Met het Wilhelmus op de achtergrond sluiten we het WCKT-weekend af. Geniet nog een keer na via onze socials of lees de verhalen van de hoofdrolspelers op onze website.
Wil je ook het spektakel van dichtbij bewonderen? Bestel dan via schaatsen.nl/tickets je kaarten voor de nationale titelstrijd: het Daikin NK Allround & Sprint (28-29 december) of het Daikin NK Afstanden (14-16 februari). Wil jij liever zien hoe de Nederlanders het opnemen tegen de beste schaatsers uit het buitenland? Bezoek dan het ISU EK Allround & Sprint (10-12 januri) of de zesde World Cup (28 februari - 2 maart). Tot in Thialf!
Ondanks een kleine hapering vlak voor het einde mogen Tjerk de Boer, Daan Gelling en Sjoerd den Hertog zich Nederlands kampioen noemen. Daarmee volgen ze Crispijn Ariëns, Evert en Bart Hoolwerf op, die vorig jaar de eerste nationale editie van het NK Team Pursuit wonnen.
Uitslag Team Pursuit
1. Team Albert Heijn Zaanlander
2. Team 1 Gewest Fryslân
3. Team 2 Gewest Fryslân
Het publiek mag nog een keer opveren van de banken, want het slotonderdeel is van start. Wederom is Albert Heijn Zaanlander vertegenwoordigd, met Tjerk de Boer, Daan Gelling en Sjoerd den Hertog. Zij zijn in de laatste rit geloot tegen het eerste team van Gewest Fryslân (Ties van Seumeren, Mats Bendijk en Mika Kolder). In totaal heeft Gewest Fryslân drie teams opgesteld. Verzilveren ze dat met een of meerdere medailles?
De vrouwen van Albert Heijn Zaanlander hebben een druk weekend achter de boeg. Zowel Bente Kerkhoff (1500m, 3km, 5km, mass start, team pursuit en mass start) als Marijke Groenewoud (1000m, 1500m, 3km, mass start, team pursuit en mass start) startte zes keer in drie dagen. Elisa Dul en Maaike Verweij hebben vijf keer gereden, Melissa Wijfje en Merel Conijn vier keer.
Hoe succesvol dat was? Groenewoud won de marathon en drie kilometer, Merel Conijn zegevierde op de vijf kilometer en Kerkhoff finishte als eerste op de mass start. Bovendien wonnen de teams van Albert Heijn Zaanlander goud en zilver op de team pursuit.
Op gepaste afstand van Dul, Wijfje en Groenewoud finisht het andere drietal van Albert Heijn Zaanlander, (Merel Conijn, Maaike Verweij en Bente Kerkhoff) als tweede. Goud en zilver daarmee voor het team van Anema, brons is voor Team Puur ICT - BTZ.
Uitslag Daikin NK Team Pursuit
1. Albert Heijn Zaanlander 1
2. Albert Heijn Zaanlander 2
3. Puur ICT - BTZ
Elisa Dul, Melissa Wijfje en Marijke Groenewoud vormen een gestroomlijnd treintje, zitten dicht op elkaar en duwen elkaar probleemloos. Het levert hun een eindtijd van 2.56,18 mee en daarmee staat het team ruim eerste.
Terwijl de muziek van Guus Meeuwis nog een keer het publiek opzweept, maken twee teams van Jillert Anema zich klaar voor de ploegenachtervolging. In de tweede rit starten Elisa Dul, Melissa Wijfje en Marijke Groenewoud. Zij zijn de grote favoriet bij de vrouwen en volgens Anema ook een perfecte trein voor de World Cups. Het drietal Merel Conijn, Maaike Verweij en Bente Kerkhoff is ook kandidaat voor een NK-medaille.
De strijd om de World Cup-tickets verdwijnt even naar de achtergrond, want er worden vandaag nog twee Nederlandse titels vergeven op het onderdeel ploegenachtervolging.
