Wil Schildwacht-van Tol uit Ter Aar is naast vrijwilliger bij STG Ter Aar ook zelf nog altijd actief op het ijs. Niet zo vreemd wanneer je bedenkt dat Ter Aar van oudsher een schaatsdorp is. "Schaatsen hoort echt bij mij", vindt deze actieve vrijwilliger. "De schaatsbeweging zelf is natuurlijk een heel mooie beweging en daarnaast is het gewoon leuk om met heel veel gezellige mensen op het ijs te rijden."
Sinds wanneer doet u vrijwilligerswerk bij het schaatsen en hoe bent u daartoe gekomen?
"Sinds 1979, nu dus al 35 jaar. Ik schaatste zelf bij de vereniging en op een gegeven moment ging de penningmeester weg. Aangezien ik in de financiële wereld zat, ben ik die functie gaan vervullen. Maar ook omdat ik vond dat het vrouwenschaatsen erg achtergesteld werd bij het mannenschaatsen. Door zelf in het bestuur te gaan, kon ik daar verandering in brengen."
En kwam er meer aandacht voor het vrouwenschaatsen?
"Jazeker. In die tijd dacht men dat een 1000-meterwedstrijd voor dames wel het maximaal haalbare voor hen was. Mijn voorstellen om bij clubkampioenschappen dames dezelfde afstanden als de heren te laten rijden zijn aangenomen. Zodoende kwamen ook degenen die beter waren op de langere afstanden in aanmerking voor de eindprijzen."
Hoelang bent u penningmeester gebleven?
"Dat heb ik dertien jaar gedaan, daarna ben ik acht jaar secretaris geweest en de laatste veertien jaar ben ik voorzitter."
Wat zijn uw taken als voorzitter?
"Bij een voorzitter komt op een gegeven moment alles wat zich binnen de vereniging afspeelt terecht. Het is dan ook zeker een voordeel dat ik eerder al andere bestuursfuncties heb gedaan. Ik regel heel veel en als ik de dingen niet zelf regel, dan zorg ik dat anderen het regelen."
Een voorzitter is ook een boegbeeld van de vereniging.
"Ik zeg altijd 'we doen het met z'n allen'. Maar als voorzitter heb je natuurlijk wel de leiding, dus treed je inderdaad ook als boegbeeld naar buiten."
Naast voorzitter bent u ook scheidsrechter. Waarom bent u dat gaan doen?
"Toen ik een jaar niet mocht schaatsen ben ik in 1996/1997 het jurywerk ingerold. Er viel iemand uit bij de jury en toen werd ik gevraagd. Ik ben dat gaan doen en eigenlijk was ik gelijk speaker, wedstrijdleider en scheidsrechter. Dat kon destijds nog in één functie. Vanaf 2000 heb ik alle jurycursussen doorlopen."
"Ik ben al een aantal jaren nationaal scheidsrechter en ik doe nationale toernooien, maar ook baanwedstrijden en gewestelijke wedstrijden. Eigenlijk van alles. Bij al die wedstrijden gebeuren dingen waarvan je weer wat kunt leren. Zo maak je bij een jeugdwedstrijd vaak net zoveel mee als bij een landelijke wedstrijd."
U was ook scheidsrechter bij de VikingRace in Thialf?
"Ja, dat is ook altijd heel speciaal, want dat is natuurlijk een internationale wedstrijd. Je ziet dan de talentjes uit andere landen langskomen en soms zitten daar best al heel goede rijders bij. Welke tijden ze precies rijden zie ik naderhand in de uitslag, maar aan de manier van rijden zie ik al wel of het talenten zijn of niet."
Wat vindt u mooi aan scheidsrechter zijn?
"De hele organisatie. Ervoor zorgen dat een wedstrijd goed geregeld is, dat het allemaal goed verloopt, zodat de rijders een mooie wedstrijd kunnen rijden."
Als scheidsrechter moet u weleens beslissingen nemen die niet altijd worden gewaardeerd. Hoe gaat u daarmee om?
"Wij constateren hoe en wanneer een schaatser de fout in gaat. Je kunt niet zeggen dat we 'zomaar' iemand diskwalificeren. Het is vervelend, maar de rijd(st)ers veroorzaken het zelf en ze weten het ook vaak van zichzelf. Dus ik heb daar geen moeite mee."
Uw vrijwilligerswerk kost veel tijd. Wat is voor u de voldoening om het te blijven doen?
"De uitdaging. Zolang er een uitdaging in blijft zitten, in de organisatie en alle zaken die geregeld moeten worden, blijf ik het leuk vinden. Het wordt niet saai, want we gaan allemaal mee in de vaart der volkeren. Met nieuwe websites, nieuwe trainingsmethoden, jeugdopleidingen en noem maar op."
"Ik vind het ook leuk om kinderen te zien groeien in het wedstrijdschaatsen. Zoals bijvoorbeeld vanuit onze vereniging Annouk van der Weijden en Melissa Wijfje. Dit werk blijf ik voorlopig nog wel doen."
U ontving als Sportvrijwilliger 2013 van de gemeente Nieuwkoop een oorkonde. Wat vindt u van zo'n waardering?
"Het is natuurlijk wel heel erg leuk wanneer je vrijwilligerswerk zo gewaardeerd wordt. Maar ook zonder zo'n 'prijs' zou ik dit werk blijven doen."
Het schaatsseizoen zit er bijna op. Wat staat er voor u nog op het programma?
"Op 29 maart hebben we nog de clubkampioenschappen in Heerenveen. Daar ben ik zelf ook nog scheidsrechter. Dan hebben we in april onze jaarvergadering en in juni houden we nog een barbecue als afsluiting voor ons jubileumjaar, want STG Ter Aar bestaat dit seizoen 50 jaar."
"Verder beginnen eigenlijk de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen ook direct al. Evaluaties met de trainers en de technische commissie. Er wordt een opzet gemaakt voor het nieuwe droogtrainingsseizoen, dat half mei start met skeeleren, conditietraining en fietsen. Verder hebben we ook in de zomer altijd heel veel activiteiten. Als scheidsrechter heb ik het even wat rustiger. Dat begint in oktober pas weer."
Welke vrijwilliger(s) wilt u graag terugzien in de 'Vrijwilliger van de Week', en waarom? Laat het ons weten door een mail te sturen naar redactie@schaatsen.nl