De 17-jarige Maud Blokhorst heeft tot haar twaalfde fanatiek gehandbald, maar besloot het toen over een andere boeg te gooien. “Het gaf mij zo’n goed gevoel om op het ijs te staan, onbeschrijfelijk. Ik wilde het uiterste uit mezelf halen.” De Twentse vindt haar idool in de regio waar ze is opgegroeid. “Joy Beune is ontzettend goed en ik bewonder haar des te meer vanwege de positiviteit die ze uitstraalt. Haar schaatstechniek is goed en mentaal is ze sterk”, aldus Blokhorst.

“Joy is veel in het nieuws geweest, iedereen had wat over haar te zeggen. De welbekende roddels. Ze weet daar heel kalm en daadkrachtig mee om te gaan. Ik vind haar een echte doorzetter”. Wat de sprintster aan de wereldkampioene allround zou willen vragen als ze de kans zou krijgen? “Welke route ze heeft gekozen om aan de top te komen en welke andere keuzes ze zou maken als ze terugkijkt naar de afgelopen jaren. Ook let ik op haar techniek. Ze rijdt zulke mooie bochten. Ik kijk veel naar haar manier van schaatsen wat ik over kan nemen. ”

Jonge Maud Blokhorst
Een kleine Maud Blokhorst staat voor het eerst op de natuurijsbaan bij haar om de hoek. Vanaf haar tiende ging ze schaatsen "als sport erbij", naast het handballen.
Maud Blokhorst schaatst haar eerste officiële wedstrijd bij IJsch in Haaksbergen.
Maud Blokhorst schaatst haar eerste officiële wedstrijd bij IJSCH in Haaksbergen.

Het is het eerste jaar bij KNSB Talent Team (KTT) Middenoost voor het Twentse talent. Ze vindt het mooi om een voorbeeld te hebben dat uit dezelfde regio komt. “Er komen daar niet veel bekende namen vandaan. Ik reed bij schaatsvereniging Haaksbergen en Joy bij Borne: die twee zijn nu gefuseerd. Het ging wel veel over Joy. Al die verhalen vond ik gaaf om te horen. Ik herken mezelf ook wel in haar. Ze is positief en nuchter. Ik denk dat ik zelf ook zo in elkaar steek”, vertelt de middelbare scholiere die flink moest wennen toen ze definitief voor de schaatssport koos.

“Ik kom niet uit een schaatsfamilie. Natuurlijk werd er wel recreatief geschaatst, er lag 200 meter van ons huis een natuurijsbaan. Samen met mijn familie keek ik schaatsen op tv, maar ik ben niet opgegroeid met de ins en outs van de sport. Daarin ben ik mezelf de afgelopen jaren wel tegengekomen. Mijn grootste leerpunt is dat ik mezelf serieus moet nemen, en mijn gevoel moet blijven volgen. Dit geldt voor trainingsprikkels, maar ook voor de mensen met wie ik samenwerk”, legt Blokhorst uit. “Ik train graag met mensen die dezelfde mindset hebben als ik.”

Maud Blokhorst handbal
Maud Blokhorst heeft tot 12-jarige leeftijd fanatiek gehandbald. Toen koos ze definitief voor het schaatsen. | Foto: Eigen foto

Voordat het schaatstalent de keuze maakte voor het ijs, was er nog zo’n optimistische vrouw die ze in het bijzonder waardeerde: Estavana Polman. “Zij is wat meer uitgesproken, maar ik zie verder wel gelijkenissen. Ik ging vaak naar haar wedstrijden toe en juist haar karakter sprak mij zo aan, net als bij Joy. Estavana kan ook goed omgaan met tegenslagen. Als het team verloor of het ging niet goed, was zij degene die de boel weer oppepte”, vertelt Blokhorst. Ze handbalde zelf enkele jaren mee in de jeugdselectie van Twente. “Eerst lagen mijn ambities bij het handbal, maar dat is nu helemaal omgedraaid. Het geeft echt een kick om persoonlijke records te rijden.”

Profiel Maud Blokhorst

Leeftijd: 17

Woonplaats: Hengevelde (Overijssel)

Schaatst bij: KTT Middenoost

Favoriete afstand: sprintafstanden (500 meter, 100 meter en 1500 meter)

Prestatie: 4e op het NK Junioren (2024)