Wat het precies is? Een prachtige serie van vier marathonraces voor de topvrouwen en -mannen die zich op vier opeenvolgende dagen (12-15 december) afspeelt op de vier kunstijsbanen die Noord-Holland heeft, mét de toevoeging dat er ook aan recreatieve schaatsliefhebbers wordt gedacht. De provincie heeft samen met de KNSB ‘De Vier’ bedacht; met hulp van de betrokken gemeentes, plaatselijke ijsverenigingen en enkele sponsors is er een uitgebreid programma ontwikkeld met de marathonreeks als spil en daaromheen tal van schaatsacitiviteiten. Met name kinderen kunnen zich rondom de evenementen (tegen een kleine vergoeding) uitleven op het ijs van Alkmaar, Hoorn, Haarlem en Amsterdam.
“Ik vind het heel mooi dat dergelijke partners op deze manier de breedtesport ook stimuleren, en dat in combinatie met het marathonschaatsen”, reageert Tessa Snoek, een van de toppers uit het vrouwenpeloton. “Die kinderen hoeven natuurlijk niet meteen tachtig rondjes te kunnen rijden, maar door er nu al een beetje mee in aanraking te komen, leren ze wat het is. Wanneer er dan weer eens natuurijs ligt, is de verleiding groter te gaan schaatsen, toch?”
Ze stipt nog een ander voordeel aan waar het marathonschaatsen ook profijt van kan hebben. “De jeugd kent ons helemaal niet. Ja, ze weten misschien wie Jutta Leerdam, Joy Beune en Irene Schouten zijn, maar Harm Visser, Bart Hoolwerf, of Mats Stoltenborg. Die namen zeggen niets. Als ze nu naar de ijsbaan komen, kan dat een beetje helpen om onze sport wat meer een gezicht te geven.”
Met nog meer enthousiasme vervolgt ze: “Leuk dat er weer een vierdaagse is. Voor mij persoonlijk is die net zo belangrijk als een natuurijsklassieker. Verder vind ik het geweldig dat die in Noord-Holland is en als derde waardeer ik het enorm dat ik ben gevraagd om ambassadeur te zijn. Wat boeiend is: de verhoudingen in de normale races lijken vast te liggen. Tijdens een vierdaagse wordt het anders: inspelen op de vorm van de dag, de te hanteren tactiek, dat soort dingen. Het gebeurde in het verleden regelmatig dat er plotseling andere namen aan het front verschenen, die in de reguliere marathons niet tot hun recht kwamen. Er zijn mensen die verbeteren omdat ze elke avond moeten racen. Ik weet nu niet direct of dat voor mij zal gelden, maar ik ga goed op zo’n formule.”
Alkmaar, Hoorn, Haarlem en Amsterdam: dat is de magische volgorde waarin De Vier van Noord-Holland zich zal voltrekken. Elke avond wordt de vermoeidheid beter voelbaar, maar elke avond moeten de vrouwen en mannen ook nog meer ronden schaatsen in de jacht op de dag- en eindzege. De nummer 1 in het klassement (m + v) na elke race krijgt het oranje vissenpak. Een extra bijkomstigheid is het gevecht om het staatslotenpak, het equivalent van het (tussen)sprintklassement. Dagelijks zijn er punten te verdienen in de tussensprints en op de streep aan het einde van de wedstrijd. Wie de meeste punten heeft verzameld, wordt in het blauw gehesen.
Alkmaar Aantal ronden Tussensprints
Vrouwen 60 op 40 en 20 ronden
Mannen 75 op 50 en 25 ronden
Hoorn
Vrouwen 70 op 50 en 30 ronden
Mannen 100 op 70 en 40 ronden
Haarlem
Vrouwen 80 op 60 en 40 ronden
Mannen 125 op 95 en 65 ronden
Amsterdam
Vrouwen 100 op 70 en 40 ronden
Mannen 150 op 100 en 50 ronden
Mats Stoltenborg, een echte Noord-Hollander (Hoofddorp), kan ook genieten van de rol die hem is toebedeeld. Op voorhand vroeg hij zichzelf af wie de organisatie zou benaderen voor het erebaantje. “Sinds het afscheid van Irene Schouten zijn er bij de vrouwen niet veel toppers over uit deze provincie. In het mannenpeloton evenmin. Mooi dat Tessa – winnares van de Alternatieve Elfstedentocht dit jaar – en ik gekozen zijn.”
Hij groeide op als schaatser op de baan van Haarlem, Snoek (geboren tussen Driemond en Abcoude, officieel Utrechtsgrondgebied) maakte de rondjes vooral op de Jaap Edenbaan in Amsterdam. “De wedstrijden in Haarlem zijn altijd bijzonder voor me, alleen al door het aantal bekenden dat ik dan langs het ijs zie. Verder scheelt het dat alle vier races in de regio zijn: er komt meer publiek voor mij dan normaal”, aldus de tempobeul van Team Essent, die de speciale leiderspakken (voor het sprint- en algemeen klassement) er echt bij vindt horen. Hij verwijst naar het vermaarde spruitjespak (uit de Greenery Six) en het tablettenpak dat in de Trachitol Driedaagse werd uitgereikt. “Het is goed dat de traditie in ere wordt gehouden. De mensen zullen ongetwijfeld weer praten over de creaties.”
Stiekem hoopt Stoltenborg erop dat hij ook een grote inbreng zal hebben in de marathons. “Uiteindelijk is het doel van de ploeg om de wedstrijden te winnen, en het liefst de vierdaagse ook over de streep te trekken. We moeten afwachten hoe de eerste twee races zullen verlopen, want die bepalen grotendeels hoe de resterende twee worden gespeeld. Pak ik op de eerste avond een ronde voorsprong, dan kan het zomaar gebeuren dat ik naar voren word geschoven om het klassement binnen te harken.”