De bloeddoping waar het Thüringer Openbaar Ministerie onderzoek naar doet bestond uit drie elementen. Andreas F. nam bloed af van zijn patiënten, bestraalde het en injecteerde het vervolgens weer in de bloedbaan van de sporter. Dit alles met het doel om de zuurstofopname van het bloed te verhogen. Die hogere zuurstofopname zou de sporter in staat stellen om vooral op duuronderdelen beter te presteren.
UV-bestraling werd in het begin van de twintigste eeuw geïntroduceerd als alternatieve geneeswijze. Na 1945 werd UV-bestraling eigenlijk alleen nog in de Sovjet-Unie en de DDR ingezet. Evenals veel andere alternatieve geneeswijzen zou UV-bestraling helpen tegen een breed palet aan ziekten, klachten en aandoeningen. Het zou in te zetten zijn tegen AIDS, kanker, infecties, stofwisselingsproblemen en ouderdomsklachten.
Door de Erfurter sportarts werd de methode ingezet om de sportprestaties van zijn patiënten te verhogen. De vraag is of dat überhaupt zin had. Harm Kuipers, arts en voormalig wereldkampioen allround, heeft er zijn twijfels bij. “Ik kan me er eigenlijk weinig bij voorstellen.” Volgens Kuipers zou de methode geen prestatiebevorderend effect hebben. “Dit is zeker geen onderdeel van evidence based geneeskunde. Sterker nog het lijkt me kwakzalverij.”
Ook de Gemeinsame Bundesausschuss, de koepel voor ziektekostenverzekeringen in Duitsland, concludeerde in 2001 dat er geen wetenschappelijk bewijs bestaat dat UV-bestraling van bloed heilzaam zou zijn.
Dat UV-bestraling geen effect heeft op het bloed maakt de zaak van de Erfurter sportarts en de – vooralsnog anonieme – schaatsster extra interessant. Voor het WADA zijn namelijk de bloedtransfusies an sich al strafbaar of het nu werkt of niet. Kuipers: “Knoeien met bloed wordt sowieso als doping beschouwd.”
Dat zou kunnen betekenen dat arts en schaatsster worden geschorst vanwege bloeddoping terwijl de schaatsster er geen baat bij heeft gehad. “Dat is niet nieuw”, vertelt Kuipers. “Ook wat bijvoorbeeld de dopingarts Fuentes deed had waarschijnlijk geen zin, maar hij liet zich er goed voor betalen. Weet je, sporters geloven alles als er tegen ze gezegd wordt dat ze ergens beter van worden. Maar meer dan een placebo-effect heeft het vaak niet.”
Overigens is de UV-bestraling geen onschuldig spelletje, meent Kuipers. “Het is zelfs nog gevaarlijk ook, als je het niet onder heel goed gecontroleerde omstandigheden doet.” En hij concludeert: Zo’n arts hoort in de sportwereld niet thuis.”