Eind november maakte de KNSB bekend dat zeven ijsclubs zich aangemeld hebben om deze winter de eerste marathon op natuurijs te organiseren. Destijds was er korte tijd sprake van vorst, maar voor een wedstrijd was het veel te weinig. Burgum, Nieuw-Buinen, Noordlaren, Puttershoek en Veenoord/Nieuw-Amsterdam dingen nu ook weer mee en kunnen zich afhankelijk van de snel veranderende omstandigheden mengen in de strijd, Winterswijk en Haaksbergen hebben op dit moment de beste kansen. Op beide locaties zijn vrijwilligers afgelopen weekend gestart met de voorbereidingen. De asfaltbanen zijn geveegd en er wordt ijs gemaakt, de voorbereidingen zijn in volle gang.
In Winterswijk doet men dat met het inmiddels bekende karretje waarmee mondjesmaat water over de baan gesproeid wordt. Maandagochtend had men in de Achterhoek 1 centimeter ijs. “We zijn zondag begonnen met sproeien en hadden een centimeter ijs, maar kregen ook wat sneeuw”, vertelt Auke Spijkstra van de Winterswijkse IJsvereniging. “In eerste instantie zijn we doorgegaan met sproeien, maar vanmiddag om 16.00 uur beginnen we weer. Wij hebben goede hoop, maar zijn afhankelijk van de omstandigheden. De zon schijnt momenteel, met acht of negen graden vorst in de nacht kan het hard gaan.” Ten opzichte van de eerdere poging deze winter is alles hetzelfde gebleven in Winterswijk, zegt Spijkstra. “We zetten het karretje met een sproeiarm in, onze ijsmeesters hebben dat proces geperfectioneerd.”
In Haaksbergen laat men water op de ovaal lopen en moet ijs aangroeien voordat overtollig water weer wegloopt. Maandagochtend werd er 0,8 centimeter ijs gemeten en men is hoopvol door de goede omstandigheden: het grootste deel van de dag bleef de temperatuur onder het vriespunt. “We zijn vol goede moed, de sfeer onder de vrijwilligers was uitstekend vanochtend op de baan”, zegt Derk Klumpers, secretaris van de natuurijsmarathonorganisatie die in Haaksbergen. “Het water op onze baan veranderde zondagavond om 19.00 uur in ijs, binnen een half uur lag de baan dicht. Een geweldig natuurkundig proces om van dichtbij te zien. We hebben een beetje sneeuw gehad, maar dat is niet ernstig. De baan is mooi schoon, belangrijk omdat de ene kant grenst aan de bosrand. Verder hebben we de schermen in gereedheid waarmee we de andere kant van de baan in de schaduw kunnen zetten, belangrijk zodat we door de zon geen ijs kwijtraken. Het ligt er fantastisch bij, het gaat vanavond vriezen en dan moeten we morgenochtend kijken hoe het ervoor staat.”
Verder naar het noorden, in Veenoord/Nieuw-Amsterdam, Nieuw-Buinen en Noordlaren, vroor het de afgelopen nacht minder dan gehoopt. Toch is ook daar sprake van voorzichtig optimisme, zegt Jan Geert Veldman van de ijsvereniging in Noordlaren. “De afgelopen nacht was slecht”, zegt Veldman. “Wat we vannacht aangebracht hebben was minimaal, de vorst viel een beetje tegen. We blijven desondanks optimistisch, het kan bij ons heel snel veranderen en het mooist zou zijn als meerdere dagen op rij een marathon georganiseerd kan worden. De eerste wedstrijd is voor de eer heel mooi, maar met de tweede of derde zouden wij ook blij zijn. Voorop staat dat de leden kunnen schaatsen, dan zijn zij ook blij en kunnen we het ijs met een nieuw laagje water nog veel beter maken.”
De verenigingen hebben 3 centimeter ijs nodig voordat ze controle bij de KNSB kunnen aanvragen en de wedstrijd daadwerkelijk georganiseerd kan worden. Natuurijscoördinator Geert-Jan Muskens van de KNSB volgt de ontwikkelingen op de voet en staat in nauw contact met de zeven verenigingen die deze winter meedingen naar de primeur.