De vrouwen van Albert Heijn Zaanlander stonden met z’n drieën aan de start: Marijke Groenewoud, Maaike Verweij en Bente Kerkhoff. Omdat Groenewoud de eerste twee races van de 3-daagse op haar naam had geschreven, was haar voorsprong groot op de nummer twee van het klassement, Lianne van Loon. Dat bood haar ploeggenoten de kans om voor eigen succes te gaan. Kerkhoff was vanaf het startschot aan het loeren op een ontsnapping en op een kwart van de wedstrijd sprong ze alleen weg. Geen van de concurrenten kon de 22-jarige inlineskatester volgen.

“Marijke zat op kop van het peloton en ik reed er een klein stukje voor. Zij gaf mij het sein: ‘Ga maar’", neemt Kerkhoff ons mee. "Al snel kreeg ik een gaatje. Mijn voorsprong groeide hard en dat gaf mij vertrouwen. Wij trainen zoveel op duur, inmiddels weet ik dat ik niet stil kom te vallen als ik rustig blijf.” Rondenlang moest Kerkhoff alleen het tempo hoog houden. Op het klimmetje in de finishstraat, heuvel af naar de strook langs het spoor om vervolgens weer tempo te maken voor het steilste gedeelte van het parcours. “Ik kwam in een bepaalde modus: op die plekken wil ik even wat harder rijden en dat stukje wil ik herstellen.”

Daarbij hielp het Kerkhoff dat ze haar concurrenten in het vizier had. “Ik kon goed de overkant van het veld zien. Ze zeggen dat je niet naar het peloton moet kijken en de focus bij jezelf moet houden. Maar het is wel prettig om te zien dat je een halve ronde voorsprong hebt. Ik wist dat er niemand in het peloton graag zo’n stuk dicht zou willen rijden. Alleen is het een grote ronde, waardoor het lang duurde voordat ik echt kon aanhaken”. Op ongeveer twee derde van de wedstrijd sloot Kerkhoff met een ronde voorsprong op zak aan bij het peloton.  

De wedstrijd was daarmee beslist, geen enkele vrouw kon of wilde meer ontsnappen uit het peloton. En zo pakte Bente Kerkhoff – als juniore zeer succesvol op skates door onder meer WK-zilver te winnen – haar eerste skeelerzege in het tenue van Albert Heijn Zaanlander, mede te danken aan haar ploeggenoten. “Marijke en Maaike hebben heel goed werk geleverd voor mij en het peloton kalm gehouden.”

Foto: Neeke Smit