Van Veen verwacht dat er best bedrijven geïnteresseerd zullen zijn in zijn ploeg en schaatsers, aangezien hij met Marrit Leenstra en Koen Verweij twee wereldtoppers en mogelijke olympische medaillewinnaars onder zijn hoede heeft.
"Marrit Leenstra is na Ireen Wüst de beste Nederlandse vrouw die het niveau heeft om in Sotsji echt mee te doen om de hoofdprijzen. En Koen Verweij is als allrounder nu al wereldtop en zal straks op de Spelen ook gevaarlijk zijn", stelt Van Veen tegen Telesport.
"Ik vermoed dat bedrijven die geïnteresseerd waren om eventueel een ploeg op te bouwen rond Sven Kramer en/of Ireen Wüst (die afgelopen vrijdag hun contract bij TVM verlengden, red.) nu verder gaan kijken naar goede alternatieven. Er komen na dit seizoen veel schaatsers op de markt, maar Koen en Marrit zijn types waar je als bedrijf wel iets mee zou willen.", aldus de coach, die graag met Leenstra en Verweij verder zou gaan.
Verweij zelf blijft ook optimistisch. "Voor een sponsor zijn de laatste twee jaar voor de Olympische Spelen het meest interessant. Bovendien heb ik goed gepresteerd. Op allroundgebied zit ik inmiddels in de buurt van Sven Kramer en in Sotsji ga ik straks op één of meer afstanden serieus meedoen voor het goud. Alle geïnteresseerden mogen zich wat mij betreft melden bij mijn zaakwaarnemer Orlando van den Bosch", aldus de nummer drie van het laatste Essent WK Allround
De Noord-Hollander reed dit seizoen meerdere marathons en vanuit die hoek is ook al interesse getoond, maar Verweij wil zich - zeker met het oog op Sotsji - eerst richten op de langebaan. Daarbij sluit hij zelfs een terugkeer naar TVM, de ploeg waarvoor hij in het seizoen 2009-2010 met weinig succes uitkwam, niet uit. Verweij: "We zijn nu twee jaar verder. Ik zou open staan voor een gesprek met TVM.”
Het is echter zeker dat niet alle schaatsers bij TVM terecht kunnen, waardoor er volgend seizoen een situatie zou kunnen ontstaan dat meerder toppers - en kandidaat-olympiërs - zonder (commerciële) ploeg komen te zitten. Arie Koops, directeur sport van de KNSB, noemt het daarom tegen Telesport niet ondenkbaar dat na dit schaatsseizoen vanuit de bond een collectief wordt gevormd om deze atleten op te vangen.
"We reserveren ieder jaar wat geld om schaatsers met olympische potentie op te kunnen vangen indien dat nodig is. Tot en met 2009 hebben we als bond een eigen opleidingsploeg gehad. Ik kan me voorstellen dat er weer zoiets dergelijks ontstaat wanneer er nog meer ploegen zouden wegvallen", meldt Koops, die er van uitgaat dat partijen als BAM, Liga en Op=Op Voordeelshop na dit seizoen wel verder gaan met hun eigen ploeg.
De KNSB-directeur gaat op dit moment uit van een topsportmodel met minimaal dertig professionele schaatsers in vijf tot zes commerciële ploegen "Als we die aantallen niet meer halen, komen we in een ongewenste situatie en zullen we moeten kijken naar andere mogelijkheden", aldus Koops. De KNSB zal in deze gevallen overigens alleen topsportfaciliteiten - en geen salaris - aan de schaatsers aanbieden.