Janine Garretsen (18) timmert hard aan de weg om een succesvolle sprintster te worden. Vorig jaar werd ze knap tweede op het NK voor junioren op de 500 meter, maar ze is hongerig naar meer podiumplekken. Daarvoor traint ze hard bij het Talent Team Zuid, en kijkt ze veel naar haar grote voorbeeld: Jutta Leerdam. “Ik herken mij in haar; ze is lang, dat ben ik ook – met 1 meter 82 steek ik er bij de vrouwen vaak bovenuit. Jutta heeft dezelfde favoriete afstanden, namelijk de 500 en 1000 meter. Ik bewonder vooral hoe ze haar techniek met kracht combineert om kneiterharde rondes te schaatsen”, aldus Garretsen.

Het sprinttalent wil zoveel mogelijk leren van Leerdam: “Mijn slag moet ik beter afmaken, door bijvoorbeeld mijn benen beter uit te strekken. Ik heb soms nog moeite met mijn lengte. Net als Jutta wil ik mijn volledige lichaam en kracht kunnen gebruiken en niet te klein blijven. Natuurlijk kan ik niet alles 1 op 1 overnemen en moet ik bezig blijven met wat voor mij goed werkt.”

Het is niet alleen het schaatstechnische aspect wat Garretsen bewondert, maar ook de manier waarop Leerdam zich profileert. “Zij is een powervrouw. Ze is open over van alles, bijvoorbeeld toen ze ongesteld was tijdens een toernooi en dat deelde in een interview. Veel vrouwelijke sporters zijn gesloten. Voor mij is Jutta iemand die het normaler maakt om vrijuit te kunnen spreken, vertelt Garretsen. “Ik heb er ook respect voor dat ze haar grenzen blijft aangeven. Ze vertelt wanneer ze niet geïnterviewd wil worden. En ze kiest dit seizoen haar eigen weg in plaats van dat ze zich bij een ploeg heeft aangesloten”, voegt de Brabantse toe.

Janine Garretsen in haar jeugd
Garretsen als jong meisje bij een van haar eerste wedstrijden | Foto: Eigen foto

Het is duidelijk dat Garretsen Leerdam hoog heeft zitten. Dat komt vooral doordat Garretsen het belangrijk vindt dat er meer topsporters eerlijk zijn over wat ze doormaken: “Het mentale aspect is cruciaal. Je kunt een voorbeeld zijn omdat je goed bent in de sport, en ik zou het zelf belangrijk vinden om meer dan dat te laten zien. Om te delen wat er in mij omgaat. Tegenslagen zijn niet te voorkomen, daar krijgt iedere topsporter mee te maken. Ik wil dat niet alles als een soort sprookje wordt verteld, want dat beeld klopt niet.”

De Eindhovense is bewust bezig met de psychische kant van schaatsen op het hoogste niveau, maar wil ook fysiek verbeteren. “Komend jaar moet eruit springen dat ik sterk ben. Ik wil mij plaatsen voor de World Cups voor de junioren en de Holland Cups. Ik probeer mij op de lange afstanden verder bij te schaven en ik wil mij als sprintkanon laten zien.”

Profiel Janine Garretsen

Leeftijd: 18

Woonplaats: Eindhoven, Noord-Brabant

Schaatst bij: KTT Zuid

Favoriete afstand: 500m en 1000m

Prestaties: Zilver op het NK Junioren (2024) op de 500 meter

Meer weten over de KNSB Talent teams? Lees dat hier!