we het ijs op gingen, merkte ik hetzelfde: de vermoeidheid in mijn benen was niet symmetrisch", vertelt Poutsma, die de voorbije maanden het ene na het andere onderzoek heeft ondergaan. Tot dusver zonder hoopgevend resultaat.

Selma Poutsma
Tijdens het trainingskamp in Bormio draaide Selma nog haar rondjes mee. | Foto: KNSB - Shapevisions

"Nee, er zijn nog geen antwoorden. De fysio's hebben nu wel wat oefeningen bedacht waarmee ik mag proberen de klachten te verminderen. Het is heel vervelend, want ik zou graag weer schaatsen", aldus de 25-jarige atlete van TeamNL die normaal gesproken komende winter shorttrack zou combineren met de langebaan, als lid van Team Essent. Speciaal daarvoor had Poutsma dit voorjaar besloten dat ze na het afronden van haar bachelor liberal arts & sciences haar studieplannen even naar de achtergrond zou schuiven om zich volledig op de sport te richten. "Ik probeer me nu maar te vermaken met wat andere hobby's, omdat ik wel iets te doen wil hebben. Zwemmen en hardlopen lukken aardig."

Russische stayer Danila Semerikov wijkt uit naar Oezbekistan

De Russische schaatser Danila Semerikov krijgt komende winter weer de kans zich met de mondiale top te meten. Na twee jaar wachten heeft de Russische bond ingestemd met een ‘verhuizing’ naar Oezbekistan dat nagenoeg geen historie heeft in het langebaanschaatsen. Semerikov, die later deze maand dertig wordt, behoort tot de rijders die de tien kilometer al eens sneller dan dertien minuten hebben afgelegd. In 2019 kwam de Rus tijdens het WK Afstanden in Inzell tot de derde plaats, met 12.57,40, achter wereldkampioen Jorrit Bergsma en Patrick Roest. Op dat toernooi werd Rusland (met Semerikov) derde op de team pursuit, een resultaat dat ook in 2020 en 2021 werd geboekt. In 2018 won hij de wereldbekerrace over vijf kilometer in Thialf, in een baanrecord.

Omdat de situatie voor veel atleten uit Rusland uitzichtloos is door het verbod om mee te doen aan internationale sportevenementen (het gevolg van de oorlog met Oekraïne), zinspeelde Semerikov al enige tijd op een uitvlucht. Dat geldt eveneens voor de shorttrackers Denis Ayrapetyan en Daniil Eybog; zij volgen het voorbeeld van Semerikov en sluiten zich ook aan bij Oezbekistan. De Russische bond, onder leiding van oud-schaatser Nicolai Guljajev, heeft de overgang lang geblokkeerd.

Danila Semerikov met Patrick Roest en Jorrit Bergsma
Danila Semerikov (r) reed zich in 2019 op het WK in Inzell op het podium van de tien kilometer, samen met Patrick Roest (l, zilver) en wereldkampioen Jorrit Bergsma. | Foto: Soenar Chamid