De ISU Shorttrack World Tour 2024-2025 gaat 25-27 oktober van start in het Canadese Montreal. Een week later (1-3 november) is Salt Lake City (Verenigde Staten) aan de beurt en in december slaat het internationale shorttrack-circus haar tenten op in Azië, om precies te zijn in de Chinese hoofdstad Beijing (6-8 december) en het Koreaanse Seoul (13-15 december). De World Tour wordt van 14-16 februari afgesloten in Milaan.

Dat Tilburg deel uitmaakt van de opvolger van de ISU World Cups, is het gevolg van een vijfjarige samenwerkingsovereenkomst die de KNSB en TIG Sports met de gemeente Tilburg hebben afgesloten. In deze periode zal Tilburg als gastheer optreden van World Tour-wedstrijden (opvolger van de ISU World Cups) en het EK Shorttrack van 2026.

IJssportcentrum Tilburg, het stadion waar de World Tour wordt gehouden, is niet alleen de vertrouwde thuishaven van ijshockeyclub Tilburg Trappers, maar ook al enkele jaren het decor van de Challenge Cup/NK Kunstschaatsen, het grootste kunstschaatsevenement van Nederland. Speciaal voor de Shorttrack World Tour wordt de capaciteit uitgebreid naar ruim 3.000 zitplaatsen en daarnaast zijn er nog diverse andere aanpassingen gedaan om te kunnen voldoen aan de ISU-eisen. Zoals een betere licht- en geluidsinstallatie, maar ook maatregelen die de veiligheid voor de sporters vergroten.

“Aan alles merken we dat Tilburg het schaatsen in zijn volle breedte een warm hart toedraagt”, zei Jeroen Kraaij, commercieel directeur van de KNSB, medio 2023 bij de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst. “We zien veel kansen om de shorttrack-events, die we samen met TIG Sports al naar een hoog niveau hebben getild, in Tilburg weer een stapje verder te brengen. Daarnaast is het mooi dat de grote schare shorttrackfans in ons land TeamNL Shorttrack en de andere wereldtoppers live in Tilburg in actie kunnen zien.”

Maarten van Asten, wethouder Sport van de gemeente Tilburg: “Tilburg wordt steeds meer een ijssport-stad, en de komst van de internationale shorttrackwedstijden naar ons IJssportcentrum is daar een mooie bekroning op. Shorttrack is in de afgelopen tien jaar snel groter geworden, met name ook als kijksport. We zijn er dan ook enorm trots op dat we de komende vijf jaar de thuisbasis mogen zijn van deze topsportevenementen. Daarbij heeft het ook wel iets om in één adem genoemd te worden met wereldsteden als Salt Lake City, Montreal, Beijing, Seoul en Milaan!”

TIG Sports is sinds 2011 eventpartner van de KNSB voor internationale shorttrack-wedstrijden en zal ook de ISU Shorttrack World Tour in Tilburg organiseren. Niels Markensteijn, directeur van TIG Sports: “We kijken enorm uit naar de samenwerking met Tilburg. Met de positieve energie en medewerking van de stad die we inmiddels al mochten ervaren, hebben we er alle vertrouwen in dat we samen met de gemeente en de KNSB in het ijssportcentrum een sportief spektakel met passend entertainment gaan realiseren.”

Meer over de ISU Shorttrack World Tour in dit artikel van Schaatsen.nl.