Deze winter raakten Eline Cox, Judith Krabbenborg en Iza Stekelenburg met elkaar in gesprek op de Weissensee. Alle drie rijdsters kwamen uit voor OCRE, waarbij alleen Cox op het hoogste niveau acteerde, en vonden elkaar in hun gedeelde ambitie: marathons schaatsen op het hoogste niveau in combinatie met een medisch beroep. Het balletje begon te rollen. Manon Gremmen, die net als de drie andere vrouwen woonachtig in Utrecht is, werd als vierde rijdster bij de ploeg gevraagd.
28 jaar, PhD bij de oncologische chirurgie
Iza de medicus: “Als arts, en later hopelijk als chirurg, wil ik mensen helpen op cruciale momenten in hun leven. Net als in de sport draait ons vak om het blijven leren, snel schakelen en als team het verschil maken - iets waar ik nu al aan bij probeer te dragen als arts-onderzoeker in de gepersonaliseerde zorg voor borstkanker- en melanoompatiënten.
Iza de schaatsster: ‘Deze zomer wil ik mezelf naar een hoger niveau tillen door het trainingsvolume op te schroeven, met als doel soepel de overstap te maken naar de Topdivisie. Mijn focus ligt op natuurijs: daar willen we pieken.”
Iza Stekelenburg legt de missie van de ploeg uit: “We willen uitdragen dat het naast je (medische) carrière belangrijk is te blijven sporten. Om ons heen zien we dat veel geneeskundestudenten en jonge dokters besluiten sporten op een lager pitje te zetten, omdat ze denken dat de combinatie niet mogelijk is. We vinden dat jammer, want we denken dat je je juist fitter voelt op je werk als je sport. Een goede balans daarin leidt tot vitaliteit en weerbaarheid. In plaats van dat het bewegen je in de weg zit op de werkvloer, helpt het juist om meer kwaliteit te leveren. Bovendien helpt het bij de preventie van medische kwalen. Dit probleem speelt overigens niet alleen in de gezondheidszorg. Veel young professionals gaan minder sporten om zich te focussen op hun carrière.”
27 jaar, ANIOS (arts niet in opleiding tot specialist) op de intensive care
Eline de medicus: “Op de intensive care liggen de ziekste patiënten en ik vind het heel bijzonder om samen met collega’s de patiënt en familie door deze zware periode heen te loodsen. Daarnaast zou ik het geweldig vinden om patiëntenzorg, onderzoek en onderwijs te combineren.”
Eline de schaatsster: “Het natuurijs vind ik het allermooiste wat er is! Ik wil daar graag pieken en met het team voor het podium gaan. Komend seizoen wil ik technisch verbeteren om efficiënter te gaan schaatsen en makkelijker mee te kunnen op hoge snelheid.”
Om de boodschap over te kunnen dragen dat sporten en een (medische) carrière te combineren zijn, zoekt de ploeg sponsoren binnen hun eigen branche. De rijdsters trekken door het land om hun idee te pitchen aan bedrijven, in de hoop dat ze zich willen aansluiten bij het project. “We zijn bijvoorbeeld met medische detacheringsbureaus in gesprek, die jonge dokters ondersteunen bij het zoeken van een baan. Zij helpen de werknemers ook bij de balans tussen werk en privé”, vertelt Stekelenburg. Ze zoeken meer dan alleen een geldschieter. “We kijken wat we terug kunnen doen voor de bedrijven die sponsor willen worden. Zo willen we met lezingen en coachingssessies ons verhaal delen en anderen inspireren. De combinatie van werk en sport vraagt veel, maar is niet onmogelijk. Toch leeft dat idee nu wel, waardoor een passie aan de wilgen gehangen wordt. Wij willen laten zien dat het met de juiste aanpak wel kan.”
28 jaar, biomedicus met focus op bewegingswetenschappen
Manon de bio-medicus: “Ik hoop met bewegingsgerelateerd onderzoek impact te hebben op de gezondheid van patiënten, want het is zo belangrijk om beweging op maat te leveren. Ook hoop ik bij te kunnen dragen aan de verstaalslag van onderzoek naar praktijk, want dit is enorm belangrijk.”
Manon de schaatsster: “Na een goede zomer hoop ik in de Topdivisie net als bij de Beloften aanvallend te kunnen rijden en mee te zitten in de kopgroepen. Op natuurijs kunnen we met een goede samenwerking mooie resultaten behalen als team.”
De vrouwen zijn zelf ervaringsdeskundigen op dat gebied en kennen de uitdagingen die een volle agenda met zich meebrengt. Binnen de ploeg kunnen ze in ieder geval rekenen op elkaars begrip, op het moment dat verantwoordelijkheden in de zorg opwegen tegen een Marathon Cup. “Judith en Eline kunnen vanwege hun onregelmatige diensten niet aan elke Cup-wedstrijd meedoen. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje en snappen dat iemand kan afzeggen vanwege een weekenddienst. Bij onze vorige ploegen was dat vaak iets moeilijker. Dan zat je in een spagaat tussen je patiënten en collega’s enerzijds en je ploeggenoten en coach aan de andere kant. In dit team zal dat minder een issue zijn.”
27 jaar, ANIOS beschouwend
Judith de medicus: “Ik werk op verschillende afdelingen: interne geneeskunde, longgeneeskunde en cardiologie. Zowel een stukje acute zorg als de langdurige arts-patiëntrelatie vind ik mooi. Ik wil een betrokken arts zijn, die zich actief inzet voor een gezonde leefstijl binnen de geneeskunde.”
Judith de schaatsster: “Mijn ambities op het ijs zijn meezitten in kopgroepen en deze forceren op kunstijs. Onze focus ligt verder met name op natuurijs, waar we mee willen doen voor het podium of zelfs de winst.”
Mede door de wisselende werkschema’s is Janet Beers gevraagd als wisselrijdster. Ze maakt haar rentree in het peloton, nadat ze in 2023 het marathonschaatsen had opgegeven om haar coschappen te lopen. Voor de vrouwen was het ook gelijk duidelijk wie de ploegleidster moest worden: sportarts in opleiding Sharon Hendriks. Als winnares van de Alternatieve Elfstedentocht van 2023 het perfecte voorbeeld van een succesvolle combinatie tussen topsport en werken. “Zij had al een voorbeeldfunctie voor ons, omdat ze tijdens haar medische opleiding de Alternatieve heeft gewonnen”, legt Stekelenburg uit. “We zijn heel blij dat we met haar mogen werken. Met haar tactische ervaring kan ze ons verder brengen.”
De passie spat er aan alle kanten vanaf. Het is hun drijfveer tijdens deze flinke klus om een team op te zetten en geldschieters te vinden. “De afgelopen maanden hebben we verschillende sessies aan de eettafel gehad. Wat is onze visie? Hoe willen we het uitdragen? Hoe gaan we sponsoren te woord staan? We merken dat iedereen enthousiast is over dit idee. Onze passie werkt aanstekelijk. Het heeft nog niet geleid tot de echt grote vis, maar ik heb er vertrouwen in dat die eraan komt.”