De vrouwen rijden zes rondjes. De ritten zijn als volgt ingedeeld:
1. TalentNED - KNSB Talent Team Zuidwest
2. Team 1 Albert Heijn Zaanlander - Team Gewest Fryslân
3. Team Puur ICT-BTZ - Team 2 Albert Heijn Zaanlander
"Gisteren eindigde voor ons team de marathon in mineur door een valpartij. Dan is het lekker als je het weekend zo afsluit. Ik rijd een goede slotronde en schaats vanuit rust en vertrouwen", vertelt Hoolwerf bij de NOS. Hij heeft een mooi visitekaartje afgegeven aan de bondscoach, maar heeft nog geen definitieve selectie van Ritsma gehoord. "Met Harm zou ik een mooi duo kunnen vormen. Hij heeft de laatste jaren laten zien dat hij mij het vuur aan de schenen kan leggen en mij kan verslaan, dat betekent dat hij ook mee kan doen in de World Cups. Dan zouden we vooraf wel moeten praten over onze voorkeuren en tactieken. Als we een strak plan hebben, kunnen we het de internationale mannen moeilijk maken."
Harm Visser lag op kop bij de bel en ging als eerste de laatste bocht in, maar Bart Hoolwerf sprint er op de laatste 100 meter met gemak voorbij. En daar is hij blij mee.
Uitslag mass start
1. Bart Hoolwerf
2. Harm Visser
3. Jorian ten Cate
De mass start leidt niet tot directe kwalificatie voor de World Cups. Het is aan bondscoach Rintje Ritsma wie hij wil selecteren voor de teamonderdelen. Kiest hij twee sprinters met Bart Hoolwerf en Harm Visser? Of neemt hij een sprinter met Jorrit Bergsma mee?
Harm Visser lag op kop bij de bel en ging als eerste de laatste bocht in, maar Bart Hoolwerf sprint er op de laatste 100 meter met gemak voorbij. En daar is hij blij mee.
Uitslag mass start
1. Bart Hoolwerf
2. Harm Visser
3. Jorian ten Cate
De mass start leidt niet tot directe kwalificatie voor de World Cups. Het is aan bondscoach Rintje Ritsma wie hij wil selecteren voor de teamonderdelen. Kiest hij twee sprinters met Bart Hoolwerf en Harm Visser? Of neemt hij een sprinter met Jorrit Bergsma mee?
Casper de Gier maakt tempo voor Bart Hoolwerf.
Hij moet wel, want zijn ploeg Albert Heijn Zaanlander is niet vertegenwoordigd in de kopgroep.
Ook Beau Snellink en Remco Stam bij de eerste vier. Houdt deze kopgroep het langer vol?
Casper de Gier, Chiel Smit, Mats Stoltenborg, Wisse Slendebroek en Roel Boek vormen vroeg een kopgroep.
De koers bij de mannen is inmiddels begonnen. Wordt het een sprint tussen Harm Visser en Bart Hoolwerf, beiden kanshebbers voor de World Cups? Of wordt het een aanval van bijvoorbeeld Jorrit Bergsma?
Net als vorige winter is Bente Kerkhoff de beste van de kopgroep. "Kunnen we volgend jaar weer doen", vertelt ze lachend bij de NOS. "Ons plan was om er een mooie koers van te maken en aan te vallen. Dat lukte, want de eerste aanval was al genoeg. Het lijkt mij heel leuk om de World Cups te mogen rijden, maar dat is aan de bondscoach. Ik heb er vertrouwen in dat ik in de mass start kan groeien. Als ik dit jaar daarmee kan beginnen, zou ik veel ervaring op kunnen doen."
Al voor het horen van de bel is Kerkhoff haar concurrentes voorbij. Ze finisht net als bij het WCKT van vorig jaar als eerste, Esther Kiel eindigt als tweede, Kim Talsma komt niet aan sprinten toe en wordt derde. Marijke Groenewoud wint de sprint van het peloton, vlak voor Suzanne Schulting en Elisa Dul.
Uitslag mass start
1. Bente Kerkhoff
2. Esther Kiel
3. Kim Talsma
De mass start leidt niet tot directe kwalificatie voor de World Cups. Het is aan bondscoach Rintje Ritsma wie hij wil selecteren voor de teamonderdelen. Hij lijkt niet om Marijke Groenewoud heen te kunnen. Maar met wie mag zij in Japan en China rijden?
Vertrouwt ze volledig op haar ploeggenote Bente Kerkhoff, die vorig jaar de zege pakte?
