Hoe werkt het EK Allround & Sprint?

Het ISU EK Allround & Sprint wordt tweejaarlijks gehouden, wisselend met het EK Afstanden. Tijdens dat toernooi wordt het gat opgevuld dat de ISU heeft laten vallen met het besluit om van het WK Allround & Sprint tweejaarlijks toernooi te maken. In de even jaren is er een WK, in de oneven jaren een EK. Zo komen de echte allrounders dit seizoen toch nog aan hun trekken, aangezien specialisatie steeds belangrijker wordt en de individuele afstanden steeds vaker de voorkeur krijgen. Het is alweer de 118e editie van het EK Allround terwijl het sprinttoernooi pas voor de vijfde keer gehouden wordt.

In totaal zijn er vier titels te verdienen tijdens het EK, twee bij de mannen en twee bij de vrouwen. Het EK Sprint wordt op vrijdag en zaterdag gehouden met op beide dagen de 500 en 1000 meter. De allrounders beginnen op zaterdag traditiegetrouw met de 500 meter, gevolgd door de 3 kilometer voor vrouwen en de 5 kilometer voor mannen. Op zondag is het dan alleen aan de allrounders met de 1500 meter van beide toernooien, de 5 kilometer voor vrouwen en de 10 kilometer voor mannen als slotstuk.

Voor beide toernooien wordt dezelfde puntentelling aangehouden. Van elke afstand wordt de tijd in seconden gedeeld door het aantal 500 meters in die bewuste afstand. De 500 meter wordt gedeeld door één, de 1000 meter door twee, de 1500 meter door drie, de 3000 meter door zes, de 5000 meter door tien en de 10 kilometer wordt gedeeld door twintig. De resultaten worden tot drie decimalen achter de komma genoteerd en vervolgens bij elkaar opgeteld.

Bekijk hieronder de uitlegvideo over de plaatsing voor de laatste afstand in een allroundtoernooi.

Poster

Hoe ziet het programma eruit?

Het ISU EK Allround & Sprint wordt gehouden van vrijdag 10 tot en met zondag 12 januari in Thialf, Heerenveen. Het sprinttoernooi wordt op vrijdag en zaterdag verreden. Op zaterdag en zondag rijden de mannen en vrouwen het allroundtoernooi.

Vrijdag 10 januari

19:00 1e 500m vrouwen (sprint)
19:28 1e 500m mannen (sprint)
20:07 1e 1.000m vrouwen (sprint)
20:55 1e 1.000m mannen (sprint)

Zaterdag 11 januari

10:55 2e 500m vrouwen (sprint)
11:23 2e 500m mannen (sprint)
12:06 500m vrouwen (allround)
12:34 500m mannen (allround)
13:17 2e 1.000m vrouwen (sprint)
14:05 2e 1.000m mannen (sprint)
14:52 3.000 vrouwen (allround)
16:07 5.000 mannen (allround)

Zondag 12 januari

13:40 1.500m vrouwen (allround)
14:35 1.500m mannen (allround)
15:29 5.000m vrouwen (allround)
16:23 10.000m mannen (allround)

Welke Nederlanders doen mee aan het EK Allround & Sprint?

Nederland vaardigt twaalf rijders af naar het EK Allround & Sprint. Bij het sprinttoernooi van de mannen is Merijn Scheperkamp de titelverdediger. Hij won de kleine vierkamp twee jaar geleden in het Vikinskipet van Hamar, waar hij landgenoot Hein Otterspeer en Marten Liiv versloeg. Scheperkamp plaatste zich met de tweede plaats op het recente Daikin NK Sprint weer voor de Europese titelstrijd, maar moet de rol als topfavoriet toch echt aan Jenning de Boo laten. Met een puntenrecord op een laaglandbaan is hij op dit moment de grote man van sprintend Nederland. Naast De Boo en Scheperkamp is Tim Prins een gevaarlijke outsider voor de titel.

Bij de vrouwen levert Nederland ook de grote favoriet én titelverdediger: Jutta Leerdam. Zij schreef vorige week het Daikin NK Sprint op haar naam en was in Hamar haar rivale Femke Kok de baas. De selectiecommissie van de KNSB heeft Kok een startbewijs gegeven, ondanks dat ze de start van het seizoen miste door het CMV-virus en het Daikin NK Sprint niet afmaakte. Na een dag hield de Friezin het voor gezien. Zij kreeg voor het EK wel een startbewijs, dat ging ten koste van Chloé Hoogendoorn die nu eerste reserve staat. Kok werd tijdens het vorige EK Sprint in Hamar tweede achter Leerdam. Suzanne Schulting is een andere deelneemster in Heerenveen, vreemd genoeg terwijl haar teamgenoten van TeamNL Shorttrack nog geen twintig kilometer verderop bezig zijn aan het NK Shorttrack.

