Veel blijft bij het oude in de marathonsport, en zo speelt ook de openingswedstrijd van de marathon zich ‘gewoon’ in Amsterdam af. Vorig jaar werd uitgeweken naar Groningen omdat de welbekende openluchtijsbaan in een nieuw jasje werd gestoken. In de enige klassieker op kunstijs strijden de schaatsers zaterdag in hun nieuwe teams en wordt de balans opgemaakt na de transferzomer.

Op wie moet je letten?
Harm Visser stak er vorig seizoen met kop en schouders bovenuit en schreef de Marathon Cup op zijn naam. Nu hij zijn oranje leiderspak (voorlopig) heeft moeten inleveren, staat hij voor het eerst aan de start van een marathonwedstrijd in het roze van Team Essent. Met zijn bekende kompanen Mats Stoltenborg en Robert Post en nieuwe namen Chiel Smit en Homme Jan de Groot zal hij wederom een gooi willen doen naar de eindzege. Dat is wel afhankelijk van zijn ambities op de mass start en de plannen van de bondscoach op dat onderdeel. Het zou zomaar zo kunnen zijn dat de winnaar van vorig jaar een deel van het wedstrijdseizoen overslaat voor een reisje rond de wereld.

Visser kan dit seizoen niet rekenen op Jorrit Bergsma, die terug is gekeerd bij Jillert Anema. Na twee jaar zijn geluk te hebben beproefd bij het geel-zwart van Team Jumbo bleek dat niet de juiste stap te zijn. Met Daan Gelling, Tjerk de Boer, Jordy Harink en Sjoerd den Hertog staat Bergsma omringd door bekende namen op het ijs. Nieuw bij de ploeg is de talentvolle Wisse Slendebroek, afkomstig van de beloftenploeg OKAY / Interfarms.

Bij Team Reggeborgh is Jordy van Workum in de plaats gekomen van Ronald Haasjes. De formatie van Roy Boeve behaalde vorig jaar te weinig overwinningen en zal met de gebroeders Hoolwerf en Gary Hekman strijdlustig zijn om deze winter vaker als eerste de finish te passeren.

Bouwselect / De Haan Westerhoff is een van de uitdagers van de grote ploegen, met Ronald en Christian Haasjes en Nederlands kampioen Luc ter Haar hebben ze een paar rappe mannen in de ploeg. Ook OKAY / Interfarms met Bart Swings en Jeroen Janissen kan in de sprint de zege opeisen. Let bovendien op nieuweling Roel Boek, die in het pak van Port of Amsterdam heeft laten zien hoe je de gashandel opendraait. Een heel opvallende naam dit jaar in het marathonpeloton is Sjinkie Knegt, de shorttracker zoekt nieuwe prikkels in de marathon. Vraag is echter of de 'Schicht uit Bantega' voldoende tijd weet te vinden voor het bijklussen op een 400-meterbaan.

Luc ter Haar wint Daikin NK Marathon 2023-2024 in Leeuwarden
Vorig jaar winnaar van het Daikin NK Marathon, dit jaar succesvol in de Cup met zijn nieuwe ploeggenoten? | Foto: Neeke Smit

Bij de vrouwen ontbreekt voor het eerst sinds 2009 de zwangere Irene Schouten. De drievoudige olympisch kampioene langebaan sloot vorig jaar in stijl af door de Marathon Cup Finale overtuigend te winnen. Het marathonpeloton moet zich echter nog niet te rijk rekenen, want met Marijke Groenewoud heeft Jillert Anema een sterke pion achter de hand. Ook Bente Kerkhoff en Maaike Verweij hebben zich in het verleden al bewezen.

BDM-BTZ (inmiddels Puur ICT-BTZ) was met Merel Bosma, Ineke Dedden, Esther Kiel en Elsemieke van Maaren vorig jaar de grootste concurrent van Albert Heijn Zaanlander, maar van het sterke kwartet is alleen Kiel nog over. Bosma en Dedden hingen hun schaatsen aan de wilgen. Eelco Kooistra bouwt deze winter aan de toekomst met Veerle van Koppen, Evelien Vijn en Gioya Lancee.

Femke Mossinkoff en Loesanne van der Geest zijn de nieuwe aanwinsten van VGR Sport / Vreugdenhil dairy foods, nadat hun respectievelijke ploegen Van Ramshorst Renault en PGM Bakker er na afgelopen winter mee stopten. Met Tessa Snoek en Brit Qualm kan de ploeg prima uit de voeten in de zware (natuurijs)koersen. Mocht de wedstrijd op een sprint uitdraaien, heeft het nieuwe OKAY / Interfarms kans op de zege met Cup-winnares Elsemieke van Maaren en Lianne van Loon. Opvallende nieuwkomer is TZN, het Team zonder Naam. Winnares van de Alternatieve Elfstedentocht van 2020 Laura van Ramshorst, wielrenster Eline Jansen en mountainbikester Anne Tauber vormen deze nieuwe ploeg.

Elsemieke van Maaren won vorig jaar de Cup onder BDM-BTZ, hoe gaat ze dit jaar presteren bij OKAY / Interfarms? | Foto: Neeke Smit

Waar is het te volgen?
De wedstrijd is te volgen via schaatsen.nl/live. Voor de eerste acht Cup-wedstrijden en de Vier van Noord-Holland is de livestream gegarandeerd, mede door de ondersteuning van Okay Fashion & Jeans en Bouwbedrijf De Vries. Of de andere Cup-wedstrijden ook live worden uitgezonden worden hangt samen met co-financiering van derden.

De posities van de schaatsers kunnen gevolgd worden via schaatsen.nl/livemarathon. Na afloop staan de uitslagen op deze pagina.

Alvast opwarmen?
Heb je geen geduld om te wachten tot zaterdag, dan kun je alvast meespelen met een van de marathonpoules. Marathonschaatsers Pijke Steenhuis, Luuk Loohuis en Jan Willem Broos hebben KoersPoule opgezet. De gebroeders Twan en Tjeu Berlijn hebben Marathon Manager nieuw leven ingeblazen. Vanaf donderdag kan ingezet worden op sprinters, aanvallers en natuurijsspecialisten op www.marathon-manager.nl

Ook kun je op schaatsen.nl alvast ronddolen over de marathonpagina. Leer de nieuwe ploegen kennen, bekijk de resultaten van vorig jaar of ga nog verder terug op de Historie & Statistiek-pagina. Of volg het Meermarathonaccount voor de laatste updates en de mooiste foto’s en videos.

Programma zaterdag 19 oktober:
18:10 | Belofte-vrouwen
19:00 | Topdivisie Vrouwen
20:15 | Topdivisie Mannen
21:45 | Belofte-mannen