Als 19-jarige jongen breekt N’tab veelbelovend door. Er volgt desondanks een periode waarin hij twee keer de Olympische Spelen misloopt. Daarbovenop krijgt de topsprinter in 2022 last van een langdurige rugblessure. Hij zoekt bij IKO-X²O zijn heil om uit te zoeken wat werkt voor zijn lichaam. Nu heeft N’tab zijn basisniveau weer gevonden en durft hij voorzichtig vooruit te kijken. “Het omslagpunt was een aantal weken geleden. Je kan niet verwachten dat je zomaar van die blessure af bent, maar ik heb weer de balans gevonden in wat mijn lichaam aankan. Dankzij het trainingsprogramma van de staf voelde ik welke dingen wel en niet voor mij werkten. Ik kan eindelijk weer explosief trainen zonder pijn, wat betekent dat ik vanaf dit startpunt kan groeien.”

Team IKO hecht waarde aan familiegevoel en een vooruitstrevende visie. Dat benadrukken ze nog eens extra tijdens het voorstellen van de sporters. N’tab herkent dit. “Het Nederlandse schaatsen zit behoorlijk vastgeroest in bepaalde tests en trainingsvormen. Ik denk dat IKO-X²O in Nederland flink aan de weg timmert door te kijken: hoe kunnen wij het beter doen zonder vast te houden aan wat er al is gedaan?

Natuurlijk wil je ook de ervaring en kennis gebruiken die schaatsers en trainers meebrengen. IKO-X²O is niet bang om naar andere sporten te kijken en daarvan te leren. Hoe doen trainers het bij andere sporten, zoals het baanwielrennen en atletiek? Hoe kunnen we nieuwe methodes in ons programma verwerken? Die visie heb ik nog niet eerder meegemaakt.”

N'tab wordt geïnterviewd bij de perspresentatie
N'tab wordt geïnterviewd bij de perspresentatie | Foto: Neeke Smit

De ideeën die de trainers opdoen in andere disciplines, worden al zichtbaar in het trainingsschema van N’tab. “Ik fiets bijvoorbeeld een stuk minder, en als ik fiets, is alles intensief. De krachttraining en de manier van sprints opbouwen, het doen van tests, dat is allemaal anders. Zoals de inspanningstest met een zuurstofmasker en kijken wat er uit de protocollen komt – dat heb ik bij Reggeborgh en Jumbo gedaan, maar niet hier. Tot nu toe past deze methode bij mij. Maar hard schaatsen lost veel op, dat moet gebeuren in de komende tijd”, voegt N’tab er lachend aan toe.

De Amsterdammer durft nog geen ‘te harde doelen’ te stellen. Hij wil via meetpunten ontdekken welke lijn naar boven mogelijk is. “Natuurlijk wil ik naar de Olympische Spelen, ik heb die twee keer gemist. Ik was twee keer de beste Nederlander op de 500 meter en ik ben niet gegaan, dat vind ik soms nog moeilijk om te accepteren. Dus dit seizoen begin ik al wel over de Spelen na te denken. Maar ik moet eerst wedstrijden rijden en daarna kan ik verwachtingen uitspreken.”

Het eerste testmoment voor N’tab is het World Cup Kwalificatietoernooi. “Daar wil ik goed voor de dag komen”, vertelt N’tab. Verder wil hij zich vooral richten op de tweede helft van het seizoen en bouwt hij de komende tijd verder aan zijn fysieke gesteldheid.

Als ik sterk en snel ben, ga ik weer winnen.

Het vertrouwen bij N’tab groeit. Hij gelooft dat er veel vooruitgang mogelijk is dit seizoen. “Ik durf wel te zeggen dat ik in mijn beginperiode een ongekend hoog niveau had voor Nederlandse begrippen. Groei kan snel gaan. Als ik hem raak, dan raak ik hem. Zo niet, dan zijn we waar ik vorig jaar was. Het is vooral een kwestie van in balans komen, vertrouwen in mezelf krijgen en in wedstrijden. En het heeft met de belastbaarheid van mijn lichaam te maken. Als ik sterk en snel ben, ga ik weer winnen.”

N’tab moest lang door de pijn heen bijten, maar is positief en vol goede moed. “De belangrijkste les die ik heb geleerd is een cliché. Blijf dicht bij jezelf en houd het simpel. Simpel houden betekent voor mij dingen doen waar je goed in bent, plezier halen uit de sport en ook praktisch nadenken. Dus niet in de ene stad wonen en in de andere schaatsen. Stel je doelen en probeer alles uit die doelen te halen.”