Zo wil de ISU bij de langebaan op de WK Afstanden en de Winterspelen de 500 meter nog maar één maal laten verrijden.
Op het WK Allround en WK Sprint wil de ISU het maximaal aantal deelnemers per land van vier naar drie terugbrengen. Bij de WK Afstanden en de Winterspelen zullen op de langste afstanden bij de vrouwen (5000 meter) en mannen (10.000 meter), als het aan de ISU ligt, nog maar twee in plaats van maximaal drie deelnemers per land mogen starten.
Daarnaast wil de ISU bij het IOC lobbyen om de Mass Start vanaf 2018 olympisch te maken, hetgeen door Nederland wordt ondersteund.
De KNSB zelf, maar ook de Nederlandse topschaatsers zijn niet blij met het terugbrengen van het aantal deelnemers per land bij de WK’s Allround, Sprint en Afstanden. Nederland zal tijdens het congres in Dublin dan ook tegen stemmen. Zo ook zal de KNSB er alles aan doen om de tweede 500 meter op het programma te houden.
"Ronald Mulder heeft het door schaatsstatistieken.nl laten onderzoeken. Daaruit blijkt dat bij de mannen iemand die start in de buitenbaan een grotere kans heeft de wedstrijden te winnen", laat Rhian Ket, die in Dublin niet alleen de KNSB, maar ook de atletenvereniging vertegenwoordigt, weten. "Er is in het onderzoek zowel naar de winnende ritten gekeken als naar overige plaatsen."
Nederland heeft zich samen met enkele andere landen ingespannen voor een forum op het Congres. Dit gaat nu gebeuren, hetgeen tamelijk uniek is. Arie Koops, directeur sport van de KNSB: "Al op tweede pinksterdag, de eerste echte congresdag, staat het forum op de agenda en daar zijn we als KNSB enorm blij mee. Het biedt de mogelijkheid om met elkaar te brainstormen over de ontwikkeling van het schaatsen."
Eén van de topics voor het forum gaat over ideeën die de evenementen en belangstelling van fans, sponsoren en media ten goede kunnen komen. De KNSB pleit voor een herkenbare internationale wedstrijdkalender waarin ook meer ruimte gaat ontstaan voor het af en toe organiseren van een evenement op buitenijs.
De Skate Games – een idee van Ard Schenk – is een nieuw evenement dat de wedstrijdkalender in de ogen van de KNSB moet verrijken. Eén maal in de vier jaar, tussen de Winterspelen in, zou een gecombineerd wereldkampioenschap langebaan/shorttrack met in de toekomst wellicht ook nog het kunstrijden erbij, op de wedstrijdkalender kunnen komen.
Een kampioenschap waar de KNSB ook voor opkomt betreft het EK. Koops: "Het EK ligt onder vuur, terwijl we dit graag voor de toekomst willen blijven behouden. Wij hebben daarom samen met Polen een voorstel ingediend om het EK voortaan in de vorm van een allround combinatie (mini-vierkamp: 500, 1000, 1500, 3km vrouwen/5km heren) en titels per afstand te laten verrijden en daarnaast de Team Pursuit en de Mass Start toe te voegen. Zo maak je het EK voor zowel meer landen, sporters als fans aantrekkelijker, want het allround-onderdeel wordt spannender en daarnaast komen ook de specialisten op de korte en lange afstanden aan hun trekken."
Een ander belangrijk agendapunt voor de KNSB is dat landen voortaan bij World Cups kunnen kiezen om in dezelfde pakken uit te komen (zoals nu) of gaan rijden in verschillende pakken qua kleur en design. Uiteraard moet duidelijk blijven voor welk land de schaatsers uitkomen, maar de tweede optie biedt ruimte aan sponsoren om de eigen identiteit in het pak te leggen.
Bij shorttrack komen de belangrijkste onderwerpen overeen met wat ook de KNSB als agendapunten heeft ingediend. Zo wil Nederland dat het programma bij EK en WK wordt aangepast: op de eerste dag alle voorrondes (heats) en op de tweede en derde dag de kwart, halve en finales.
Dan heb je op de zaterdag en zondag een prachtig hoofdprogramma, hetgeen aantrekkelijker is voor de fans en televisie. Daarnaast is het voorstel om op het EK en WK een B-finale in te voeren net als op de Olympische Spelen.
Ook de startprocedure moet wat de KNSB betreft op de schop. Nu zijn er nog twee valse starts toegestaan, dat moet wat Nederland betreft teruggebracht worden naar één valse start.
Bij kunstrijden is hèt grote topic het voorstel om de anonimiteit van de juryleden op te heffen. Dit komt uit de koker van onder andere de Verenigde Staten. Daarnaast wordt voorgesteld om het synchroonschaatsen als onderdeel toe te voegen aan de Winterspelen (onder voorbehoud van goedkeuring door het IOC).
De KNSB beseft dat het niet gemakkelijk zal zijn om bepaalde voorstellen door het congres heen te loodsen. Koops: "We hebben de afgelopen maanden de voorstellen bij diverse landen onder de aandacht gebracht en positieve respons gekregen. Maar je hebt twee-derde van de stemmen nodig om een voorstel er doorheen te krijgen. En dat zal lastig worden. We zijn in ieder geval een langetermijnproces gestart om intensiever samen op te trekken met buitenlandse bonden, zodat we bijvoorbeeld richting volgende congressen de kansen op internationale steun verder vergroten."