Uit handen van de directeur-bestuurder van de KNSB, Herman de Haan, ontvingen Carlijn Achtereekte en Jan Blokhuijsen de gouden speld. Voor beiden een moment om het schaatspubliek te bedanken. "Het is een supermooi eerbetoon in een vol Thialf, na een heel mooie carrière," aldus Achtereekte. Blokhuijsen beaamt dat: "Ik ben niet zo van in de belangstelling staan, dat weten mijn fans. Speciaal om met iedereen hier een punt achter mijn carrière te zetten. De afgelopen jaren heb ik heel veel gegeven, maar ook gekregen. Ik wens de nieuwe generatie veel succes." 

De 32-jarige Carlijn Achtereekte heeft in haar schaatscarrière de gouden medailles niet aan aaneen kunnen rijgen. Enkele malen wist ze op internationale titeltoernooien op het podium te eindigen. Haar absolute hoogtepunt beleefde ze in 2018. Als debutante veroverde ze tijdens de Winterspelen van Pyeongchang goud op de 3.000 meter. Haar tijd van 3.59,21 was slechts 0,08 seconden sneller dan die van Ireen Wüst.

Naast die memorabele wedstrijd pakte ze tweemaal zilver op het WK Afstanden (5000 meter in 2015 en 3000 meter in 2020) en een keer brons (5000 meter 2021). Ze heeft het geel-zwart van Jumbo-Visma nog geen vaarwel gezegd, inmiddels droomt ze op de fiets van de Tour de France.

Jan Blokhuijsen kwam vaker in het nieuws dan zijn mede-afzwaaister. ‘Blokkie’ had weleens ruzie met de blokjes in de bocht of had wrijving met zijn team en werd vorig jaar nog berispt vanwege het niet dragen van een mondkapje bij een dopingcontrole. Maar bovenal was het een allrounder en één van de vaste waardes van de ploegenachtervolging.

Op dat laatste onderdeel veroverde hij een olympische en vier wereldtitels. Elf keer eindigde Jan Blokhuijsen op het podium bij een EK (zes keer) of WK Allround (vijf keer), meestal in de schaduw van Sven Kramer. Bij de afwezigheid van zijn ploeggenoot eiste hij in 2014 de Europese titel op bij het allrounden, een van de hoogtepunten van zijn carrière. In datzelfde jaar won hij zilver op de olympische vijf kilometer. Een opvallend overwinning behaalde hij op het EK Afstanden van 2018. Door een foutje bij het rondebord reed het peloton bij de mass start niet zestien rondjes, maar zeventien. De eindsprint werd in de extra ronde gewonnen door Blokhuijsen, de zege werd hem na juryberaad niet meer afgenomen.