Historie
De eerste keer dat Dordrecht gastheer was van een World Cup was in 2012. Met een gouden medaille op de relay van Sjinkie Knegt, Niels Kerstholt, Freek van der Wart en Daan Breeuwsma, zilver voor Jorien ter Mors en Sjinkie Knegt en brons voor Van der Wart was het destijds de beste score voor de Nederlandse shorttrackers ooit. Van deze medaillewinnaars rijden Sjinkie Knegt en Daan Breeuwsma nog steeds rond in het internationale veld. In de negen jaar sinds die eerste World Cup is het hard gegaan met het Nederlandse shorttrack en zo ook met de ontwikkeling van het toernooi in Dordrecht.
Vorig seizoen reden de shorttrackers ook in Dordrecht, maar toen tijdens de WK. Voor Nederland was dit een uiterst succesvol toernooi met drie keer goud voor Suzanne Schulting op de individuele afstanden, wat haar ook de allroundtitel opleverde. Vooral het goud op de 500 meter was bijzonder, omdat ze hiermee in de voetsporen trad van de overleden Lara van Ruijven. Daarnaast won Itzhak de Laat zilver (1500 meter), en Xandra Velzeboer (1500 meter) en Selma Poutsma (500 meter) brons. Beide relayteams sloten de World Cup in stijl af met een gouden medaille.
Wat valt er te verdienen?
De World Cup in Dordrecht is de laatste in een reeks van vier wereldbekerwedstrijden. Naast de strijd om de afstandsoverwinningen wordt er ook een beslissing geveld in het klassement. Toch is dit niet het belangrijkste voor de shorttrackers. Tijdens dit weekend wordt er bepaald hoeveel rijders elk land mag meenemen naar de Olympische Spelen. Wanneer een land optimaal presteert, mogen er vijf rijders per geslacht naar Beijing. Op een individuele afstand kunnen er maximaal drie shorttrackers starten. Nederland ligt goed op koers om het maximale aantal startbewijzen te behalen, maar moet nog wel aan de bak op de 1500 meter bij de heren. Wanneer alle drie de Nederlanders komend weekend op de 1500 meter een goed resultaat behalen, is internationale kwalificatie een feit. Dan moet nog wel worden bepaald wie ShorttrackTeamNL gaat vertegenwoordigen op de Spelen. Voor de Nederlandse rijders is het dus van belnag om te laten zien dat ze zich in het internationale veld kunnen handhaven.
De schaatser met de meeste wereldbekerpunten aan het einde van het seizoen wint de World Cup over die afstand. De winnaar van het eindklassement per afstand ontvangt $15.000, een flinke som geld. Ook de andere rijders in de top-10 van de ranking krijgen prijzengeld en op de aflossingen verdient de top-5 een leuk zakcentje. Nederlanders die er op dit moment goed voorstaan in de klassementen zijn Suzanne Schulting (1e op de 1000, 2e op de 1500 meter en 3e op de 500 meter), Xandra Velzeboer (3e op de 1000 meter, 8e op de 500 en 1500 meter) en Itzhak de Laat (3e op de 1000 meter). De relayvrouwen staan na twee overwinningen eerste in het klassement.
Favorieten en Nederlanders
Suzanne Schulting reed in Hongarije een perfect toernooi. Ze won alle drie de individuele afstanden en met de relayvrouwen eindigde ze ook op de hoogste trede. Op zaterdag en zondag zullen alle ogen op haar gericht zijn. Tegenstand kan ze verwachten van de Canadese Kim Boutin, het Amerikaanse talent Kristen Santos, de Zuid-Koreaanse dames en eeuwige rivale van Nederland, de Italiaanse Arianne Fontana. Xandra Velzeboer zal zich proberen te mengen in deze strijd. Individueel maakt ze sprongen en klopt ze aan de deur. Zou ze dit toernooi haar onverslaanbaar geachte landgenote al kunnen kloppen?
Bij de mannen is het niveau wisselvalliger. Itzhak de Laat heeft in de World Cup tot nu toe twee medailles gewonnen, zilver in Nagoya en brons in Debrecen. Met een ‘lekker gevoel gaat hij zijn beste beentje voor zetten in Dordrecht’. Na meerdere diskwalificaties zal Sjinkie Knegt het afgelopen weekend juist liever willen vergeten, alhoewel hij vond dat de diskwalificatie op de relay hem niet (geheel) was aan te rekenen. Jens van ’t Wout en Sven Roes hebben tijdens de wereldbekers al mooie acties laten zien, maar hebben meer vlieguren nodig om zich tot de absolute top te kunnen rekenen. Daan Breeuwsma is meegereisd naar Dordrecht om de plaats in te nemen van de jonge Melle van ’t Wout. Zal de ervaren Fries het geheime wapen zijn van Otter om toch drie startplekken op de 1500 meter te kunnen bemachtigen?
Belangrijkste concurrenten bij de mannen zijn de Hongaarse gebroeders Liu, de Russische Elistratov en de Aziaten. Zij zullen een gooi gaan doen naar de World Cup. De hoogst geklasseerde Nederlander is Itzhak de Laat met de derde plaats op de 1000 meter. Met een grote achterstand op de nummer één en twee in het klassement, lijkt de eerste plaats uit zicht. Maar je weet het nooit met shorttrack...
Hoe kan ik het volgen?
Waar iedereen zich verheugd had op een uitverkochte Sportboulevard, moeten we helaas de World Cup vanaf onze Thuistribune gaan beleven. Wel kun je ShorttrackTeamNL aanmoedigen door je persoonlijke succeswens in te sturen. Op zaterdag en zondag zendt de NOS de wedstrijden vanaf 13.00 uur en 13.15 uur uit. De gehele World Cup is te volgen via het Youtube-kanaal van de ISU. Meer informatie en het gehele programma kun je vinden op de kalenderpagina.