De pas 16-jarige Sem Spruit is bezig aan een opmars in zijn schaatscarrière. Afgelopen winter stond hij nog op de Jeugd Olympische Spelen, waar hij een bronzen medaille op de mixed relay mee naar huis mocht nemen. Daarvoor maakte hij naam door op het NK Junioren twee zilveren plakken te verdienen. Het ziet er veelbelovend uit voor het Alphense talent. Hij herkent zichzelf in de mindset van Bart Veldkamp en hoopt dat mee te nemen in zijn eigen carrière. “Hij was altijd eerlijk, ook wanneer hij als een natte krant had gereden. Zijn resultaten bleven soms voor lange tijd uit, en toch bleef hij doorgaan. Waarvoor doe je het dan nog? Bewonderenswaardig”, vindt Spruit.

Het is voor Spruit zijn eerste jaar bij het KNSB Talent Team Noord. Sinds zijn zesde schaatst hij, maar pas enkele jaren neemt hij het serieus. “Ik was er eerst niet zo fanatiek mee bezig. Pas sinds mijn veertiende focus ik me echt op de sport. Als jonkie ging ik naar de ijsbaan door mijn opa, hij zat dan met een krantje de rondetijden mee te schrijven. Met resultaten was ik zelf totaal nog niet bezig. Nu gaat het zo goed dat ik de sport anders ben gaan benaderen. Het is niet zo dat ik vroeger mijn kamer al vol had hangen met schaatsposters, maar Bart Veldkamp is wel altijd mijn voorbeeld geweest”, aldus het jonge talent.

Bart Veldkamp en Rintje Ritsma
Rintje Ritsma en Bart Veldkamp (r) worden gehuldigd bij het WK in Heerenveen (1996). | Foto: Soenar Chamid

Spruit is te jong om Veldkamp te hebben zien rijden, maar keek video’s van hem terug. “Ik keek filmpjes niet alleen om hoe hij schaatste, maar ook omdat ik hem een mooie vent vind. In interviews vertelde hij het gewoon wanneer het klote ging. Hij wond er geen doekjes om. Hij schaatste uit passie voor de sport en niet vanwege alle randzaken eromheen. Wanneer het dan niet lukte, kon hij met zijn schaatsen gooien. Dat zou ik zelf niet zo snel doen, hoor”, lacht de nuchtere atleet. “Maar dat hij een doorzetter en een droogkloot is, herken ik wel.”

Waar Veldkamp zich op de langebaan op de 5 en 10 kilometer focuste, heeft Spruit de nadruk op de 1500 meter en 3 kilometer gelegd. Hoewel deze afstanden op een andere manier gereden worden, ziet Spruit in de techniek van Veldkamp kwaliteiten terug die hij wil overnemen. “Als hij een lekkere race reed, zag je de ontspanning. Je merkte het direct wanneer hij dat kwijt was, vooral bij de 10 kilometer kon je dat zien gebeuren. In de bochten had hij een soort hupsje. Daardoor leek het hem heel makkelijk af te gaan”, vertelt Spruit.

De scholier staat nog aan het begin van zijn schaatstoekomst, maar weet wat hij komend jaar wil bereiken: “Nederlands kampioen worden is natuurlijk het doel”, zegt hij droog. Wat Spruit vooral meeneemt van zijn held Veldkamp? “Dat hij zo lang is doorgegaan met schaatsen. Blijven doen wat je leuk vindt, ook als het niet lukt. Dat is niet vanzelfsprekend.”

Profiel Sem Spruit

Leeftijd: 16

Woonplaats: Heerenveen, voorheen Alphen aan den Rijn

Schaatst bij: KTT Noord

Favoriete afstand: 1500 meter en 3000 meter

Prestaties: Twee keer zilver op het NK Junioren en brons op de Jeugd Olympische Spelen

Jonkie Sem Spruit
Sem Spruit stond als klein jochie al snel op de schaatsbaan.
Sem Spruit op de ijsbaan