Ondergelopen stukken land, maar ook de landijsbanen van ijsclubs zijn de plaatsen waar snel ’veilig’ geschaatst kan worden. Op schaatsen.nl/natuurijs vind je welke natuurijsbanen open zijn. Als het langer vriest, garanderen de door de ijsclubs van de door KNSB georganiseerde toertochten een optimale veiligheid.
In deze tijden van strenge lockdown en strikte coronamaatregelen is het zeer onveilig om op open water te schaatsen. Mensen moeten hun reisbewegingen beperken én er geldt een avondklok. Schaatsverenigingen en ijsclubs onderhouden hun lokale natuurijsbaan, waar je veilig kunt schaatsen.
Als er sneeuw is gevallen en het ijs niet is geveegd, is het levensgevaarlijk om te gaan schaatsen. Bij kleurverandering van het ijs kan de kwaliteit van het ijs ook anders zijn. Wees bij aangevroren randen met een afwijkende (geelwitte) kleur bedacht op windwakken. Deze kunnen ook bij strenge vorst lang open blijven en een behoorlijke omvang hebben. Zijn ze toch dichtgevroren, dan kunnen ze een te dun laagje ijs hebben.
Overige tips
Ga minimaal met z’n tweeën schaatsen en het liefst met een klein groepje. Rijd nooit naast elkaar, maar altijd achter elkaar met voldoende tussenruimte (10 meter). Schaats bovendien niet in het donker en schaats nooit tegen de stroom in.
Bij bruggen, vogels, riet, waterplanten en overhangende takken van bomen is het ijs in de meeste gevallen onveilig. Bij lage bruggen moet je ook uitkijken dat je je hoofd niet stoot. Zelfs een lichte botsing kan leiden tot ernstige verwondingen.