"Als sporter moet je een balans vinden tussen inspanning en ontspanning. Binnen het schaatsen wordt er te veel vastgehouden aan een trainingsschema. Durf het eens los te laten en je gevoel te volgen", is de mening van Uytdehaage.

De oud-schaatser is dagelijks met de materie bezig. Via zijn eigen bedrijf, De Uytdhaaging, verzorgt hij lezingen en trainingen in voornamelijk het bedrijfsleven. "Het doel van mijn trainingen is om mensen optimaal te laten presteren. En dat het liefst op een duurzame manier. Ervoor zorgen dat je over twintig jaar op hetzelfde niveau presteert als nu", zegt Uytdehaage.

De Utrechter weet niet of hij het bedrijfsleven ooit weer zal inwisselen voor de topsport. "Als gemotiveerde mensen bij mij komen met de vraag of ik ze wil helpen, doe ik dat graag. Alleen heb ik geen zin om aan mensen te gaan trekken", is zijn gedachte. Desgevraagd geeft hij aan dat hij best iemand als Annette Gerritsen zou willen helpen. "Ik heb zeker mijn ideeën over wat zij zou moeten doen om deze zomer weer fit het traject richting Sotsji op te kunnen pakken."

Daar waar hij bij sommige schaatsers zijn bedenkingen heeft, ziet Uytdehaage ook een aantal schaatsers dat die balans wel heeft gevonden. "Iemand als Sven Kramer lijkt na een lastige periode een goede modus gevonden te hebben waarin hij beter is dan ooit. En kijk naar Bob de Jong. Het voorbeeld van duurzaam presteren, al jaren absolute top. Ik hoop dat hij ook gewoon in Sotsji een medaille pakt", zegt de olympisch kampioen van Salt Lake City vol respect en een tikje jaloezie.

Aankomend weekend zal hij als analist voor Radio 1 kijken hoe Kramer in zijn goede modus een gooi doet naar zijn zesde Europese titel. Dat het allrounden de laatste tijd in het verdomhoekje zit, vindt hij jammer, maar hij ziet wel hoe het zo is ontstaan. "Allrounden is gewoon heel erg moeilijk en kost heel veel training. Veel landen worden afgerekend op de WK afstanden. Dus ze pakken één of twee afstanden en focussen zich op die kampioenschappen in maart."

De oplossing is volgens de vijfvoudig winnaar van een allroundtoernooi wel voor handen. Uytdehaage: "Ergens rond 2003 reden we internationaal een kleine vierkamp in Erfurt. Dat was heel gaaf. De grote vierkamp inruilen voor een kleine zou het allrounden in een klap een stuk interessanter maken voor een grote groep sporters."

Het terugdringen van het aantal deelnemers op de tien kilometer bij de heren en vijf kilometer bij de dames vond hij geen gek idee, maar het zou volgens hem nog compacter kunnen. "Waarom geen kwartetstart op de langste afstand? Dan gebeurt er veel meer op het ijs en neemt het minder tijd in beslag", is een van zijn gedachten.

"En waarom rijdt een ploegenachtervolging langs blokjes in de binnenbaan? Haal die dingen weg. Langs het randje van de ijsbaan is het veel moeilijker een snelle bocht te lopen."

Uytdehaage is als voorzitter van de KNSB atletenvereniging vaak in overleg over de toekomst van het schaatsen. "Ik zet mijn beste beentje voor om de sport te verbeteren. Binnen de KNSB zijn er ook een hoop goede plannen, maar het is lastig werken met de ISU. Dat is een stugge organisatie waar je alleen op het tweejaarlijkse congres je zegje mag doen."

Hij is van mening dat de KNSB best een voortrekkersrol zou mogen vertolken op het gebied van vernieuwing binnen de wedstrijden. "Het zou een goed teken zijn richting de ISU en andere schaatslanden wanneer wij hier een keer die kleine vierkamp rijden op een Nederlands kampioenschap", vindt Uytdehaage.

Ondanks de perikelen geniet hij nog volop van de schaatssport. "Het is een prachtige sport, maar wel zwaar. Dat merk ik zelf nog met de marathons die ik op zondagavond in Utrecht rijd en tijdens het zesbanentoernooi", zegt hij enthousiast.

Aankomend weekend staat hij zelf niet op het ijs. Uytdehaage is te gast bij NOS-Langs de Lijn vanuit Thialf. Hij zal dan zijn mening geven over het Essent ISU EK Allround bij de heren.