Natuurijs in Burgum
Een dorp met net 10.000 inwoners was begin december in rep en roer. Gepassioneerde ijsgekken werkten bijna non-stop voor die eerste natuurijsmarathon. Het kwik was tot enkele graden onder nul gedaald en toeschouwers stonden rijen dik langs de kant. Oranje mutsen op hun hoofd, sjaals om hun nek en veel laagjes warme kleren aan. Terwijl de wedstrijd al begonnen was, stond er een file van tientallen meters liefhebbers voor de kassa te wachten. Marathonschaatsen op z'n best. Een dag van tevoren weet niemand waar er gereden wordt, maar iedereen staat vol enthousiasme klaar om zijn of haar steentje bij te dragen. Elke marathonschaatser maakte de agenda leeg en reed het avontuur tegemoet.

Isabel Grevelt komt woorden tekort
In 2022 hebben we olympische titels gezien in China, wereldrecords bij het shorttracken en zelfs Europees goud bij het inlineskaten. Maar de pure reacties van sporters die hun eigen prestaties niet aan zagen komen, blijft het mooist. Isabel Grevelt verraste zichzelf op het World Cup Kwalificatietoernooi door een ticket voor de wereldbekers te bemachtigen. "Ongelofelijk. Een rollercoaster. Niet normaal. Een cadeautje. Geweldig." Een sprakeloze Grevelt, nog vol adrenaline, kwam woorden tekort om haar gevoelens te kunnen omschrijven. Dat ze lekker in haar vel zit bij Gewest Fryslân, lijkt een understatement. Hoe ze voor de camera openhartig vertelde over haar zorgen - Hoe zou zij in de groep toppers vallen? -, toonde haar puurheid. Vier wereldbekers verder heeft ze al een bronzen medaille te pakken én mooie herinneringen gemaakt met Dione Voskamp en Sanne in 't Hof in Canada. 

Foto: Eigen foto

De terugkeer 
Haar aanwezigheid was benauwend geweest, verontrustend zelfs. Bijna alle schaatsers hadden moeite met presteren door haar. Met haar in de buurt kon net dat beetje extra niet gegeven worden. Misschien vond een enkeling het wél even fijn dat ze er was. De stilte. Wereldbekers, een WK en een olympisch kwalificatietoernooi in een leeg Thialf. De ijzige kalmte tijdens de dweilpauzes, de lege stoelen en de families die vanuit huis moesten meeleven met hun geliefden. We hoeven het er niet meer over te hebben. Want sinds de World Cup Finale mag het Heerenveense ijspaleis weer helemaal vol zitten. Of het nu om een baanrecord gaat van Jutta Leerdam, een schaatser die voor het eerst onder de dertien minuten duikt op de tien kilometer of een subtopper die in de eerste rit alleen moet rijden, het publiek in Thialf is de spreekwoordelijke twaalfde man. Kippenvel. Opgezweept door de stadionspeaker hoor je een wave van gejuich klinken. En wat is er mooier dan sporters die na hun prestaties in de armen kunnen vliegen van familie?

Foto: Menno van der Ven