Maaike Verweij probeerde even los te komen van het peloton, maar staakt haar aanval. Het drietal Talsma, Kiel en Kerkhoff heeft een halve ronde voorsprong. Nog vijf ronden te gaan.
Alle individuele nummers zijn verreden, er staan nog twee mooie toetjes op: de mass start en het NK Team Pursuit, te beginnen met de mass start voor vrouwen. De ogen zullen natuurlijk gericht zijn op Marijke Groenewoud, die met Irene Schouten de afgelopen jaren het vaste duo in de World Cups vormde. Of schuift ze een ploeggenote vooruit, zodat die zich in de kijker kan rijden bij de bondscoach? Een opvallende naam op de startlijst is Suzanne Schulting, die een aanwijsplek kreeg voor dit WCKT.
Vroeg in de race pakken Esther Kiel, Kim Talsma en Bente Kerkhoff een grote voorsprong. Met veel teamgenoten in het peloton is er niemand die het trio terug wil pakken.
Jenning de Boo reed een geweldige 600 meter, maar moest dat in de laatste ronde bekopen, vertelde hij bij de NOS. "Toen kwam de man met de hamer, heel hard. Bij de bel ging het licht al bijna uit. Het kan nog een tandje beter. Ik wil deze tactiek blijven gebruiken, maar dan gecontroleerder. Nu was ik te onbevangen."
Tim Prins is niet geheel tevreden met zijn rit, vertelt hij bij de NOS. "Ik vond hem vrij slordig, maar als je de snelste tijd neerzet, mag je niet klagen. Het niveau is heel hoog. Voor nu is het goed genoeg, maar de buitenlanders gaan hier zeker niet bang van worden. Met een opening van 16,4 loop je gelijk achter de feiten aan. Ik weet dat ik veel sneller kan dan dit, echt veel sneller. Er zaten te veel foutjes in om diep in de 1.07 te gaan."
Na zijn 1500 meter van gisteren, waar hij op koers was voor de eerste plaats, maar in de slotronde te veel toegaf, moest de knop om worden gezet. "Ik was boos omdat ik de snelste tijd had willen rijden in de 1.44. Na vijftien minuten was de meeste woede weer gezakt, toen ik met mijn coach en Kjeld (Nuis) had gesproken in het krachthonk. Zij pepten mij op."
1. Tim Prins
2. Jenning de Boo, 1.08,14
3. Joep Wennemars, 1.08,31
4. Tijmen Snel, 1.08,57
5. Hein Otterspeer, 1.08,65
De eerste vijf plaatsen zich voor de World Cups, al mag Otterspeer zich nog niet helemaal rijk rekenen. Kjeld Nuis heeft afgezegd wegens een liesblessure en de nummer 3 van het WK hoopt op een aanwijsplek van de KNSB.
Door een veel sterkere slotronde pakt Tim Prins de winst op de 1000 meter. Bij het horen van de bel had hij nog een achterstand van 0,5 seconden, maar dat maakt hij in de laatste 400 meter helemaal goed. Hij pakt zijn derde startbewijs van het weekend.
Jenning de Boo schiet als een raket uit de startblokken en overkruist zelfs zijn tegenstander Joep Wennemars. Na een geweldige eerste ronde van 24,47 valt hij stil en wordt hij nog bijna ingehaald door Wennemars. De Boo staat eerste met 1.08,14, Wennemars volgt met 1.08,31.
Tijmen Snel (1.08,57) neemt de leiding over, Merijn Scheperkamp is met zijn 1.08,68 nipt langzamer dan Otterspeer en staat voorlopig derde.
Ondanks een valse start gaat Hein Otterspeer aan de leiding van de 1000 meter. Maar is zijn 1.08,65 voldoende voor een plek bij de eerste vijf? Veel rappe mannen nog aan de start.
