Voor de gelegenheid had de club Pieter van Savoyen ingeschakeld om de training aan een stuk of vijftien jeugdige rijders te verzorgen. De 77-jarige routinier is al bijna 30 jaar betrokken bij de Stokvisdennen en zit nog altijd vol energie. Af en toe serieus en streng, maar meestal met een knipoog voorziet hij iedereen van aanwijzingen op maat. Aan zijn zijde in de rol van vader, maar stiekem ook trainer, staat Gerard van Velde, die zelf nog training heeft gehad van Van Savoyen.

Femke en Veerle (beiden 13) genieten. “Dit wordt mijn eerste keer op het NK Clubs. Ik mag de 1000 meter rijden”, zegt Veerle, die tussendoor nog wat starttips krijgt voor over twee weken. Femke is voorlopig eerste reserve voor het NK, maar mocht alsnog mee naar de training. “De tips van Gerard zijn altijd goed. Hij weet wat hij doet en wat hij moet zeggen. Nu weet ik bijvoorbeeld weer hoe ik mijn voeten moet neerzetten.”

Hoewel de tips van Van Velde welkom zijn, heeft zijn aanwezigheid vooral te maken met de opvallende verschijning van zijn dertienjarige zoon Justin, die in tegenstelling tot zijn clubgenoten in een joggingbroek en groen trainingsjack van Team Reggeborgh rondrijdt. Justin is namelijk zijn tas vergeten, iets wat hem zelf ook weleens is overkomen, geeft Gerard ruiterlijk toe. Gelukkig had in dit geval Gerard nog wel een paar schaatsen en een outfit in de buurt.

Justin van Velde op kop in het groen van Team Reggeborgh
Justin van Velde op kop in het groen van Team Reggeborgh. | Foto: Neeke Smit

Ondanks de geïmproviseerde outfit gaat Justin met gemak over het ijs. Daar is hij blij mee, want ook hij start over twee weken voor het eerst op het NK. “Ik schaats nog maar drie jaar. Daarvoor heb ik gevoetbald. Toen ik een keer op natuurijs stond, vond ik het zo leuk dat ik bij Stokvisdennen ben gegaan.” Of hij het talent van zijn vader heeft? “Nou, hij had vroeger altijd veel moeite met de bochten”, weet hij. “Ik heb dat juist andersom met het rechte stuk, maar voor de rest zeggen ze allemaal dat ik precies hetzelfde als mijn vader ben.”

Zoals de familie Van Velde zijn er meer binnen de Stokvisdennen. Het is een teken dat het bij de vereniging goed zit met de clubliefde en trouw. Met Joep Wennemars en Stefan Westenbroek kan de club trots zijn op twee toppers in het profcircuit. Ook zij zijn nog altijd trouw aan hun club. “Stefan heeft nog wel training gegeven tijdens ons trainingskamp”, weet Veerle. “We deden een skeelertraining en ook een droogtraining. Het was erg leuk dat hij ons toen tips gaf.”

Gerard van Velde geeft tips aan de jeugd van Stokvisdennen
Gouden tips van Gouden Gerard? | Foto: Neeke Smit

Westenbroek zelf zet zich graag in voor zijn club. “Buiten dat ik het heel leuk vind om training en les te geven, wordt het bij Reggeborgh ook gestimuleerd om je maatschappelijk in te zetten. Vrijwilligers zijn heel belangrijk. Zonder hen heb je geen evenementen, geen clubs en eigenlijk maar heel weinig in de maatschappij. Daarom zeggen ze: ‘als je iets kan doen, doe het’.”

“Door training te geven kan ik iets terugdoen voor de club. Ik heb ook een opleiding Sport en Bewegen afgerond, die kan ik zo gelijk toepassen in de praktijk.” Bij de Stokvisdennen zijn ze er blij mee, want ook op het NK Clubs kunnen ze weer op Westenbroek rekenen. “Het wordt mijn eerste 500 meter van het seizoen, maar als er een de eerste moet zijn, is het NK Clubs wel een erg mooie wedstrijd om mee te beginnen.”

De training voor de jeugd in Thialf zit er intussen op. Van Savoyen gaat elke rijder nog even af voor een korte nabespreking. Bij Justin van Velde blijft hij even hangen. Hij is verbaasd als hij hoort over zijn schaatsen. “Hé vriend, had jij dat ook niet een keer in Deventer?”, roept hij plagend naar Gerard. “Nou dat was ik niet hoor”, haast die zich te zeggen. “Misschien in Haarlem, toen ik maar één schaats bij me had”, voegt hij lachend toe. Van Savoyen lacht mee: “Dan was het vast Stefan Westenbroek, die kon dat ook overkomen.”