De shorttracker en de gestopte schaatser zijn naar de Europese Commissie gestapt om het verbod op deelname aan het lucratieve evenement in Dubai aan te vechten.
Kerstholt (31) zegt tegenover NU.nl dat de ISU de klachtenprocedure '’irritant lang aan het rekken is. Straks komt er een rechtszaak waar ze allemaal dure advocaten op gaan zetten."
De wereldkampioen op de relay ziet betere opties om dat geld aan te besteden. "Laat ze die kosten maar gebruiken om het prijzengeld te verhogen. Zelf kreeg ik 800 euro voor mijn gouden WK-medaille."
Bij de Icederby moeten de beste schaatsers en shorttrackers van de wereld het tegen elkaar opnemen op een baan van 220 meter.
De sporters kunnen rekenen op een totaal aan prijzengeld van 1,4 miljoen euro. De ISU zou onder meer vrezen dat er gegokt kan worden op de uitslagen.
Volgens de ethische code van de schaatsunie mogen sporters zich niet inlaten met gokken. De ISU dreigt deelnemers een lange schorsing op te leggen. "Maar in eerste instantie is gokken helemaal niet aan de orde", reageert Tuitert. "Het is in Dubai zelfs bij wet verboden."
‘"En als de Icederby een internationale toekomst blijkt te hebben en er kan later wel door de fans gegokt worden, so what? Natuurlijk moeten sporters zich verre houden van zaken als matchfixing, maar op alle sporten wordt tegenwoordig al gegokt door publiek."
Tuitert (34) is gestopt als topschaatser, maar de olympisch kampioen op de 1500 meter van 2010 is onder meer van plan nog enkele B-marathons te rijden. "Dat valt onder de KNSB en daardoor dus ook onder de overkoepelende ISU. Dat mag dus niet van hen wanneer ik aan de Icederby meedoe."
Als de Europese Commissie een streep zet door het verbod van de ISU, doet Tuitert volgend jaar sowieso mee aan het evenement in Dubai.
''Maar het gaat mij niet om mezelf. Er zijn rijders uit bijvoorbeeld Polen en Tsjechië die met het schaatsen geen droge boterham verdienen. Hiermee kunnen ze misschien wel 20.000 euro verdienen, daar steekt de ISU dus een stokje voor. En het gaat ons vooral ook om de toekomst van de sport. Als de ISU dit al mag verbieden, dan betekent het dat ze elk initiatief voor vernieuwing van het schaatsen kunnen tegenhouden."
Ook Kerstholt, die het shorttracken even op een lager pitje heeft staan, vindt dat de sporters onrecht wordt aangedaan. "Natuurlijk zijn het de betere rijders in de wereld die hiervoor gevraagd worden en hebben zij meer geld dan de mindere schaatsers. Toch ken ik tal van voorbeelden van shorttrackers die de eindjes nog steeds aan elkaar moeten knopen."
Kerstholt hoopt dat de zaak wordt aangenomen. "Het kan nog wel één à twee maanden duren voordat dat besloten is. De ISU had de tijd om bezwaar te maken en heeft de maximale tijd genomen die daarvoor staat om het proces te rekken."
Volgens Tuitert is de macht van de ISU zo groot dat een stap naar de Europese Commissie de enige mogelijkheid is om iets voor elkaar te krijgen. "Het punt is dat de ISU denkt dat ze iets te zeggen heeft over een onderwerp waar ze volgens ons juist niks over te zeggen heeft."
Het stoort hem ook dat de ISU niet de dialoog is aangegaan in het belang van de sport. ''Voorzitter Ottavio Cinquanta heeft tegen Ireen Wüst gezegd dat hij niet praat met sporters. Hoe bestaat zoiets nog?''