Een opgeluchte nummer 5 na de 1000 meter vrouwen. Marrit Fledderus had aan 1.15,35 nét genoeg voor kwalificatie. Zo mag ze toch meedoen aan de World Cups, nadat ze het gisteren op haar 500 meter niet had kunnen laten zien. Op die afstand moet ze voor het eerst sinds 2021 een wereldbekerrace missen. “Technisch was die rit echt niet goed. Ik had veel zenuwen en was best gehaast. In de trainingen ben ik beter dan ooit. Het is heel frustrerend dat het er in de wedstrijden niet uitkomt. Ik ben eraan gewend dat ik altijd World Cups mag rijden op de 500, vorig jaar stond ik bijna op het podium en werd ik vijfde in het klassement.”
“Mijn 1000 meter was vandaag niet heel snel, ik heb weleens beter gereden hier. Gelukkig was het genoeg en mag ik de wereld over reizen.”
Hein Otterspeer heeft de 500 meter laten schieten om zich vol te focussen op de 1000 meter. Als hij zich bij de beste vijf weet te rijden, plaatst hij zich voor het 16e jaar op rij voor de World Cups. Hij komt in de zevende rit in actie tegen Kayo Vos. Verder zullen de grote mannen in de laatste races in actie komen. Om 16:22 klinkt het eerste startschot.
Rit 10: Merijn Scheperkamp tegen Tijmen Snel (de verrassende winnaar op de 1500 meter)
Rit 11: Joep Wennemars tegen Jenning de Boo (de revelatie op de 500 meter)
Rit 12: Wesly Dijs tegen Tim Prins
Leerdam wint overtuigend, maar is niet helemaal tevreden. "Het had nog harder gekund vandaag, denk ik. Op basis van de 500 meter van gisteren had ik harder kunnen rijden, ik wist niet goed hoe de laatste ronde zou aanpakken. Het biedt ruimte om verder te groeien. Het is me versus me en straks bij de World Cups heb ik meer concurrentie", vertelt ze aan de NOS.
Jutta Leerdam is oppermachtig, de 17-jarige Angel Daleman is verrassend tweede. Rijpma - de Jong finisht als derde. Marrit Fledderus redt haar weekend door een ticket te pakken op de 1000 meter.
Uitslag 1000 meter
1. Jutta Leerdam, 1.13,72
2. Angel Daleman, 1.15,09
3. Antoinette Rijpma - de Jong, 1.15,23
4. Suzanne Schulting, 1.15,23
5. Marrit Fledderus
Jutta Leerdam schittert wederom in Thialf, ze noteert 1.13,72 en krijgt een duim van haar coach Kosta Poltavets. Marijke Groenewoud valt tegen met 1.16,39.
Op de 1000 meter lukt het Suzanne Schulting niet om haar tien jaar jongere ploeggenote te verslaan. Met 1.15,23 komt ze 0,14 tekort om Angel Daleman te verslaan. Nog zes vrouwen aan de start.
Angel Daleman heeft wederom een nieuw persoonlijk record neergezet. Ze schaatst ruim een seconde van haar oude tijd af en leidt voorlopig met 1.15,09. Op de 1500 meter heeft ze al een wereldbekerticket binnen door als vierde te eindigen.
In rit twee een opvallende naam: Lianne van Loon. De vice-wereldkampioene marathon op inlineskates zou in Cuba dit weekend de World Skate Marathonfinale rijden, maar de orkaan Rafael gooide roet in het eten. Daarom deed ze gisteren mee aan de marathon en start ze vandaag op de 1000 meter en de mass start. Kan haar persoonlijk record van 1.19,37 er aan op de 1000 meter?
Het antwoord volgt na 1.19,69, net niet genoeg.
De stayers hebben plaatsgemaakt voor de sprinters. Kan Leerdam naast de 500 meter ook de 1000 op haar naam schrijven?
Belangrijkste ritten:
6. Angel Daleman - Leonie Bats
8. Pien Smit - Suzanne Schulting
9. Naomi Verkerk - Myrthe de Boer
10. Chloé Hoogendoorn - Marrit Fledderus
11. Marijke Groenewoud - Jutta Leerdam
12. Antoinette Rijpma - de Jong - Isabel Grevelt
Voor de camera's van de NOS staat Merel Conijn met een grote glimlach "Dit weekend was ik snotverkouden. Ik ben blij verrast dat het zo goed is gegaan, al denk ik dat het beter zou kunnen." De winst valt met name te halen op het eerste deel. "Als ik die laatste rondjes zo hard kan schaatsen, dan moet ik het de eerste ook kunnen, zegt mijn coach. Ik weet niet of het zenuwen zijn of dat ik verkrampt rijd in het begin. Maar ik ben tevreden met mijn persoonlijk record."
