Aan deze blijk van waardering voor de schaatshelden van het verleden ligt ook wel een beetje een gevoel van onvrede ten grondslag. Patrick Wouters van den Oudenweijer van House of Sports en de initiatiefnemer maakte van zijn hart geen moordkuil. En terecht. “Ik vind in algemene zin dat wij in Nederland onze sporthelden gerust wat meer voor het voetlicht mogen halen. Het is naar mijn mening een groot gemis dat er van de grote schaatshistorie die we hebben weinig tot niets zichtbaar is", zo lichtte hij toe.
"Toen we vorig jaar daarover met Thialf in gesprek gingen, en voorstelden om de bochten de namen van Kramer en Wüst te geven, was dit deel twee van dat idee. Het deed ons goed dat de directie, maar ook de KNSB het initiatief onmiddellijk omarmden. Vanuit die gedachte zijn we aan de gang gegaan”, zei Wouters donderdagavond, nadat het 'kind van Thialf' (Zandstra groeide op pal tegenover de ijsbaan) zijn eigen naam aan het publiek had mogen tonen.
Door vrijwel het gehele stadion is een blauwgekleurde band van 263 meter aangebracht met 32 namen, waarbij er voldoende ruimte is overgebleven voor toekomstige grootheden op de schaats. De plaats van de vermelding hangt samen met de datum van de eerste behaalde grote zege. Om te bepalen welke rijders en rijdsters in aanmerking zouden moeten komen voor deze Lane of Fame, werd een commissie samengesteld van drie onafhankelijke mensen.
Schaatshistoricus Marnix Koolhaas, schaatscoach en stadionspeaker Geert Kuiper en journaliste Lisette van der Geest bedachten de criteria waaraan de schaatsers moesten voldoen. Zo keek het trio naar de erelijsten (met name gouden medailles, behaald op Winterspelen en grote internationale toernooien), naar het feit dat de kandidaten gestopt moesten zijn en ook niet onbelangrijk: dat ze in wedstrijden op of in Thialf actief zijn geweest vanaf 14 oktober 1967 (de datum van de officiële opening). Uit die beraadslagingen kwam een lijst tevoorschijn met 32 namen: twintig mannen en twaalf vrouwen. Die van Wüst en Kramer ontbreken; zij hebben immers hun eigen bocht al.
“We hebben ervoor gezorgd dat het een representatieve galerij is geworden, die ook objectief meetbaar is. Je kunt de ene prestatie nooit afwegen tegen een andere, maar is het er eerlijk aan toegegaan. Wat we vooral wilden was dat alle olympische winnaars en een plek zouden krijgen, wat ertoe leidde dat andere internationale titels wat minder zwaar zijn meegewogen”, aldus Koolhaas.
De 32 namen op de blauwe band zijn:
Ard Schenk, Kees Verkerk, Stien Kaiser, Carry Geijssen, Ans Schut
Atje Keulen-Deelstra, Piet Kleine, Annie Borckink, Hilbert van der Duim, Hein Vergeer, Yvonne van Gennip, Leo Visser, Bart Veldkamp, Falko Zandstra, Rintje Ritsma, Ids Postma, Gianni Romme, Tonny de Jong, Marianne Timmer, Jan Bos, Annamarie Thomas, Bob de Jong, Carl Verheijen, Jochem Uytdehaage, Gerard van Velde, Erben Wennemars, Mark Tuitert, Renate Groenewold, Stefan Groothuis, Michel Mulder, Jorien ter Mors, Carlijn Achtereekte.
Informatie nodig over het WK Afstanden. Kijk hier!