Het allroundtoernooi bij de mannen ligt wagenwijd open. Patrick Roest is afwezig. Hij won de titel twee jaar geleden en was ook het afgelopen WK Allround in Inzell de onbetwiste nummer twee achter Jordan Stolz. De vorm van de Reggeborgh-kopman liet tijdens het NK te wensen over en wenste daarom geen gebruik te maken van een aanwijsplek. Roest richt zich op de individuele afstandskampioenschappen in februari. Bij zijn afwezigheid zijn Beau Snellink en Chris Huizinga de twee belangrijkste troeven voor Nederland. Snellink won de nationale titel redelijk verrassend, Huizinga zint op revanche om zijn titel als ’s lands beste allrounder nu al terug te veroveren. Marcel Bosker mag opnieuw in het oranje verschijnen tijdens een titeltoernooi.

Bij de vrouwen is de kans redelijk groot dat de Nederlandse rijdsters de dienst uitmaken. Twee jaar geleden won Antoinette Rijpma-de Jong, maar inmiddels is zij als allrounder wel voorbijgestreefd door Joy Beune. De wereldkampioene was ook sterk in Thialf, al moest ze daar sterk rekening houden met Merel Conijn. De dame uit de stal van Albert Heijn-Zaanlander beleefde een wonderweekend en hoopt Beune opnieuw het vuur aan de schenen te leggen. Rijpma-de Jong plaatste zich als derde en mag haar titel derhalve proberen te verdedigen.

Joy Beune tijdens de tweede World Cup van het seizoen 2024/2025 in Beijing
Is Joy Beune in staat de concurrentie achter zich te houden tijdens het EK Allround? | Foto: ISU

Met wie moeten de Nederlanders rekening houden?

In de beide sprinttoernooien zijn de Nederlanders duidelijk favoriet voor de Europese titels. De Boo steekt met zijn beste seizoenstijden (34,29 op de 500 meter en 1.07,34 op de 1000 meter) huizenhoog boven de rest uit gevolgd door Prins en Scheperkamp. De eerste buitenlander in die ranglijst staat buiten de top-vijftien: Marten Liiv met 34,73 en 1.08,45 op de beide sprintnummers. Liiv won twee jaar geleden in Hamar de bronzen medaille. David Bosa viel daar met de vijfde plek buiten het podium, net voor de Spaanse sprinter Nil Llop Izquierdo. Allen zijn ze dit weekend van de partij.

Bij de vrouwen is een soortgelijk beeld: oranje boven. Femke Kok noteerde de beste seizoenstijd op de 500 meter in Thialf, Leerdam reed op de kilometer 1.13,72 tijdens het WCKT. Met name op die afstand meter komen de Europese vrouwen niet in de buurt van Leerdam. Sofia Thorup is de eerste met 1.14,94, gereden in Salt Lake City. Op de 500 meter zijn Kaja Ziomek-Nogal (37,82), Andzelika Wojcik (37,89) en Vanessa Herzog (37,90) de snelste niet-Nederlandse vrouwen. Met 37,50 als beste rit van dit seizoen is dat geen tijd waar Leerdam van zou moeten schrikken, al was ze tijdens het afgelopen NK Sprint iets langzamer.

In het allroundtoernooi ontbreekt Martina Sablikova door problemen met haar gezondheid, zij maakt daarom vroegtijdig de reis naar Canada om zich daar voor te bereiden op de eerstvolgende World Cup. Van wie moet de tegenstand dan komen voor Beune, Conijn en Rijpma-de Jong? Ragne Wiklund is dan de eerste naam die aan het licht komt. Zij moet in staat zijn op de lange afstanden uit te halen, op de 3 kilometer was ze dit seizoen al sneller dan Beune. De Noorse is de enige Europese die enigszins in de buurt komt van het Nederlandse drietal, maar komt normaal gesproken flink tekort op de 500 en 1500 meter.

Bij de mannen heeft het allroundtoernooi wel de potentie om heel spannend te worden. Bij afwezigheid van Patrick Roest wrijven mannen als Peder Kongshaug, Sander Eitrem, Bart Swings en Davide Ghiotto zich in de handen om het op te nemen tegen Huizinga, Snellink en Bosker. De Noren Kongshaug en Eitrem waren dit seizoen op de 1500 meter flink sneller en worden ook geacht op de 500 meter een verschil te maken met de Nederlanders. Ghiotto ruikt zijn kans op de twee langste afstanden. De Italiaan reed in oktober op het ijs van Inzell een nieuw wereldrecord op de 10 kilometer.

Sander Eitrem met op de achtergrond Bart Swings
Kan Sander Eitrem de Nederlandse mannen verrassen in Heerenveen? | Foto: Soenar Chamid

Waar kan ik het volgen?

Het EK Allround & Sprint is drie dagen lang rechtstreeks te volgen bij de NOS. Vrijdag wordt het sprinttoernooi verdeeld uitgezonden op NPO1 en NPO3. Zaterdag en zondag kunnen schaatsliefhebbers de hele dag terecht op NPO1. Ook zijn de wedstrijden te volgen via de livestream op NOS.nl.

Schaatsen.nl doet heel het weekend live verslag van de gebeurtenissen in Thialf met een liveblog en nieuwsartikelen uit het schaatshart van de wereld. Uitslagen en klassementen staan op de website van de ISU. Op de kalenderpagina staat meer informatie over het EK Allround & Sprint.

Voor het EK Allround & Sprint zijn nog wat kaarten verkrijgbaar, klik hier om ze te bestellen.