De dag begon met een presentatie van olympisch en wereldkampioene hockey, Kim Lammers. Vervolgens vonden er workshops plaats, waar de deelnemers konden kiezen uit een breed scala aan onderwerpen. Zo konden deelnemers een persoonlijk geluksrapport ontvangen, waaruit bleek dat schaatstrainers gemiddeld gelukkiger zijn dan de meeste mensen. Patrick van Hees, met de bijnaam ‘de geluksprofessor’, een verwijzing naar zijn eerste boek, is een bekende Nederlands expert op het gebied van geluk en praatte de schaatstrainers hierover bij.
De workshop van Zoran Radmilovic, sportfysiotherapeut bij Nederlandse baanwielrenselectie, over het belang van heupbewegingen in het schaatsen werd ook goed ontvangen. Hij benadrukte dat flexibiliteit niet alleen door rekken wordt bereikt, maar door het uitdagen van de heupcoördinatie en het versterken van de spieren.
Een andere sessie was de presentatie over grenzen verleggen, gegeven door Marit Gijsbers, expert Topsportcultuur binnen TeamNL bij NOC*NSF, en voormalig shorttrackster Rianne de Vries. Als ervaringsdeskundige richtte De Vries zich op het begrijpen van de ervaringen van sporters en hoe je omgaat met grensoverschrijdend gedrag. "Het is cruciaal te weten hoe je met een atleet moet omgaan en hoe je het gesprek aangaat," aldus de wereldkampioene op de relay.
Bekijk hier de aftermovie van het twaalfde schaatstrainerscongres:
Voormalig schaatskampioenen Erben Wennemars en Annamarie Thomas namen ook deel aan het schaatstrainerscongres. Wennemars was zeer te spreken over het verhaal van Kim Lammers en de workshop van schaatscoach bij Reggeborgh, Dennis van der Gun, over schaatstechniek, verschillende sprongvormen en het multidisciplinair opleiden van junioren. Van der Gun, die vier jaar actief is geweest als trainer in Japan, merkte op: "Mobiliteit en lenigheid zijn daar zeer belangrijk. Ik probeer die inzichten hier in Nederland toe te passen." Annamarie Thomas vond het vooral leuk om andere trainers te ontmoeten en weer veel bekende gezichten te zien.
Een ander thema dat aan bod kwam was de invloed van topsport op de hersenen, gegeven door klinisch neuropsycholoog, Marc Hendriks. Het antwoord was duidelijk na de vraag of topsport schade aanbrengt aan de hersenen: "Absoluut niet. Topsporters hebben zich anders ontwikkeld om geschikt te zijn voor hun sport. Hun hersenen ontwikkelen zich op een manier die relevant is voor hun prestaties”, aldus Hendriks.
Jurre Trouw, Manager Sportparticipatie bij de KNSB, vindt ‘betrokken’ een passende term om de dag in één woord samen te vatten. "De trainers hier hebben een enorme passie om sporters iets bij te brengen. Dat is een kracht die we binnen de georganiseerde sport niet mogen vergeten.” Spreker Patrick van Hees noemde het ‘een geluksdag’ en een deelnemer vatte het als volgt samen: "Ik ben heel blij en kom volgend jaar zeker terug." Het schaatstrainerscongres van 2025 staat gepland op zaterdag 14 juni.