Conijn versloeg in de laatste ronde In 't Hof, die ook haar verhaal deed. "Mijn rit was wat lafjes. Ik liet hem in het midden wat oplopen en weet van mezelf dat ik dieper kan gaan als er echt wat te winnen valt."
Net als op de drie kilometer heeft Merel Conijn een geweldig eindschot. Ze lag in haar race twee seconden achter op in 't Hof, maar steekt haar op de laatste kruising voorbij. Door een slotronde van 30,6 wint ze de vijf kilometer in 6.52,92. Sanne in 't Hof komt als tweede over de streep (6.53,83).
Uitslag vijf kilometer:
1. Merel Conijn, 6.52,92
2. Sanne in 't Hof, 6.53,83
3. Bente Kerkhoff, 6.58,14
4. Reine Anema, 7.02,04
5. Elisa Dul, 7.02.08
De eerste twee rijdsters mogen naar de derde World Cup in Calgary, mits de zieke wereldkampioene Joy Beune geen aanwijsplek krijgt. De overige drie startbewijzen voor de vijf kilometer worden aangewezen door de selectiecommissie, op basis van het wereldbekerklassement drie kilometer.
Bente Kerkhoff houdt bijna haar hele vijf kilometer de rondetijden tussen de 33,0 en 33.5 en dat brengt haar voor het eerst onder de grens van zeven minuten. Ze haalt bijna negen seconden van haar persoonlijk record af en stopt de klok op 6.58,14, voorlopig de beste tijd. Alleen Merel Conijn en Sanne in 't Hof nog aan de start.
De winnende tijd van vorig jaar was overigens 6.42,24 van Irene Schouten, maar dat lijkt onder deze omstandigheden een brug te ver of de vrouw met de beste seizoentijd moet uit haar slof kunnen schieten. De 6.54,97 werd vorige week gereden door Sanne in 't Hof. In de laatste rit zal zij het straks opnemen tegen Merel Conijn, maar eerst op het ijs: ploeggenotes Bente Kerkhoff en Elisa Dul.
Schaatsster van Team FrySk Reina Anema zet een vlakke rit neer, wat haar brengt op 7.02,04. Vorig jaar was die tijd goed voor de zesde plaats. Vandaag is ze al verzekerd van de top-5, want er staan nog slechts vier vrouwen aan het vertrek.
Halverwege de vijf kilometer staat Evelien Vijn bovenaan (7.05,55). De schaatsster van Puur ICT - BTZ kwam in de tweede rit dolgelukkig over de streep in 7.05,55, waarmee ze een paar tienden boven haar pr bleef. Melissa Wijfje heeft de tweede tijd tot nu toe op haar naam: 7.06,20.
In de derde rit komt al de vrouw in actie met het scherpste persoonlijk record. Esmee Visser schaatste op 23 februari 2019 een vijf kilometer in zes minuten en 45 seconden. Na haar olympische titel in 2018 volgde een zware tijd voor Esmee Visser. Inmiddels is de glimlach terug op haar gezicht en heeft ze zich ook buiten de ijsbaan ontwikkeld.
Aan de vijf kilometer doen veel vrouwen mee die zaterdagavond de marathon geschaatst hebben. Evelien Vijn, Maaike Verweij en Esmee Visser stonden gisteravond aan de start. Ook de nummers twee en drie van de marathon doen mee: Esther Kiel en Bente Kerkhoff.
Jorrit Bergsma na zijn tweede plaats: "We hebben er een goede concurrent bij met Chris Huizinga. Het is mooi voor de tien kilometer dat de concurrentie toeneemt. Zelf ben ik tevreden over mijn rit. Ik wilde een goede tien rijden, meer zat er denk ik ook niet in vandaag. Voor mij is het zaak om door te groeien en sneller te gaan."
De twee jongste schaatssters hebben de langste afstand van de vrouwen afgetrapt. De 18-jarige Rosalie van Vliet bracht haar pr van 7.45,01 naar 7.24,74. De twee jaar oudere Jade Groenewoud had een paar moeizame slotrondes en finishte in 7.34,17.
