Susanne Prins (19) stond op het punt schaatsen op een lager pitje te zetten, toen ze tot haar verrassing door het KNSB Talent Team (KTT) Zuidwest werd gevraagd. “Ik dacht zelf niet dat ik veel talent had en deed het puur voor de lol”, begint ze haar verhaal. "Ik zat middenin een sollicitatieprocedure bij Defensie want ik wilde het leger in, maar realiseerde mij toen: dit is mijn kans", vertelt de schaatsster uit Bergambacht. Ze stopte het sollicitatietraject en startte in mei 2023 als 'groentje' bij het KTT. "Ik ben ineens flinke persoonlijke records gaan rijden. Het viel allemaal op zijn plek. In Irene Schouten zie ik iemand die ook op latere leeftijd pas succesvol werd, door altijd hard te werken. Dat motiveert mij.”

Vanaf haar achtste stond de jongere uit Bergambacht op de schaats bij STV Lekstreek – ook wel bekend door de toppers Hein Otterspeer en Patrick Roest. Als klein meisje keek Prins daarnaar op. “Ik ben opgegroeid op het platteland en zo in aanraking gekomen met schaatsen. Er waren genoeg slootjes, dus zodra er ijs lag, was ik er niet meer vanaf te krijgen. Ik wilde toen per se op schaatsen. Zo kwam ik terecht bij de Lekstreek en was ik behoorlijk onder de indruk van Patrick en Hein, haha”, aldus de 19-jarige.

Susanne Prins met Patrick Roest
Susanne Prins schaatste bij STV Lekstreek, net als een van haar helden: Patrick Roest.
Susanne Prins met Hein Otterspeer
Susanne Prins met Hein Otterspeer bij hun jeugdclub STV Lekstreek.

Waar Prins vroeger haar voorbeelden bij de mannen van haar club vond, kijkt ze nu vooral naar de vrouwen. “Met name voor de schaatstechniek kan ik mezelf beter met hen vergelijken, bijvoorbeeld Joy Beune rijdt technisch heel mooi. Verder kijk ik vooral naar de passie voor de sport en die zie ik terug bij Irene. Zij heeft keihard moeten werken en is door blijven gaan om de top te bereiken – met een alternatieve route via de marathon. Ireen Wüst stond op haar 19e al op de Olympische Spelen. Ik heb dezelfde leeftijd en dat voelt heel ver weg. Daarom herken ik mij meer in Irene Schouten; ik hoop net als haar zo ver te komen en blijf doorzetten.”

Die dominantie bij Irene, dat is je ultieme doel als schaatsster

Vorig jaar reed de allroundster voor het eerst af en toe mee in de marathon bij de beloften van ploeg Ramshorst Renault. Afgelopen zaterdag stond ze op de Jaap Edenbaan aan de start bij de beloften als een van de vaste vier vrouwen voor marathonploeg Speelman / Exclusief Vastgoedbeheer. Prins eindigde op een zevende plaats, wat na een periode van ziekte een prima start is. De langebaan blijft haar hoofddoel, maar de marathon vormt een extra trainingsprikkel. “Het is een nieuwe uitdaging en het maakt je sterker. Op de langebaan is de stap van junior naar senior best lastig, bij de marathon gaat dat iets geleidelijker. Verder vind ik het vooral heel leuk. De marathon is verbindend. Je staat met z’n allen aan de start, het is gezellig en de koersen zijn onvoorspelbaar”, vertelt de schaatsster enthousiast.

Prins moet vooral nog oefenen met beter positioneren, maar ze houdt van het spelletje dat bij de marathonkoers komt kijken. “Vorig jaar reed ik een aantal keer mee bij de beloften -en ik viel weleens in bij de topdivisie - toen ging het altijd over of Irene wel of niet meedeed. Daarop werd het plan aangepast, zodat we nog kans maakten om te winnen. Dat lukte alleen nooit, Irene was zo goed. Dat vond ik mooi aan haar. Een heel stabiele rijdster met een gigantische eindsprint. Ik weet nog dat ik dacht: hoe kun je zo versnellen, terwijl ik al helemaal kapotgereden was. Die dominantie bij Irene, dat is je ultieme doel als schaatsster. Het maakt dan niet uit hoe de koers loopt, je weet dat je gaat winnen”, besluit Prins.

Meer weten over de KNSB Talent teams? Lees dat hier!

Het peloton met de vrouwenbeloften bij de eerste marathonwedstrijd van het seizoen
Het peloton met de vrouwenbeloften bij de eerste marathonwedstrijd van het seizoen op de Jaap Eden IJsbaan. Prins wist al zevende te finishen. | Foto: Neeke Smit

Profiel Susanne Prins

Leeftijd: 19

Woonplaats: Bergambacht, Zuid-Holland

Schaatst bij: KTT Zuidwest

Favoriete afstand: Allround (focus op lange afstanden) en marathons

Prestaties: Tweede plaats NK Junioren A 2024