Bij shorttrack schaats je direct tegen je concurrenten. Het levert spectaculaire inhaalacties en veel positiewisselingen op. De tactiek maakt het voor de schaatsers interessanter, maar ook moeilijker. "Inhalen, daar worden vaak de fouten gemaakt", weet Van Ruijven.
Voor een goede inhaalactie moet je bij het eerste blok van de bocht minimaal naast je concurrent zitten. Op dat moment heb je voorrang, en mag de andere schaatser jou niet meer afstoppen. Doet deze dat wel, dan kan hij door de scheidsrechters bestraft worden met een penalty. "Een inhaalactie moet je goed voorbereiden, dat doe je vaak een ronde van tevoren al. Je laat een klein gaatje vallen, gaat de bocht wat wijder in en maakt meer snelheid", legt Van Ruijven uit. Met die hogere snelheid kun je aan het einde van de bocht langs je tegenstander schieten.
Of je binnenlangs of buitenom wilt inhalen maakt voor de voorbereiding niet uit. "Ik ga het liefste binnendoor", vertelt de 20-jarige shorttrackster. "Dat kost minder energie en is het meest efficiënt." Kies je ervoor om buitenom te passeren, dan leg je een langere weg af en is het belangrijk dat je doorzet. "Je moet de bocht door blijven lopen en dicht langs de andere rijders schaatsen. Je maakt veel snelheid, maar het duurt langer voordat je er voorbij bent. Het is lastig, want er komt veel druk op je benen", aldus Van Ruijven.
Buitenom passeren brengt een risico met zich mee. "Alle rijders gaan dicht op hun voorganger zitten en zullen je er niet tussen willen laten. Op kop hoor of voel je vaak dat er iemand aankomt en dan kan je het tempo opvoeren", legt Van Ruijven uit. Voor de inhalende schaatser is het moeilijk om weer een plek te veroveren in de groep. "Als dat niet lukt, dan is het gelijk klaar, omdat je te vermoeid bent geraakt."
Om je positie te verdedigen mag je een rijder blokken. "Als je een schaatser op wilt vangen, moet je er op tijd bij zijn", vertelt Van Ruijven. Ben je te laat, dan kun je een penalty krijgen of benadeel je alleen jezelf. "Dan sta je ineens stil", legt Van Ruijven uit. "Daarom kun je soms beter accepteren je snelheid te behouden en de ander de volgende bocht gelijk terugpakken."
Meestal weten de schaatsers zelf wel of ze tijdens een passeeractie goed zitten. "Het is een dunne lijn of je naast die andere schaatser zit of niet. Het blijft een beslissing van de scheidsrechter", aldus de Zuid-Hollandse. "Soms heb je het idee dat je een goede actie maakte, maar als je het dan terugziet op de video blijkt het anders te zijn."
Naast de regels rond het inhalen zijn er nog een aantal andere belangrijke regels in het shorttrack: