Tot voor kort was er in Nederland nog maar weinig bekend over het meten van de bodemtemperatuur, en dat terwijl dit voor de ijsmakers van ons land toch nuttige informatie zou zijn. 

"We weten wel dat op grotere diepte een vrij constante temperatuur van 12 graden heerst, maar hoe de bovengrond in temperatuur fluctueert, is niet of nauwelijks bekend", begint Ton Willemsen van TONZON, die met het oog op de jaarlijkse strijd om de eerste natuurijsmarathon de eerste meetpunten langs de welbekende baan in Haaksbergen plaatste.

Of het niet een beetje te vroeg is om ons met het natuurijs bezig te houden? Welnee! "Bij ons is het nooit te vroeg. Wij zijn het hele jaar als ijsmeester in dienst, en dan is de zomer net zo belangrijk als de winter. Het is nu nog een beetje warm, maar dit jaar gaan we weer voor de eerste!", vertelt Arjan Waanders, IJSCH-meester in Haaksbergen. "Op een warme vloer kan je maar moeilijk ijs maken", voegt Willemsen toe. 

Bij de eerste metingen was meteen duidelijk te zien dat de bodemtemperatuur aan de zuidkant veel sneller steeg dan aan de noordkant van de baan in Overijssel, nuttige informatie. "Die warmte moet straks zoveel mogelijk weer uit de bodem, het liefst voordat het gaat vriezen. Anders zal eventueel ijs dat zich vormt snel van onderuit dooien en dan heb je er maar kort plezier van. Ik heb nog niet op alle vragen antwoord, maar als we niet gaan meten zullen we het ook nooit weten", aldus Willemsen.

Wie de metingen in Haaksbergen (inclusief grafieken) op de voet wil volgen kan hier terecht. 

Andere banen
De banen in Arnhem, Noordlaren en Veenoord krijgen van TONZON dezelfde meetapparatuur aangeboden. Wie denken jullie dat er in het nieuwe seizoen met de natuurijsprimeur vandoor gaat?