De vijf kilometer moet het vandaag stellen zonder de wereldkampioene van vorig jaar: Joy Beune. De nummers een en twee van het WCKT van vorig jaar ontbreken eveneens. Irene Schouten is gestopt en Marijke Groenewoud heeft zich wegens haar drukke programma afgemeld. Met de 1000 meter, mass start en NK Ploegenachtervolging is haar schema al overvol.
Merel Conijn en Sanne in 't Hof, de nummers twee en drie van de 3 kilometer, schaatsen in het slotpaar en zijn kanshebsters voor de twee WC-tickets. Net als bij de tien kilometer mannen zijn er vijf startplaatsen in Calgary, waarvan er twee vandaag vergeven worden.
Belangrijkste ritten:
5. Elisa Dul - Bente Kerkhoff
6. Sanne in 't Hof - Merel Conijn
Jorrit Bergsma zet 12.49,19 op de klokken en is daarmee drie seconden sneller dan Beau Snellink. Marwin Talsma komt er niet aan te pas en noteert 13.08,53.
Uitslag 10 kilometer
1. Chris Huizinga, 12.43,45
2. Jorrit Bergsma, 12.49,19
3. Beau Snellink, 12.52,12
4. Kars Jansman, 12.55,86
5. Tjerk de Boer, 13.02,12
De eerste twee plaatsen geven recht op de World Cups, tenzij Patrick Roest een aanwijsplaats krijgt voor de tien kilometer. De overige drie startbewijzen voor de wereldbeker in Calgary gaan naar de rijders die goed gereden hebben op de vijf kilometers van de World Cup. Het doel van de KNSB is namelijk om zoveel mogelijk rijders in de top van het combineerde klassement vijf en tien kilometer te krijgen, wat gunstig is voor de race om olympische startplekken.
Met nog vijf rondes op het scorebord ligt Bergsma vijf seconden achter op Huizinga, maar twee tellen voor op nummer twee Beau Snellink. Wie pakken de twee tickets voor de World Cups?
Chris Huizinga sloeg gisteren de 1500 meter over om zich te sparen voor de tien kilometer. Met succes, want de winnaar van de vijf kilometer zet ook op de langste afstand een sterke rit neer en finisht in 12.43,45. In de zeventiende tien kilometer van zijn carrière haalt hij 13,5 seconden van zijn persoonlijk best af.
Met nog een rit te gaan, leidt Chris Huizinga, voor Beau Snellink. Marwin Talsma en Jorrit Bergsma zullen de tijd van Huizinga proberen aan te vallen. Bergsma schaatste zijn persoonlijk record van 12.37,72 in 2020 in Heerenveen. Kan hij bij die tijd in de buurt komen?
Na een strak begin versnelt Beau Snellink en noteert hij nipt een persoonlijk record: 12.52,12. Remco Stam heeft momenteel de derde tijd: 13.03,13, ook de beste tien kilometer van zijn carrière. Tot nu toe hebben zeven van de acht mannen een pr gereden, alleen Marcel Bosker niet.
Terwijl de Nederlandse talenten in rap tempo hun records verpulveren, komen hun tijden nog niet in de buurt van Davide Ghiotto. Tijdens een oefenwedstrijd in het Duitse Inzell zette de Italiaan een onwaarschijnlijke tien kilometer neer: 12.26,30, waarmee hij ruim vier seconden sneller was dan het wereldrecord van Nils van der Poel. Helaas is de tijd niet bijgeschreven in de geschiedenisboeken, door het ontbreken van de juiste officials is het geen officieel wereldrecord.
Wat zouden de tijden vandaag in Thialf worden? Zonder Patrick Roest lijken mannen als Jorrit Bergsma en Chris Huizinga de favoriet voor de zege.
Aangemoedigd door Jillert Anema snoept ook De Boer driekwart minuut van zijn pr af, hij stopt de klok op 13.02,12. De schaatser van Albert Heijn Zaanlander heeft trouwens een opvallende hobby: hij speelt in een rockband.
