* Alle informatie over programma en deelnemers van het ISU WK Afstanden in Calgary is hier te vinden.
* Voor alle uitslagen moet je hier zijn.
Zondag 18 februari
20:00 - 5000 meter vrouwen
21:05 - 10.000 meter mannen
23:08 - 1500 meter vrouwen :
00:03 - 1500 meter mannen
Kjeld Nuis naar zilver, achter de niet te kloppen Jordan Stolz
00.52 uur: 1. Jordan Stolz, 2. Kjeld Nuis, 3. Peder Kongshaug. Dat wordt inderdaad de eindbalans in de top van het 1500-metergeweld, daar kan Zhongyan Ning niets aan veranderen, en Patrick Roest in het afsluitende paar evenmin. Nuis' gezicht klaart al op, hij dribbelt over het middenterrein en maakt een vuist van triomf. Want zilver, wat zijn deel is, beschouwt hij terecht als een vette prijs voor de geboren Leiderdorper. De tijden? Stolz 1.44,41, Nuis 1.42,66 en een paar duizendsten erachter komt Kongshaug.
Zijn reactie bij de NOS: "Ik ben de beste van de rest en daar neem ik vandaag genoegen mee. Maar de situatie zal zich wijzigen, neem dat maar aan", klinkt hij vol bravoure. "Ik geef me niet gewonnen, al ben ik ontzettend trots op de trede van het podium waar ik zo meteen op mag gaan staan."
Nuis lijkt niet tevreden, maar leidt wel
00.19 uur: Kjeld Nuis heeft de turbo flink opgeschroefd en naar behoren benut. Hij finisht in 1.42,66, kijkt niet per se tevreden, maar dat kan te maken hebben met het klotsende melkzuur dat zijn lichaam zal terroriseren. Het wordt wachten op de schicht uit Amerika die eerder dit WK twee baanrecords in de boeken liet bijschrijven.
00.00 uur: Het is wachten op de grootste artiest van circus Langebaan dat zich vier dagen heeft verschanst in de Olympic Oval van Calgary. Jordan Stolz zal winnen op de slotafstand van het toernooi dat de Nederlandse delegatie toch weer een aantal medailles heeft gebracht met dubbele cijfers, zoveel lijkt zeker. Alhoewel... met Kjeld Nuis, die al vroeg (paar vijf) start, weet je niet hoe de afloop is. Hij heeft nog altijd het wereldrecord op de 1500 meter (1.40,17).
23.45 uur: Miho Takagi!!! Met drie uitroeptekens....Het wonder op schaatsen uit Japan, aanvoerster van de ploeg met de prestigieuze naam Team Gold, onttroont Antoinette Rijpma-de Jong als wereldkampioene op de 1500 meter. Haar tijd: 1.52,29. Ze doet dat net zo overtuigend als ze dat de gehele winter heeft gedaan op de meest lastige discipline. Samen met haar Chinese ploeggenote Mei Han mag ze naar de huldiging, want die wordt keurig tweede (1.52,72). En jawel, Joy Beune etaleert even hoe speciaal ze aan het worden is. De Overijsselse bikkelt zich naar het brons!, drietienden voor Antoinette Rijpma-de Jong: 1.52,91 om 1.53,27....
"Ik ben in extase: wereldkampioene en een bronzen medaille op een dag. Ik heb gedaan wat ik nog kon, en dat bleek voldoende voor brons. Mooi toch?", is het korte commentaar van deze bijzondere schaatsvrouw.
23.32 uur: Na de nodige opwarmritten (met bijvoorbeeld een nationaal record voor de Britse Nederlandse Ellia Smeding in 1.55,83 en ook een persoonlijke topscore voor de ex-Nederlandse Isabelle van Elst namens België in 1.56,96) is het de beurt aan Antoinette Rijpma-de Jong, de enige hoop van Jumbo-Visma op alsnog een gouden WK-medaille. Ze verkeert in puike vorm - dat vindt ze zelf ook - en heeft wel wat te verdedigen: in Heerenveen greep ze vorig jaar de mondiale titel op de schaatsmijl. Rijpma moet in elk geval onder de 1.53,29 duiken, net gereden door een pupil van Johan de Wit, de Japanse Ayano Sato.
Wat TJ Bloemen eerder zei over zijn optreden, kan Antoinette herhalen. Het is geen perfecte race. Ze is 0,02 rapper dan Sato, maar het nee-schuddende hoofd na de finsih verraadt wat er door haar hoofd zweeft: dit volstaat niet. 1.53,27..... Kimi Goetz, in de rit erna, schiet tekort: 1.53,97. Ook Ragne Wiklund geeft een brevet van onvermogen af: 1.56,16.
Ivanie Blondin blijft eveneens steken: 1.53,41, wat momenteel een derde stek betekent.
Bloemen: Geen droomrace
Ted-Jans reactie: "Het ging lekker, maar het was niet de race van mijn dromen.. Is die dat wel, dan zet ik 'm vast op rondetijden en dat lukte vandaag niet. Ik had niet de energie en het geloof om het ritme vast te houden in het midden van de wedstrijd ontbrak op een gegeven moment. En dan kun je je alleen nog voorbereiden op de slotronden om Jorrit af te houden..... ,gelukkig slaagde ik erin.".
