Oorspronkelijk stonden de WK Shorttrack gepland van 18 tot en met 20 maart. Vanwege de oorlog in Oekraïne en de coronapandemie heeft de ISU besloten om het toernooi te verplaatsen naar 8, 9 en 10 april. De meeste shorttrackers waren niet blij met deze beslissing, waardoor ook veel internationale toppers niet aan de start zullen staan. Ook de coach van het Nederlands team, Jeroen Otter, zag veel uitdagingen ontstaan. Hoe zorg je ervoor dat iedereen in vorm is na een lang seizoen, waar kun je trainen als er geen ijs meer ligt in Thialf, hoe houd je iedereen gemotiveerd? Door uit te wijken naar Calgary hoopt de coach dat zijn team optimaal is voorbereid om het seizoen op een mooie manier af te sluiten.

Poster

Opzet toernooi
Naast de afstandstitels is er ook een allroundtitel te winnen. Tijdens het kampioenschap sprokkelen de shorttrackers punten bij elkaar op de 1500, 500 en 1000 meter, waarna de top-acht van het tussenklassement elkaar treft in de superfinale over 3000 meter. Op basis van de behaalde punten in die finale wordt daarna een eindklassement opgemaakt. De rijder met de meeste punten wint. De te behalen punten per afstand zijn 34-21-13-8-5-3-2-1. Op vrijdag worden de kwalificaties van de individuele afstanden gereden. De kwartfinales, halve finales en de finales, ook van de aflossing, volgen op zaterdag en zondag.

Vorige editie
In een leeg Dordrecht was Suzanne Schulting in 2021 ongenaakbaar. Op alle drie individuele afstanden wist ze als eerste te finishen, ze pakte twee Nederlandse records en won ook de superfinale en de relay. Vooral haar wereldtitel op de 500 meter zal haar lang bij blijven. Na het overlijden van haar teamgenote en vriendin Lara van Ruijven besloot Schulting alles op alles te zetten om haar op te kunnen volgen als wereldkampioene 500 meter. Een fenomenale Schulting finishte als eerste en reed haar ereronde met gesloten ogen. De ontlading was voelbaar bij alle aanwezigen in het stadion.  

Foto: Sander Chamid

De talenten Xandra Velzeboer en Selma Poutsma konden ook tevreden zijn met hun toernooi. Beide rijdsters wonnen brons in Dordrecht en als team werd goud gepakt op de relay met Schulting, Yara van Kerkhof en Rianne de Vries.

Voor Sjinkie Knegt was het geen succesvol toernooi. Door twee diskwalificaties op de zaterdag en een grote fout op zondag was een goede klassering individueel ver weg. Itzhak de Laat pakte het zilver op de 1500 meter, zijn eerste WK-medaille, maar liet ook kansen liggen op de 1000 meter. Uiteindelijk sloten de mannen het toernooi goed af door met Jens van ’t Wout en Daan Breeuwsma de wereldtitel te veroveren op de relay. Shaoang Liu pakte namens Hongarije de allroundtitel. 

Nederlandse team
Zonder Schulting, die vijf wereldtitels te verdedigen had, lijkt het een moeilijke opgave te worden om goud te pakken bij de vrouwen. Individueel zal Van Kerkhof haar plekje innemen. Velzeboer en De Vries zijn de andere Nederlandse vrouwen die meedoen voor de allroundtitel.  Poutsma was besmet geraakt met het coronavirus, vloog van het trainingskamp in Calgary eerst terug naar Nederland en arriveerde pas donderdagavond laat in Montréal.  Met Poutsma erbij zullen de drie vrouwen proberen mee te strijden om de medailles op de relay, maar zonder afmaakster Schulting is het team minder sterk. 

Bij de mannen moet Jens van ’t Wout verstek laten gaan wegens schoolverplichtingen. Ook Bram Steenaart is afwezig in Canada vanwege een positieve coronatest. Tijdens zijn training in Nederland liet hij nog weten uit te kijken naar zijn eerste WK (zie video hieronder). Nu zullen Friso Emons, Sven Roes, Itzhak de Laat en Sjinkie Knegt met z'n vieren de relay voor hun rekening nemen, waarbij de laatste twee ook het individuele toernooi rijden. Nadat de Nederlandse mannen bij de Olympische Spelen nipt de finale misliepen, zullen ze zich in Montréal willen revancheren. Itzhak de Laat hoopt verlost te zijn van zijn demonen, maar is nog zoekend naar 'het goede gevoel'

Poster

Kanshebbers
De Koreaanse Min Jeong Choi is bij afwezigheid van Schulting de grote favoriete voor de wereldtitels. Andere kanshebbers voor de medailles zijn thuisrijdsters Courtney Sarault en Kim Boutin. Zij zullen in eigen land hoge ogen willen gooien. De Italiaanse Arianna Fontana, de Amerikaanse Kristen Santos en de Koreaanse Yu Bin Lee zijn niet van de partij in Canada. Dit biedt kansen voor Velzeboer en Poutsma om in de buurt te komen van het eremetaal. De Belgische Hanne Desmet, die ook met het Nederlandse team traint en olympisch brons won op de 1000 meter in China, vormt een serieuze bedreiging bij de vrouwen. 

Shaoang Liu is de voornaamste titelkandidaat bij de mannen. Hij was vorig jaar in Dordrecht de beste en zal zijn titel willen prolongeren. Zijn grote rivaal én vriend, broer Shaolin, zal hem daarbij niet in de weg zitten, want hij is niet afgereisd naar Montréal. Bij afwezigheid van Shaolin, de Chinese shorttrackers en Dae Heon Hwang uit Korea liggen er misschien kansen voor De Laat en Knegt. Voor de Canadees Charles Hamelin wordt dit een toernooi bijzonder, want de elfvoudig wereldkampioen hoopt in stijl afscheid te kunnen nemen van de sport. 

Programma 

Vrijdag 8 april
16:05 uur: 1500m kwalificaties 
17:55 uur: 500m kwalificaties
20:20 uur: 1000m kwalificaties

Zaterdag 9 april
19:32 uur: 1500m halve finales
20:21 uur: 1500m finales
21:06 uur: 500m kwartfinales 
21:50 uur: 500m halve finales
22:21 uur: 500m finales
22:57 uur: relay halve finales 

Zondag 10 april 
19:32 uur: 1000m kwartfinales 
20:21 uur: 1000m halve finales 
20:54 uur: 1000m finales 
21:31 uur: 3000m super finales
22:05 uur: relay finales



* Nederlandse tijden

De WK Shorttrack zijn te volgen via de NOS op zaterdag vanaf 20:12 uur en zondag vanaf 19:45 uur. De ISU zendt alle wedstrijden uit via Youtube