Als je terug in de tijd gaat, naar de 8-jarige Bryant Boogert, begin je te denken dat hij aan de andere kant van de oceaan woont. Een rood-wit dekbed met sterren op zijn bed en bijpassende gordijnen. Overal op de muur posters van zijn idool: de Amerikaanse Shani Davis. Voor Boogert dé reden om zelf te willen schaatsen. “Ik was zo’n fan van hem, daardoor vond ik zelfs heel Amerika fantastisch. Het mooist aan hem vond ik dat hij een come-back rijder is.”

Shani Davis is een schaatslegende die in 2005 en 2006 allround wereldkampioen wordt en in 2009 de wereldkampioen op de sprint is. Als klein jochie kijkt Boogert gefascineerd naar Davis op televisie. Hij vindt het prachtig om te zien hoe Davis wat minder snel start dan de anderen, maar op het eind er overheen weet te gaan en de buit binnensleept. De 1000 meter en het koningsnummer, de 1500 meter, zijn Boogerts favorieten om te zien. “Als iemand traag start en dan weet te winnen, keer op keer, en zo een toernooi als eerste afsluit. Dat vind ik een echte winnaar.”

De allrounder zwaait in 2019 definitief af, nadat zijn laatste Olympische Spelen in 2014 en 2018 al teleurstellend zijn geweest. Boogert is bij de laatste wedstrijd die Davis schaatst in Nederland. “Ik kon zelfs met hem op de foto. En ik had een groot spandoek gemaakt, ik weet alleen niet meer wat voor tekst erop stond, haha”, lacht Boogert. Wat hem het meest bijblijft? “Hij heeft het niet altijd makkelijk gehad nadat hij gestopt is. Des te knapper dat hij altijd zoveel plezier uitstraalde. Dat enthousiasme zou ik zelf ook willen.”

Bryan Boogert als klein jochie met Shani Davis
De 8-jarige Bryant Boogert gaat met Shani Davis op de foto bij zijn laatste wedstrijd in Nederland. | Foto: Eigen foto

Davis vertrok met stille trom, maar keerde terug als trainer. “Zijn passie voor de sport is ook mijn streven. Zelfs als ik uiteindelijk niet goed genoeg ben voor de top”, vertelt Boogert. Maar daar wil hij nog niet te lang bij stilstaan. Het talent van team zuid komt op de sprintafstanden uit en hoopt na dit jaar naar een commerciële ploeg door te stromen. Daar moet hij wel hard zijn best voor doen. “Op de 500 meter moet ik vooral werken aan mijn opening, die is vrij stroef. Verder is er nog een aantal technische aspecten. Ik zit nog niet aan mijn limiet, aldus Boogert.

Om zichzelf te verbeteren kijkt Boogert nu bij de huidige top af: “Jordan (Stolz) is een schoolvoorbeeld, dus ik analyseer zijn wedstrijden en probeer daarvan te leren.” Hoewel Boogert een andere voorkeursafstand heeft dan zijn idool Davis – de specialist op de 1000 meter – neemt hij toch elementen over in zijn training. “Shani reed heel mooie bochten. Zelf schaats ik ook goede bochten; ik vind het interessant om dat te vergelijken. Ik heb zelf geshorttrackt en hij heeft dat ook gedaan. Ja”, besluit Boogert, “technisch en als persoon was Shani het totaalplaatje voor mij.”

Meer weten over de KNSB Talent teams? Lees dat hier!

Profiel Bryant Boogert

Leeftijd: 19

Woonplaats: Hoogblokland, Zuid-Holland

Schaatst bij: KTT Zuid

Favoriete afstand: 500 meter en 1000 meter

Prestaties: Goud op het NK Junioren (2024) op de 1000 meter en zilver op de 500 meter

Bryan Boogert bij het KTT
Bryant Boogert schaatst bij het KNSB Talent Team Zuid. | Foto: Hanneke Mennens