Eerst de drie namen van de ploegenachtervolging bij de mannen: Chris Huizinga, Beau Snellink en Joep Wennemars. Bij afwezigheid van Patrick Roest, die zich heeft afgemeld voor het WCKT en de eerste twee World Cups door de naweeën van een getrokken verstandskies, heeft Rintje Ritsma voor een geheel magentagekleurde achtervolgingsploeg gekozen. “Nu Patrick niet geheel fit is, zouden we kunnen terugvallen op het oude (doelend op het selecteren van een andere stayer, red.). Maar met de vorm van Beau en Chris durf ik het aan om wat meer risico te nemen en een 1500-meterrijder in te schuiven. Ik heb dat met de jongens overlegd, ook met Patrick.”

Ritsma legt zijn keuze verder uit: “Wij werken toe naar de Spelen en het zou daar zo kunnen zijn dat je gebruik moet maken van een 1500-meterrijder. Kjeld Nuis heeft al geroepen dat hij mee zou willen doen, Joep heeft dat gedaan en ook Wesly Dijs is een optie. Joep is de eerste bij wie het past in zijn schema. Ik heb met zijn coach Jac Orie overlegd en die zei: ‘We gaan het doen, dan weten we wat het ons brengt’.” Overigens heeft Wennemars al een internationale medaille gewonnen op de ploegenachtervolging: hij werd tweede op het WK Junioren van 2022 met Tim Prins en Stijn van de Bunt.

Passeren Marcel Bosker

Marcel Bosker sprak bij de NOS uit dat hij verbaasd was dat hij geen onderdeel uitmaakte van de trainingsgroep van de ploegenachtervolging en dat daarover niet gecommuniceerd was. “Ik ben er na vorig seizoen uitgegooid. Ze hebben een nieuwe groepsapp aangemaakt en ik zag in Inzell dat Patrick, Beau en Chris voor het eerst samen aan het trainen waren. Ik vroeg aan Rintje of ik er geen onderdeel meer van uitmaakte en hij vertelde dat ik er later weer bij zou komen. Beetje gek, want ik heb vorig jaar alles opgelost en nu zit ik er niet meer bij.”

Ritsma legt uit waarom hij de trainingen begonnen is met alleen Roest, Snellink en Huizinga: “Ik wilde eerst de rust terugbrengen met deze drie namen. In overleg met hen zijn we zo begonnen en wanneer alles weer zou lopen, zouden we kijken we wie we nodig hebben en komen die rijders erbij. We hebben de afspraak met de ploegen dat ze zelf trainen, zodat we alleen de puntjes op de i hoeven te zetten als ze betrokken raken. Ik heb vanochtend (donderdagochtend) even met Marcel gesproken. Hij is niet blij, maar we weten wat hij wel kan en vooral wat niet.”

Bij de vrouwen begon de eerste ‘ploegenachtervolgingsrel’ van dit jaar al in de zomer, toen Jillert Anema besloten had dat zijn vrouwen niet beschikbaar waren voor de trainingen. Rintje Ritsma werkte daarom met het drietal Joy Beune, Antoinette Rijpma – de Jong en Robin Groot naar de eerste wedstrijden toe. Omdat Groot zich niet geplaatst heeft voor de World Cups, wordt zij vervangen door Marijke Groenewoud. Inmiddels zijn de vrouwen van Albert Heijn Zaanlander ook weer aangesloten bij de trainingen. “Commitment is heel belangrijk, maar wij hebben meer dan drie schaatssters nodig. Door de blessure van Robin Groot kon ik niet anders dan Marijke inschuiven. Wij moeten vanuit de B-groep starten (door de mindere resultaten tijdens de World Cups vorig jaar, red.) en wij willen zo snel mogelijk promoveren naar de hoogste divisie. Ik kan geen risico lopen door een minder team op te stellen."

Jorrit Bergsma keert na een jaar afwezigheid terug op de internationale mass start. In eerste instantie viel de keuze van de bondscoach op Bart Hoolwerf en Harm Visser, maar door een knieblessure heeft Visser zich terug moeten trekken. “Jorrit heeft een bak aan ervaring, waar Bart veel aan kan hebben. Deze twee jongens snappen het spel goed. Wij hebben stabiliteit nodig om hoog te eindigen in de wereldbekerranking. Daarom is de kans ook groot dat deze rijders het hele seizoen opgesteld worden. Pas als iemand voldoende punten heeft, kan er gewisseld worden.”

Alles gebeurt met het oog op de Winterspelen. Wil Nederland daar het maximum aantal startbewijzen van negen halen, moeten de resultaten in het olympisch seizoen in de World Cups toereikend zijn. En daarvoor is het belangrijk dat er deze winter goed gescoord wordt, zodat er vanuit de best mogelijke uitgangspositie met zoveel mogelijk rijders in de A-groep begonnen kan worden aan het olympisch seizoen.

Bij de vrouwen neemt Elisa Dul op de mass start de plek in van haar oude ploeggenote Irene Schouten en zal ze met Marijke Groenewoud proberen de zegereeks voort te zetten. Wesly Dijs en Angel Daleman nemen deel aan de mixed gender relay.

Wie niet zal afreizen naar Japan is Hein Otterspeer. De sprinter van Reggeborgh werd vijfde op de 1000 meter van het WCKT, maar zag zijn startbewijs doorgeschoven worden naar Kjeld Nuis, die vanwege een blessure het kwalificatietoernooi had moeten missen. Hij heeft de rol van reserve afgewezen. "Ik ben erg teleurgesteld over de beslissing van de KNSB; dat is duidelijk. Vandaag heb ik met de staf overlegd en besloten om niet als reserve mee te reizen naar Japan. Ik kan beter hier in Nederland trainen en bespaar mezelf daarmee een lange reis naar Azië. Dat is voor mij de beste keuze", laat Otterspeer via Instagram weten.

Samenstelling teamonderdelen

ISU World Cup 1 in Nagano, Japan (22-24 november):

Vrouwen
Mass start: Marijke Groenewoud, Elisa Dul.
Ploegenachtervolging: Joy Beune, Antoinette Rijpma-de Jong, Marijke Groenewoud.

Mannen
Mass start: Bart Hoolwerf, Jorrit Bergsma.
Ploegenachtervolging: Joep Wennemars, Beau Snellink, Chris Huizinga.

Mixed gender relay: Angel Daleman, Wesly Dijs.

ISU World Cup 2 in Beijing, China (29 november–1 december):

Vrouwen
Mass start: Marijke Groenewoud, Elisa Dul.
Teamsprint (*): Michelle de Jong, Jutta Leerdam, Angel Daleman, Marrit Fledderus, Suzanne Schulting, Naomi Verkerk.

Mannen
Mass start: Bart Hoolwerf, Jorrit Bergsma.
Teamsprint (*): Stefan Westenbroek, Jenning de Boo, Tim Prins, Merijn Scheperkamp, Joep Wennemars, Tijmen Snel.

(*) Definitieve opstelling teamsprint volgt na World Cup 1 in Nagano.