De 16-jarige Koetsier stond tot voor kort liever met haar stick in haar handen op een kunstgrasveld, dan dat ze een serieuze stap naar het schaatsen ambieerde. Hard rondjes schaatsen was een leuke hobby voor erbij, maar dat is vorig jaar veranderd in het dromen van een carrière zoals die van schaatslegende Ireen Wüst. “Het individuele van schaatsen is zo anders dan een teamsport. Ik wil graag ontdekken hoe ver ik kan komen”, vertelt Koetsier. “Wüst heeft zoveel gepresteerd, bizar knap. Ik zou wel willen weten hoe ze dat heeft gedaan en wat haar ervaringen zijn.”

Sportief is Koetsier altijd geweest en de schaatssport is haar niet geheel onbekend. Als 8-jarig meisje is ze gaan hockeyen, met één keer per week een schaatstraining erbij. “Het mochten niet meer ijsuren worden van mijn moeder, ik sportte genoeg”, lacht Koetsier. “Ik keek wel op tv naar schaatsen en reed zelf af en toe wedstrijden, maar ik had nooit gedacht dat het mijn hoofdsport zou worden.” Pas anderhalf jaar geleden switchte Koetsier definitief naar de topsporttak van het schaatsen. Via het Gewest Zuid-Holland mocht ze snel aansluiten bij KNSB Talentteam Zuidwest.

De middelbare scholiere is daardoor relatief onbekend met het wereldje. Ze moest wennen aan de grote namen en de ambities van de sporters. Het individuele van de topsport staat in groot contrast met de teamsport zoals ze vanuit hockey kent. “Schaatsen is echt persoonlijk. De focus die je op jezelf moet leggen – en die ik bij anderen zie – vind ik interessant. Ik was gehecht aan de teamsport. Met name het teamgevoel mis ik wel, dat je samen ergens voor gaat. Maar daar tegenover staat dat ik individueel zulke grote stappen maak, dat vind ik heel gaaf. Daarom lukt het mij steeds beter om los te laten wat ik mis.”

Amber Koetsier bij de Gouwe Streek in Waddinxveen
Amber Koetsier bij schaatsvereniging de Gouwe Streek in Waddinxveen. Ze hockeyde ook in Waddinxveen, bij HCW. | Foto: Eigen foto

Het is voor de voormalig hockeyster nu de uitdaging hoe ze zo snel mogelijk beter wordt. Naar wie ze opkijkt en van wie ze veel leert? “Ireen Wüst, natuurlijk. Daar keek ik vroeger al naar, ook al was dat op een andere manier dan dat ik nu doe. Ik vond het indrukwekkend hoe zij elk jaar opnieuw de beste was. Bovendien is ze een allrounder, en dat vind ik zelf op dit moment ook het leukst om te doen. Wie weet kan ik me binnenkort meer verdiepen in de schaatstechniek van Ireen en kijken wat ik daarmee kan. Ik zit pas kort op dit niveau in het schaatsen, waardoor ik mij daar niet eerder mee bezig heb gehouden”, aldus Koetsier.

Het zijn de drive en het doorzettingsvermogen van Wüst die Koetsier bewondert. Het geeft haarzelf nieuwe energie. Ze ziet plotseling kans om ook voor de top te willen strijden. “In een teamsport zoals hockey is het moeilijk bij Jong Oranje te komen. Er zijn zoveel meiden die dat willen en er zijn maar heel weinig plekken. Het was mij daar niet gelukt zo hoog te komen, denk ik. Maar dat dacht ik van schaatsen ook, en ik heb al aardig grote sprongen gemaakt”, vertelt Koetsier bescheiden. Het aanstormende talent Koetsier is er een om in de gaten te houden.

Meer weten over de KNSB Talent teams? Lees dat hier!

Profiel Amber Koetsier

Leeftijd: 16

Woonplaats: Moerkapelle, Zuid-Holland

Schaatst bij: KTT Zuidwest

Favoriete afstand: Allround