Editha van Rheenen uit Sittard is dagelijks bezig met bewegen. Tijdens haar werk als fysiotherapeute probeert zij ouderen zoveel mogelijk in beweging te krijgen met sportbewegingsstimulering 50+. Daarnaast is zij een actieve vrijwilliger binnen het schaatsen in Limburg. "Vrijwilligerswerk werkt twee kanten op, want je hebt er zelf plezier van én het is fijn dat andere mensen het leuk vinden," aldus Editha.

Wanneer ben je vrijwilligerswerk bij het schaatsen gaan doen?

"Ik denk zo’n acht jaar geleden. Toen ben ik eerst begonnen met de opleiding tot recreatie jeugdleider en ben ik trainer geworden bij Schaatsvereniging Geleen. Vervolgens werd ik gevraagd voor de activiteitencommissie. Destijds organiseerde die eigenlijk alleen maar een begin- en slotactiviteit en Sinterklaas. Dat was alles. Na de fusie tussen Schaatsvereniging Geleen en Mergelland werd gevraagd of de voorzitter van de activiteitencommissie ook wilde deelnemen aan het bestuur en zo kwam ik dus in het bestuur van Schaatsverenigingen Zuid-Limburg terecht."

Inmiddels is ook Schaatsvereniging IJsvogels bij jullie gekomen.

"Dat klopt. Sinds kort hebben we één schaatsvereniging in het zuiden, namelijk Limburgse Schaatsvrienden. Het was best lastig om een naam te kiezen, maar we hebben gekozen voor iets wat bij ons allemaal past. Limburg is een kleine schaatsprovincie en we hebben maar één schaatsbaan, in Geleen, waar we vroeger met drie verenigingen gebruik van maakten. Aangezien er toch eigenlijk altijd een tekort aan trainers was, bleek het verstandiger om gebruik te maken van elkaars diensten en te fuseren. Op het gebied van activiteiten deden we al heel veel dingen samen, maar dat is nu nog verder geoptimaliseerd."

Wat zijn jouw taken binnen de activiteitencommissie?

"Ik ben voorzitter dus ik roep regelmatig de andere leden van de commissie bijeen om te vergaderen. Daarnaast zit ik dus in het bestuur om de activiteiten terug te koppelen en hierdoor weet ik ook wat er verder allemaal binnen de vereniging speelt en waar wij als activiteitencommissie rekening mee moeten houden."

"Als voorzitter probeer ik alles in de gaten te houden, zodat er geen dingen vergeten worden. Ik stel een rooster op met alle activiteiten en kijk of dat strookt met de wedstrijdkalender en allerlei andere zaken op het ijs, zodat we elkaar niet in de wielen rijden. Ik zorg ervoor dat alles in gang gezet wordt en na afloop evalueren we alles voor een volgende keer. Dan kijken we wat er wel en niet goed is gegaan."

Jullie hebben ook een Klunerproject. Wat houdt dat precies in?

"Daar ben ik eigenlijk zes jaar geleden de initiator van geweest en nu doen we dat ieder jaar. Dat project is ontstaan doordat in Limburg weinig jeugd schaatst en wij wilden graag nieuwe leden werven. Naar aanleiding van het voorbeeld van de Kenianen, die in korte tijd werden klaargestoomd voor een grote schaatsactiviteit, dagen wij de mensen uit om eind oktober te beginnen met schaatsen en dan in januari met bijna de hele club naar Biddinghuizen te gaan. De bedoeling is dat ze daar op FlevOnice 50 kilometer schaatsen. Dat is een leuk en succesvol project en een van de activiteiten die jaarlijks herhaald wordt. Voor ons is het vanuit Limburg een hele dagtocht om naar Biddinghuizen te gaan, een soort schoolreisje."

Dit soort tochtjes doen jullie ook wanneer er natuurijs ligt.

