Dresden beleeft, ondanks dat het al drie keer de gastheer is geweest van het EK, toch een primeur. Was het voorgaande keren een gevecht om allroundtitels voor de mannen en de vrouwen (een klassement over de afstanden dus), nu draait het om de individuele nummers (500, 1000 en 1500 meter) en de verschillende relay-onderdelen. De veranderde opzet van het toernooi werd ingevoerd voor de editie van 2022…. in Dresden, maar die kon toen niet doorgaan wegens de coronapandemie. Het programma is vrijwel identiek aan eerdere EK’s: vrijdag is het kwalificeren geblazen voor het hoofdprogramma van zaterdag en zondag.

Bij de herkansing op het doorgaans snelle ijs van de JOYNEXT Arena geldt de oranje brigade van TeamNL, aangevoerd door bondscoach Niels Kerstholt en zijn Letse assistent Haralds Silovs, als de grote kaper op de kust. Wat opmerkelijk is: de mannen konden qua aantal plakken op de EK’s van 2023 en 2024 – beide in Gdansk – wedijveren met de vrouwen (negen om negen medailles), en dat komt de jongste jaren zeker niet voor tijdens de belangrijkere evenementen (Olympische Spelen, WK’s en World Tours, voorheen World Cups).

De Nederlandse ploeg heeft helemaal een naam hoog te houden als het gaat om de teamraces. Alle gouden medailles van de voorbije twee edities belandden in kamp Oranje (twee mannenrelays, twee vrouwenrelays en twee mixed relays). Xandra Velzeboer en Selma Poutsma pakten de maximale buit van vier gouden onderscheidingen (twee keer met de vrouwen, twee keer in de mixed-opstelling). TeamNL verdedigt komend weekend vier titels: op de 500 meter vrouwen (Xandra Velzeboer), en in de drie relaydisciplines. Dat kan en moet beter.

Vreugde na goud op de mixed relay tijdens het EK 2024
Dolle vreugde in Gdansk na de winst op de mixed relay. | Foto: KNSB - Shapevisions

Welke shorttrackers vertegenwoordigen TeamNL?
Er moet een flinke brainstormsessie aan vooraf zijn gegaan voor de driekoppige Selectiecommissie. Bij de vrouwen is de keuze al jaren allerminst reuze, al beschikken we wel over kwaliteitsmeiden. Door het wegvallen van Suzanne Schulting en de snel rijzende ster Angel Daleman (het duo kiest dit seizoen voor langebaan) werd het in de aanloop naar het EK vooral een zaak van fitte pionnen bijeenharken. Die doelstelling is niet gehaald: Xandra Velzeboer heeft het NK laten schieten vanwege een knieblessure, Selma Poutsma haakte af na een dag van time trials en Zoë Deltrap kon niet meer verder door een lelijke schuiver in de NK-finale van de 1500 meter. Het drietal is wél van de partij in Dresden, maar hoe inzetbaar ze allen in werkelijkheid zijn, is een groot vraagteken. De andere twee: Diede van Oorschot en Michelle Velzeboer.

Jens van ’t Wout stond op voorhand in de mannenopstelling van Niels Kerstholt, omdat hij genoeg had gepresteerd in de World Tour. Achter hem maakten acht, negen kerels elkaar het leven zuur in het lange, gecompliceerde kwalificatiegevecht voor de vier overblijvende plekken. De gelukkigen heetten uiteindelijk Sjinkie Knegt, Teun Boer, Daan Kos en Sven Roes.

Benieuwd naar het resultaat richt Diede van Oorschot meteen de blik op het scorebord. | Foto: KNSB - Shapevisions

Concurrentie?
Oké, de Hollandse delegatie prijzen we aan, omdat er potentie genoeg in deze groep zit, sommigen al dan niet herstellend van een blessure. Er loeren ook buitenlandse schaatsers op kansen om zich te onderscheiden. Vergeet niet dat bij de mannen een jaar geleden nul keer goud op het Nederlands presenteerblaadje lag na de individuele nummers; daar zorgde een speersnelle en behendige Italiaan voor. Zijn naam: Pietro Sighel. Hij regeerde als een stoïcijnse ijsvorst in Gdansk, en uiteraard is-ie dit jaar weer present op het feest.

Andere mannelijke uitdagers van Van ’t Wout zijn de Letse ‘beukers’ Reinis Berzins, vaste trainingspartner van de nationale ploeg in Thialf, en Roberts Kruzbergs. De twee koersen volgens een bekend stramien: zo hard van mogelijk, de ene keer van kop af, de andere keer in het tweede deel van de race. “Zo maken ze er een snelle wedstrijd van”, oordeelt Van ’t Wout, “en daar houd ik van.” In die categorie behoort zuiderbuur Stijn Desmet eveneens. Verder kunnen Michal Niewinski (Polen), Thomas Nadalini, Lucas Spechenhauser (beiden Italië) en Peter Jaszapati uit Hongarije doorgaans goed mee in de World Tour, en dan vanzelfsprekend ook op het Europese toneel. 'n Leuke outsider? De Brit Niall Treacy, verleden keer de trotse winnaar van zilver op de 1000 meter.

De zussen Velzeboer vormen de spreekwoordelijke rode lap in het vrouwenveld, aannemend dat het vormpeil bij Michelle van deze jaargang in Dresden ook in orde is. Arianna Fontana is een geduchte tegenstandster, haar landgenote Elisa Confortola (regerend kampioene op de 1500 meter) kan er ook wat van, en Polen beschikt over een vergelijkbare tandem: Natalia Maliszewska en Kamila Stormowska. Dan is er nog Petra Jaszapati, in 2023 de nummer drie op de 1000 meter. Grote meevaller: de absentie van Hanne Desmet uit België. De getalenteerde zus van Stijn verkiest een andere voorbereidingsroute op het tweede blok van World Tours en het WK. Dat scheelt een slok op een borrel, want ze verscheen op de laatste twee EK’s vier keer op het podium voor een huldiging bij een individuele discipline, en in twee gevallen was dat voor een gouden medaille!

Pietro Sighel
Pietro Sighel: numero uno op de 1500 meter, voor Friso Emons en Itzhak de Laat. | Foto: KNSB - Shapevisions

Hoe is het EK te volgen?
De NOS doet live verslag op zaterdag en zondag, zowel op televisie als op NOS.nl. De kwalificatiewedstrijden op vrijdag zullen te volgen zijn via het Youtube-kanaal van de ISU: https://www.youtube.com/@SkatingISU

Alle relevante wedstrijdinformatie is te volgen via de kanalen van de ISU. Ritindelingen en uitslagen verschijnen op deze pagina. Schaatsen.nl is op locatie om verslag te doen van het EK Shorttrack.