De Baancommissie Twente huurt meerdere dagen per week het ijs voor haar 1500 clubschaatsers om hun trainingen en wedstrijden te rijden. Voor dit jaar zou beheerder PCH expliciet de voorwaarde hebben gesteld dat ze akkoord gaan met het niet ontvangen van compensatie als de ijsbaan noodgedwongen moet sluiten. Dit voorstel werd door de ijsclubs verworpen. De verenigingen zouden een financieel risico lopen dat zij niet kunnen dragen.
"Als de baan na een maand dicht zou gaan, moeten de leden van de verenigingen een evenredig deel van hun baankaartgeld terug kunnen krijgen. Dat betekent dat de BC Twente niet aan haar verplichting naar de ijsbaan toe kan voldoen en failliet gaat", meldt de Baancommissie. "Als de BC Twente met de verenigingen de afspraak maakt dat de baankaarthouders niet worden gecompenseerd, zal dat tot een massale uittocht van schaatsers leiden. Een onmogelijk dilemma."
De discussie over geld speelt volgens de Baancommissie al langere tijd. "Ook discussies tussen de BC Twente en PCH over noodzakelijke investeringen in veiligheid op de ijsbaan stuiten iedere keer af op dat ene argument: geen geld. Zo kunnen er op de baan geen belangrijke shorttrackwedstrijden worden gehouden omdat de boarding niet voldoet aan de veiligheidseisen." Intussen willen de Twentse wedstrijdschaatsers uitwijken naar de ijsbaan in Deventer, die op 10 oktober opengaat. Andere schaatsers wordt opgeroepen om een los toegangskaartje te kopen.
Beheerder PCH is nog in gesprek met de Twentse schaatsverenigingen over een mogelijke uitweg. Ook de gemeente Enschede, verhuurder en eigenaar van de ijsbaan, heeft zich over het dossier gebogen om te voorkomen dat de schaatssport in de regio in gevaar komt.
Overige ijsbanen
Net als in Enschede hebben schaatsers uit het hele land vragen over financiële tegemoetkoming als ze geen gebruik meer kunnen maken van hun abonnement. Onder meer in Haarlem en Den Haag is er een garantie dat verenigingsschaatsers hun abonnementsgelden terugkrijgen bij een gedwongen sluiting door het coronavirus, maar op andere plekken in het land dreigen schaatsers net als in Enschede de dupe te raken van een conflict tussen de ijsbaan en schaatsverenigingen.
Op andere locaties zijn juist de coronamaatregelen oorzaak van problemen. Zo zal de ijsbaan in Utrecht een week later opengaan dan gepland. Een brug over het ijs naar het middenterrein van de 400-meterbaan is nog niet af. Deze brug is noodzakelijk om de schaatsers voldoende ruimte te bieden om hun ijzers onder te binden. Ook in Leeuwarden heeft men moeite om te voldoen aan de maatregelen. Vrijdag werd op het laatste moment de openingswedstrijd van de mass startcompetitie verplaatst naar Heerenveen.
Alles over het coronavirus en het schaatsen is te vinden op knsb.nl/corona.