Begin dit jaar viel de club uit Bleiswijk meteen in de prijzen: burgemeester Coos Rijsdijk van de gemeente Lansingerland reikte tijdens de nieuwjaars- en nieuwe inwonersbijeenkomst de vrijwilligersprijs 2013 uit. 

Een ervan ging naar de vrijwilligersgroep van de ijsclub. Ze kregen deze onderscheiding voor hun vele onzichtbare werk en het bindende karakter ervan. Het leek een goede start van (weer) een heerlijke winter, maar… dat ging mooi niet door.

Want hoewel half december de lichtmasten op de Lange Vaart al geplaatst waren, kwam er dit keer geen vorst. Pech voor de vele leden. Maar wie toch wil leren schaatsen, wordt door de club vriendelijk doorverwezen naar collega 'Schaatsvereniging Lansingerland', die ooit – in 2008 - uit de natuurijsclub is voortgekomen.

De natuurijsclub stamt al uit 1885, destijds met het doel 'het aangename met het nuttige te verenigen'. De meer gefortuneerde inwoners in het dorp werden tijdens de eerste vergadering dan ook uitgenodigd om één gulden (in die tijd veel geld) in te leggen en van dat geld een wedstrijd te organiseren voor de minder bedeelden. De prijzen waren producten die in de eerste levensbehoeften van de armen konden voorzien.

Een dertigtal inwoners trad toe om als lid het genoemde plan te steunen. En vanaf die tijd hield de club zich bezig met het organiseren van activiteiten op natuurijs, zoals tochten, wedstrijden kortebaan, ringsteken, afvalrace, estafettes, enzovoort. Het voorzag in een behoefte.

Toch groeide in de loop der jaren de wens om ook actief te zijn als er geen natuurijs was. Om dat te realiseren werden twee afdelingen in het leven geroepen. De Schaats Trim Vereniging voor de senioren en de Jeugd Trainingsgroep voor de jeugd.

De jeugdafdeling groeide het snelst en kreeg er zelfs een seniorenafdeling bij. Dat werd later de STG (schaatstrainingsgroep) van de natuurijsvereniging. Sinds mei 1997 zag men geen noodzaak meer twee aparte groepen naast elkaar te laten bestaan en werd de Schaats Trim Vereniging opgeheven: ze ging op in de trainingsgroep.

Tot 2002 had de club die aparte trainingsgroep. Juridisch gezien was deze afdeling niet zelfstandig, maar in werkelijkheid functioneerde ze wel geheel op eigen kracht. Ze had een eigen bestuur dat financiële verantwoording aflegde, enzovoort.

Het ledental bleef groeien en langzaam ontstond binnen de club de wens om de bestuursstructuur te veranderen. En zo werd uiteindelijk in goed overleg met elkaar besloten om uit de STG een nieuwe vereniging op te richten: "Schaatsvereniging Lansingerland". Zij richt zich op het leren schaatsen aan de jeugd en volwassenen en de leden kunnen ook aan wedstrijden deelnemen.

Deze club is - in tegenstelling tot de slapende natuurijsvereniging - in de zomer wél actief. Met het organiseren van ondersteunende sporten voor het schaatsen, zoals fietsen, inline-skaten en droogtraining. Het clubhuis de "Sneeuwbal" is tot op de dag van vandaag het onderkomen van beide verenigingen. In de strenge winter van 1979 begon in het Zuid Hollandse Zevenhuizen een mooie traditie, waar ook de ijsclub uit Bleiswijk deel van is gaan uitmaken.

Vier dagen na de 200 kilometer marathon op het Veluwemeer, werd op de Rottemeren ook een wedstrijd over 200 kilometer georganiseerd, met opstapplaatsen in Zevenhuizen én Bleiswijk. Initiatiefnemer was Klaas Verwey, een hartstochtelijk schaatsliefhebber die al jaren actief was als sponsor van tal van rijders als sprinter Jan Bazen, Ria Visser en marathonrijders als Rien de Roon en Jan van Capelle.

Toen in 1979 voor het eerst sinds zestien jaar weer wedstrijden over 200 kilometer konden worden gereden, vond Verwey de ijsclub Zevenhuizen bereid om ook op de uitgestrekte Rottemeren zo'n wedstrijd te organiseren. In Bleiswijk haakte men graag aan. 

Alle toppers stonden aan de start en good old Dries van Wijhe won, net als hij vier dagen eerder op het Veluwemeer gedaan had. In 1997 koos de organisatie voor een wedstrijd over 120 kilometer, waarin Hans Pieterse de sterkste was. Hij won dat jaar ook de Unox Klassieker Cup.

Met vijf organisaties over 200 kilometer is de Rottemerentocht in Nederland nog steeds de meest gereden wedstrijd over deze afstand, na de Elfstedentocht. En daar zijn ze in Bleiswijk, als mede-organisator natuurlijk erg trots op. De tocht werd in 2012 voor het laatst gereden op prachtig zwart ijs en een mooi geveegde baan.

Daar heeft men in Bleiswijk speciaal oude Citroën bestelauto's voor omgebouwd tot 'veegauto's. Ze vegen de baan daarmee zo breed dat er wel door acht man naast elkaar geschaatst kan worden. Duizenden hebben er in 2012 weer van genoten en wie eenmaal de Rottemerentocht gereden heeft kan  beamen wat men bij de club al jaren vindt: 'dit is het mooiste stukje van Nederland'.     

Naam club: IJsclub 'Bleiswijk'.  
Gevestigd in: Bleiswijk (Zuid-Holland).  
Bestaat sinds: 24 januari 1885.  
Aantal leden: heel veel mensen in Bleiswijk die van schaatsen op natuurijs houden zijn lid.   
Accommodatie: clubhuis 'de Sneeuwbal' ligt aan de Lange Vaart, waar bij natuurijs activiteiten georganiseerd worden, zoals lange- en kortebaan wedstrijden. 
Website: www.ijsclubbleiswijk.nl.  
Emailadres: via de contactgegevens op de website.
Twitter: @ijsclubleiswijk.
Verenigingsmotto: de oudste vereniging van Bleiswijk!  
Feestelijkheden: in januari hebben we de Lansingerland Vrijwilligersprijs 2013 ontvangen! Iets om trots op te zijn én iets om te vieren.    
We willen in de toekomst graag: nog vaak de Rottemerentocht mogelijk maken.  
Wij zijn de leukste ijsclub, omdat: bij natuurijs iedereen meteen in actie komt.