Viking roller 2 1950-1960
Havekotte senior kwam in de jaren vijftig namelijk al op de markt met tweewielers, voorzien van rubberen wielen. Ze waren bedoeld om de zomers en ijsloze winters 'schaatsend' door te komen. In die tijd waren er immers nog geen kunstijsbanen (de Jaap Edenbaan opende zijn poorten pas in 1961).
Om de tweewielers te promoten organiseerde Havekotte een aantal wedstrijden in grote veilinghallen en een demonstratie tijdens de jaarlijkse seaweek in Den Helder. De opbrengst van deze wedstrijden kwam ten goede aan het trainingsfonds voor de schaatskernploeg.
In Den Helder stonden de mensen rijen dik – zo’n 6 à 7000 man – om de hardrijbaan om maar niets van deze noviteit te hoeven missen. Er stond een kortebaanwedstrijd over 100 meter en een koppelkoers over tien ronden op het programma.
De spanning steeg ten top toen de laatste omlopen van de kortebaan werden verreden. Vooral toen bleek dat de twee finalisten, Cock van der Elst en Tinus Rozendaal, tegelijk de eindstreep passeerden en nog een tweede beslissende rit verreden moest worden, waarin Rozendaal uiteindelijk aan het langste eind trok. Samen met Vermeulen won hij later ook de koppelrace. Er werd die dag liefst 6000 gulden ingezameld voor het trainingsfonds.
Voor deze 'schaatswedstrijden' in de zomer, zoals ze in die jaren werden genoemd, leek een grote toekomst weggelegd. Zeker ook, omdat ook de andere demonstratiewedstrijden een succes waren. Zoals de wedstrijd op 4 april 1959 in de centrale bloemenveiling van Honselersdijk. Daar verscheen de complete schaatskernploeg aan de start en werd het publiek als toetje getrakteerd op een ’sprintontmoeting’ tussen de schaatskanonnen Gerard Maarse en Wim van der Voort.
Wegens groot succes zouden deze wedstrijden in 1960 herhaald worden. De KNSB boycotte de wedstrijden echter. Er moest getraind worden voor de winter; wedstrijden op tweewielers pasten niet in dat schema. Zouden leden van de schaatskernploeg wel aan de start verschijnen, dan zouden ze worden uitgesloten van de echte schaatswedstrijden.
Een groot succes is de tweewieler niet geworden. Dat had niet alleen met de boycot van de KNSB te maken. Toen er kunstijsbanen kwamen, stopte Viking met de verkoop van de tweewielige rolschaats. Havekotte was er van overtuigd dat, nu er kunstijs was, rollers niet meer nodig waren in de voorbereiding.
Om tientallen jaren later te constateren dat hij het zakelijk gezien totaal verkeerd had ingeschat. Na de Elfstedentochten van 1985 en 1986 werden skeelers (vandaag de dag inline-skates) immers een groot artikel.
Huub Snoep is hoofdredacteur van schaatsen.nl