De creatieve Fries voegde zich na de eerste wedstrijd voor zijn nieuwe ploeg bij de 52e Jaap Eden Trofee in een bijzonder rijtje winnaars. Zo kon De Groot zijn naam bijschrijven in een illuster rijtje en dat deed hem wel wat. “Zo’n bokaal spreekt me aan. Ik heb ook wel iets met het verleden en vind die historie mooi.”

Voor de 25-jarige schaatser komt zijn voorliefde voor geschiedenis ook tot uiting in de schaatssport. Sinds dit jaar staat er een Friese kreet op zijn schaatsschoen. 'Leaver dea as slaef'. “Waarom? Ik ben een trotse Fries en daarom zit ook het Friese wapen op mijn schaatsen. Ik vind dat een mooi stuk uit het verleden.”

Die kreet, vrij vertaald ‘de dood of de gladiolen’, verwijst naar de strijd tussen de Friezen en de Hollanders, de tijd van Grutte Pier, een periode waar de Friezen trots op zijn. Zo ook De Groot, die zaterdag met diezelfde kreet in gedachten rondreed in de kopgroep met Jordy Harink, Jordy van Workum en Stefan Wolffenbuttel. Misschien wel dankzij die instelling werd de strijd zaterdagavond in het voordeel van de Friezen beslecht.

Leaver dea as slaff
De kreet die De Groot op zijn schaats liet zetten.

Ook ploegleider Peter de Vries waren de Friese woorden op de schaatsen van zijn nieuwste pupil niet ontgaan. “Normaal zou je zeggen dat het gogme is, maar bij Homme Jan is het dit. Hij is een jongen die een heel groot hart heeft voor alles wat hij doet. Met passie, of hij nu schildert of over het ijs glijdt. Van langs de kant wist ik dat hij in deze kopgroep óf vierde zou worden, of eerste. Zo’n gast is hij gewoon. Ik heb gisteren nog tegen hem gezegd dat hij het gewoon moest proberen. Alles of niets spelen als Harm (Visser, red.) er niet bij zit en dat heeft hij super gedaan.”

Voor De Groot was zijn overwinning desondanks een grote verrassing. “Uiteindelijk ga je weg en dan denk je: ga ik dit gewoon doen in mijn eerste wedstrijd voor mijn nieuwe ploeg? Van Jordy Harink weet ik niet hoe snel hij is, Wolfenbuttel dacht ik wel te kunnen hebben, maar van Jordy van Workum weet je ook dat hij een rappe gast is. Dus in dat opzicht heb ik me wel verbaasd dat ik die er allemaal oplegde.”

Waar de overwinning zeer welkom was bij Team Essent, had de ploeg ook een teleurstelling te verwerken. Na het vieren van de overwinning begaf Visser zich namelijk linea recta naar de EHBO. In de slotfase van de wedstrijd liep hij in het gedrang een diepe jaap op, vlak onder zijn knie. De winnaar van de Daikin Marathon Cup van vorig jaar begon zijn seizoen dus met een tegenvaller, al was hij na afloop goedgemutst. Licht hinkend, maar vol vertrouwen: "Volgende week sta ik er weer hoor."

Poster

Van Workum geëmotioneerd om tweede plaats

Homme Jan de Groot won weliswaar de wedstrijd, maar ook de nummer twee Jordy van Workum voelde zich een winnaar. De nog altijd maar 24-jarige Noord-Hollander is begonnen aan zijn tweede leven als schaatser na zijn abrupte afscheid vorig jaar bij het toenmalige Jumbo-Visma. Bij Reggeborgh hervond hij deze zomer het plezier en het teamgevoel waar hij al lange tijd naar op zoek was.

“Dit is wel een momentje. Het is vooral heel onwerkelijk, want het is een hele reis geweest. Het voelt een beetje als toen ik wereldkampioen skeeleren werd bij de junioren in Arnhem.” Destijds kwam Van Workum terug van een zware blessure, deze keer is het het mentale deel dat hem parten heeft gespeeld. Op de lange weg van het ijs naar het podium werd hij dan ook overspoeld met emoties, mede door de aanwezigheid van veel familie en vrienden.

“Dit is een persoonlijke overwinning”, sprak hij even later nog steeds met emotie in zijn stem. “Ik heb nog niet vaak in teamverband gekoerst, maar ik denk dat ik nu al heb laten zien dat ze op me kunnen vertrouwen. Dit brengt het team naar elkaar toe. We scheppen hier een band mee en daar ben ik heel erg trots op. Winnen levert iets moois op, maar verliezen ook. Met deze tweede plek heeft het team zeker gewonnen vandaag. En ik helemaal.”

Ondanks het succes had Van Workum eerder op de avond nog niet het gevoel dat hij voor de overwinning kon strijden. “Ik wilde in eerste instantie vooral uitrijden, maar vanaf het moment dat we wegreden heb ik energie kunnen sparen. Daarnaast kwam Gary Hekman me nog even ophalen om te zorgen dat ik niet teveel in de wind zou zitten.”

Als man met een reputatie als sluwe afmaker werd er in de finale vooral op hem gelet. In de laatste bocht kwam Van Workum nog buitenom bij De Groot, maar door een misser kon hij zijn snelheid niet meenemen naar laatste rechte eind. “Ik dacht nog ik ram hem nog naar die streep toe, maar dat lukte niet meer. Jammer, want uiteindelijk ben je een winnaar en die wil gewoon winnen.”

De uitslag van de Topdivisie mannen staat hier

podium Amsterdam Homme Jan de Groot, Jordy van Workum, Jordy Harink
De tweede plaats voelde voor Jordy van Workum (l) als een overwinning. | Foto: Neeke Smit