Ghiotto maakt de dienst uit
22.50 uur: Davide Ghiotto velt het vonnis door een prachtige tocht van tien kilometer onberispelijk te schaatsen. Hij is seconden beter dan de rest van de deelnemers. Roest is allang in de catacomben verdwenen, ontgoocheld maar ook wetend dat hij straks opnieuw door de verzuring moet trappen om nog een beetje behoorlijke 1500 meter te laten zien. Ghiotto prolongeert zijn wereldtitel met 12.38,81. Sneller dan Sven Kramer ooit was....dat is ook wat waard. Oh ja, en het is een persoonlijk record voor de boomlange Italiaan.
Patrick Roest, de stervende zwaan ....
22.35 uur: Lekkerkerk huilt zachtjes, omdat Patrick Roest geen goud toevoegt aan de eerste plak die hij donderdag behaalde op de helft van de tien kilometer. Als een stervende zwaan gaat de kopman van Reggeborgh ten onder in de strijd tegen de tijd van Ted-Jan Bloemen. Handen op de knieën brengen ook geen soelaas. Roest houdt Bergsma nipt van een medaille, wellicht is dat een schrale troost. De tijd van Roest: 12.50,32. Maar hij is lang niet zeker van een podiumplaats, want Ghiotto ontbindt vast zijn duivels in de slotetappe van slijtageslag.
Heerlijk schouwspel
22.19: Spektakel van de bovenste plank in Canada, tussen twee taaie oudjes: Ted-Jan Bloemen en Jorrit Bergsma. De thuisrijder (met Hollandse roots) werkt een heel eigenaardige race af, maar brengt de Canadese fans in katzwijm door een soort 'uit de dood te verrijzen' aan het eind. Op het punt om voorgoed in te storten wanneer Bergsma - die eerder op honderd meter achterstand schaatst - langszij komt, ontwaakt Ted-Jan als het ware en perst er een paar utopische rondetijden uit. Precies genoeg om landsman Fish terug te wijzen naar plek drie: 12.47,00. Bergsma zit er vlak achter: 12.50,91, is nu al derde in de ranking.
Graeme Fish zet de standaard
21.34 uur: :Graeme Fish, ooit korte tijd wereldrecordhouder op de langste afstand, legt een meer dan uitstekende rit op het ijs van de Olympic Oval. Zijn tijd, 12.48,61, is een goede leidraad voor de grote kanonnen die nog volgen. De Canadees kan zijn naam terugvinden in de top-10 van beste scores op de 10.000 meter in Calgary, op stek acht.
21.12 uur: Irene Schouten heeft niets dan lof voor haar landgenote. “Onwijs knap, heel goed”, zegt Schouten over haar opvolgster. “Ze heeft supergoed gereden, mijn rit was gewoon niet top. Dat voelde ik al tijdens mijn rit, zat er niet lekker in. Was best wel met Sablikova bezig. Op een gegeven moment zei Jillert: ‘Nu moet je weg bij haar, want je gaat haar slag overnemen'. Maar ik voelde wel dat ik ze niet raakte, dat heb je soms. Het was niet zo'n goede rit, waar ik wel voor kwam. Met drie keer goud mag ik niet teleurgesteld terugkijken. Ik wilde de vijf kilometer winnen, zei ik aan het begin van het seizoen, want dan zou ik deze afstand vier keer op mijn naam hebben gezet", aldus de alleskunner die nog niet weet of ze meedoet aan het WK Allround in Inzell. "Daar zal ik op het laatste moment over beslissen."
JOY BEUNE SPEERT NAAR DE WERELDTITEL!
21.04 uur: De nieuwe wereldkampioene praat alweer. “Het is echt zo, ik zie het staan: 6.47,72!” Ze is verbaasd, beduusd, uit het veld geslagen door misschien de beste race die ze ooit heeft geschaatst. Joy Beune waagde zich nooit eerder op het terrein waar Irene Schouten zich als een vis in het water voelt. Lange afstanden zijn niet zo aan haar besteed, heeft ze lang gedacht. Sterker nog, tot zondagmorgen is er nog twijfel geweest: moet ze echt de 5 kilometer en de 1500 meter op een dag combineren?
Ja dus.
Vijf kilometer, in 6.50. “Dat was het plan. Maar het ging onderweg zo goed. En iedereen hier ging uit z’n dak. Mijn coach zei: ‘Je rijdt zo goed’. En ik dacht alleen maa ga door. Ga door, je kan door. 6.47, het is niet geloven. Irene heeft 6.48 en daar dacht ik echt niet aan te komen hoor. Want ik wist voor de wedstrijd dat zij ook in orde is.” Joy is superhard vertrokken. Veel te hard, volgens de kenners van de NOS. “Ik reed al harder weg dan de bedoeling was. Dus ik dacht, dan moet ik ook gewoon doorrijden nu ook. Het rare was dat ik het gevoel had dat ik maar kon blijven doorgaan. En nu is dat genoeg om wereldkampioene te worden."