Marcel Bosker heeft de tweede tijd op zijn naam staan: 13.05,48. Verwachting is dat na de dweilpauze de grens van de dertien minuten geslecht zal worden.
Resterende ritten:
4. Beau Snellink - Remco Stam
5. Kars Jansman - Chris Huizinga
6. Marwin Talsma - Jorrit Bergsma
Van beide mannen die nu rijden - Tjerk de Boer en Marcel Bosker - kunnen we zeggen dat ze bevrijd zijn. Bosker zat vorig jaar niet goed in zijn vel, heeft zichzelf in de spiegel aangekeken en verantwoordelijkheid genomen voor zijn mindere resultaten. De Boer had tot vrijdag geen goede herinneringen aan rijden in een vol Thialf, maar bracht daar verandering in. "Vaak zeggen schaatsers dat ze zo kunnen genieten van een vol Thialf, ik moest een beetje een trauma overwinnen. Vandaag heb ik voor het eerst kunnen genieten", vertelde hij na afloop over zijn 6.18,58.
Ook Jasper Krommenhoek en Freek van der Ham doen mee aan de recordpolonaise. Krommenhoek weet zelfs in de laatste rondes te versnellen en finisht in 13.09,45, 47 seconden sneller dan zijn oude toptijd. Van der Ham noteert 13.27,67.
Stijn van de Bunt heeft voor het eerst in zijn carrière onder de veertien minuten gereden. Zijn persoonlijk record - vorig jaar verreden in Groningen - wordt aan gort gereden, hij duikt er in zijn tweede tien kilometer bijna 45 seconden onder: 14.02,09 wordt 13.17,92. Ook Sil van der Veen kan trots naar het scorebord kijken, zijn eerste tien kilometer duurt 13.28,30.
Sil van der Veen en Stijn van de Bunt trappen de tien kilometer af. Tijdens de vijf kilometer mocht Van der Veen ook als eerste starten, in die rit verbeterde hij zijn pr met bijna vijf seconden. Ook Van de Bunt nam een hap van zijn beste tijd af: 6.25,38 werd 6.18,66, goed voor een euforische reactie en de achtste plaats.
Na drie van de zes ritten komt de zamboni op het ijs. De favorieten komen in de tweede helft in actie.
Belangrijkste ritten:
4. Beau Snellink - Remco Stam
5. Kars Jansman - Chris Huizinga
6. Marwin Talsma - Jorrit Bergsma
In tegenstelling tot de andere afstanden levert een top-5 bij de tien kilometer mannen en vijf kilometer vrouwen niet automatisch een plek op in de wereldbekerploeg, alleen de twee snelste schaatsers kwalificeren zich (aanwijsplekken buiten beschouwing gelaten). Het onderdeel wordt slechts eenmaal verreden in de World Cups. Omdat het klassement wordt opgemaakt over de twee langste afstanden en de KNSB zo hoog mogelijk wil staan in de klassementen, bepalen de wereldbekertussenstand op de 3.000 meter (vrouwen) en de 5.000 meter (mannen) wie een startbewijs krijgen voor de langste afstand in Calgary.
Een blik op de startlijst van de tien kilometer leert dat een man geen persoonlijk record heeft staan: Freek van der Ham. De 19-jarige stayer van Essent rijdt voor het eerst de 25 rondjes. Eerder bewees hij al in uitstekende vorm te verkeren door een pr op de 5 kilometer (6.22,06) en op de 1500 meter (1.46,20). Bovendien was zijn tijd op de schaatsmijl de vijfde van de dag en zit hij nog in de wachtkamer of hij naar de World Cups mag of dat de geblesseerde Kjeld Nuis aangewezen wordt.
Ook Sil van der Veen mag voor het eerst de race over tien kilometer beginnen.
12:05 10.000m mannen
14:11 5.000m vrouwen
15:27 1.000m vrouwen
16:22 1.000m mannen
17:11 Mass Start vrouwen & mannen
18:22 Daikin NK Ploegenachtervolging vrouwen & mannen
De laatste dag van het World Cup Kwalificatietoernooi begint om 12.00 uur. Wie pakken de laatste startbewijzen? Via dit updatesblog houden we je op de hoogte van de uitslagen en bijzondere updates.