"Ja. Dat is ook een van de taken van de activiteitencommissie. Zodra door de KNSB toertochten zijn vrijgegeven, inventariseren we heel snel waar we heen willen gaan. Tegenwoordig is dat met e-mail en een website natuurlijk veel makkelijker te organiseren. Vervolgens gaan we met z’n allen met een bus naar zo’n toertocht."

Dat lijkt me goed voor het verenigingsgevoel.

"Dat is het zeker. Ik vind het ook wel belangrijk dat iedereen zich betrokken voelt bij de vereniging. Ik ben zelf geen wedstrijdschaatser en ik vind het heel belangrijk dat de recreanten niet vergeten worden. We hebben hier heel veel recreanten en die moet je de gelegenheid bieden om plezier te houden in het schaatsen. Je kunt wel allerlei wedstrijden organiseren, maar er zijn ook heel veel mensen die vinden het plezier in schaatsen belangrijker dan de tijden. Wanneer je ziet dat de mensen het naar hun zin hebben, niet alleen tijdens het schaatsen, maar bijvoorbeeld ook tijdens het kopje koffie achteraf, dan heb je daar als vereniging ook profijt van. Dan is men eerder bereid om eens iets terug te doen."

Editha van Rheenen wordt geïnterviewd door L1 met naast haar Dini Ebrechts. 

Je steekt zelf veel tijd in de vereniging. Wat is voor jou de voldoening?

"Ik vind het heel erg leuk om er op die manier bij betrokken te zijn. We hebben niet voor niks de naam ‘Limburgse Schaatsvrienden’ gekozen. Het  wordt ook echt zo gevoeld. Je ervaart ook meer betrokkenheid als je zelf meedoet. Wanneer je alleen een training volgt en daarna weer naar huis gaat, dan is dat anders dan wanneer je je ergens voor inzet. Ook omdat je met voldoening ziet dat andere mensen plezier halen uit de activiteiten die je organiseert. Als wij een oliebollenavond organiseren en na de training zie je de mensen met voldane blikken weer naar huis gaan, dan is dat gewoon leuk om te doen."

Geef je nu zelf ook nog training?

"Ja, ik verzorg tijdens de zomerperiode de bostraining voor een seniorengroep. Daarnaast zijn er ook nog andere trainers actief met een mastergroep en twee jeugdgroepen. Dat doen we bij het Danikerbos in Geleen. Hier hebben we heuveltjes, dus dat is een uitstekende manier om de spieren te versterken. Alle groepen trainen op dezelfde tijd en dat is wel fijn voor ouders en kinderen. Omdat veel mensen toch wel lange afstanden moeten rijden, zorgen wij ervoor dat ze niet hoeven te wachten, maar zelf ook kunnen trainen. Dat doen we ook met schaatsen op de zaterdagmorgen. Dan schaatsen de ouders op de buitenring van de binnenbaan en krijgt de jeugd technische lessen op de binnenzijde. Dat werkt heel goed op die manier."

Hoe gaat het met de aanwas van jeugdleden?

"We hebben nu een wat meer gestructureerd jeugdplan. In samenwerking met de technische commissie organiseren we dit jaar voor het eerst in de zomer, naast één keer droogtraining, ook circuittraining met stabiliteitsoefeningen in een zaal in Sittard. We gaan proberen dit ook in de omgeving van Heerlen op te zetten, omdat de afstand voor sommige mensen te groot is. Ook de bostraining gaan we proberen te decentraliseren."

"Dat zijn allemaal pogingen om de leden ook in de zomer meer betrokken te houden bij de vereniging. Vroeger lag het accent alleen op de winter, maar wij proberen onze leden ook in de zomer een aanbod te geven. Ik merk dat vooral de jeugd het heel prettig vindt om in de zomer met elkaar te trainen. In de herfst hebben we ons jeugdschaatskamp en ook dat versterkt het clubgevoel. Dat vinden ze ook erg leuk."

Welke vrijwilliger(s) wilt u graag terugzien in de ‘Vrijwilliger van de Week’, en waarom? Laat het ons weten door een mail te sturen naar redactie@schaatsen.nl