"Ik heb het nog nooit geprobeer maar ik denk dat ik het kan.`' Nu al bijna historische woorden van Joy Beune (Team IKO) , die op haar vijf kilometer voor een fenomenale prestatie zorgt. Haar plan was om op 6.50 te finishen, het wordt nóg gekker! Ze rijdt onder de tijd van Irene Schouten (^6.47,72)! Ze is ongelooflijk snel vertrokken, houdt het tot drie kilometer vol om 31'ers te laten noteren en begint dan in te leveren. De marge van ruim vijf seconden ten opzichte van Schouten is groot, en al brokkelt die vooral in de laatste twee ronden af, er blijft voldoende over. Schouten is bepaald niet blij met deze enorme surprise.
En nu herstellen, is het motto voor de aanstaande wereldkampioene, want ze mag over een uur of drie weer een inspanning van jewelste leveren: de 1500 meter voor vrouwen. Volgens NOS-analist Ireen Wüst is dat geen belemmering. "In die periode kan een allroundster als Joy makkelijk weer voldoende opladen."
Volgens Jillert Anema, de ervaren coach van Team Albert Heijn Zaanlander, is het op de vijf kilometer die Irene Schouten best weleens haar vierde gouden medaille kan opleveren, niet handig je blind te staren op de tijd van een voor haar gestarte tegenstandster. Dus ook de prestatie van Isabelle Weidemann doet er niet toe.
Dat wordt meteen duidelijk: de Noord-Hollandse is elke ronde in de rit tegen de legende uit Tsjechië, Martina Sablikova, een paar tienden sneller dan Weidemann. Sablikova kan het tempo aardig bijbenen, maar vlak voor het aantikken van de drie kilometer, verliest ze het contact met Schouten. Die vervolgt haar weg en komt uit op 6.48,98, een prima tijd die ook Anema tevreden stelt. Sablikova eindigt na 6.52 en een beetje, en is nu tweede.
MEDAILLEWINNAARS PER AFSTAND EN KLASSERINGEN NEDERLANDERS
Donderdag
3000 meter vrouwen: 1. Irene Schouten, 2. Isabelle Weidemann (CAN), 3. Martina Sablikova (TSJ)
NL: Marijke Groenewoud 4e, Elisa Dul 11e.
5000 meter mannen: 1. Patrick Roest, 2. Davide Ghiotto (ITA), 3. Sander Eitrem (NOO)
NL: Chris Huizinga 7e, Marcel Bosker 15e.
Teamsprint vrouwen: 1. Canada, 2. Verenigde Staten 3. Polen
NL: Nederland 4e
Teamsprint mannen: 1. Canada, 2. Nederland, 3. Noorwegen
Vrijdag
Ploegenachtervolging vrouwen: 1. Nederland, 2. Canada, 3. Japan
Ploegenachtervolging mannen: 1. Italië, 2. Noorwegen, 3. Canada
NL: Nederland 5e
500 meter vrouwen: 1. Femke Kok, 2. Min-Sun Kim (KOR), 3. Kimi Goetz (VS)
NL: Jutta Leerdam 6e, Marrit Fledderus 8e
500 meter mannen: 1. Jordan Stolz (VS), 2. Laurent Dubreuil (CAN), 3. Damian Zurek (POL)
NL: Stefan Westenbroek 6e, Jenning de Boo 12e, Janno Botman 15e
Zaterdag
1000 meter vrouwen: 1. Miho Takagi (JAP), 2. Mei Han (CHI), 3. Jutta Leerdam
NL: Antoinette Rijpma - de Jong 4e, Isabel Grevelt 6e
1000 meter mannen: 1. Jordan Stolz (VS), 2. Zhongyan Ning (CHI), 3. Kjeld Nuis
NL: Tim Prins 5e, Jenning de Boo 16e
Mass start vrouwen: 1. Irene Schouten, 2. Ivanie Blondin (CAN), 3. Marijke Groenewoud
Mass start mannen: 1. Bart Swings (BEL), 2. Antoine Gélinas-Beaulieu (CAN), 3. Livio Wenger (ZWI)
NL: Bart Hoolwerf 5e
Zondag
5000 meter vrouwen: 1. Joy Beune, 2. Irene Schouten, 3. Martina Sablikova (TSJ)
10000 meter mannen: 1. Davide Ghiotto (ITA), 2. Ted-Jan Bloemen (CAN), 3. Graeme Fish (CAN)
NL: Patrick Roest 4e, Jorrit Bergsma 5e
1500 meter vrouwen: 1. Miho Takagi (JAP), 2. Mei Han (CHN), 3. Joy Beune
NL: Antoinette Rijpma - de Jong 4e, Marijke Groenewoud 8e
1500 meter mannen: 1. Jordan Stolz (VS), 2. Kjeld Nuis, 3. Peder Kongshaug (NOO)
NL: Wesly Dijs 6e, Patrick Roest 13e