De eerste woorden van de 18-jarige juniorenkampioen, die door de telefoon klinken, zijn onverwacht iets minder rooskleurig. “Ik zit momenteel ziek thuis. Gelukkig heb ik geen corona. Een paar mensen in mijn omgeving heeft ook zware griep met flinke koorts. Dat begint bij mij nu ook te komen. In principe maakt het niet veel meer uit, want ik had al besloten niet mee te doen aan de NK Junioren.”

Voorafgaand aan de internationale titelstrijd had de rijder van het Wadro KNSB Talent Team (KTT) Noord al een plan gemaakt met zijn coach Dave Versteeg. “We spraken met elkaar om de doelen door te nemen. Een prestatiedoel en een leerdoel. Ik moet dit jaar ook mijn examens voor school halen. Ik zit nu in het tweede jaar van mijn gespreide examens van het VWO. We hadden gezamenlijk besloten dat na de WK Junioren mijn seizoen klaar zou zijn en de focus even op school zou komen te liggen.”

Foto: Neeke Smit

De afmelding voor de NK Junioren Shorttrack ziet de alleskunner op het ijs, in de schoolbanken én op wieltjes niet als verloren kans. “Ik ben volgend jaar nog junior, dus dan kan ik alsnog voor de titel bij de junioren A gaan. Bovendien begint mijn inline seizoen al snel. Na het uitzieken ga ik beginnen met de inlinetrainingen. Ik weet nog niet precies wat de wedstrijdkalender van inline gaat zijn dit jaar. Ik hoop niet dat beide seizoenen elkaar overlappen. Als de EK en WK weer heel laat zijn, dan is de kans groot dat ik voor het schaatsseizoen kies.”

Onbekend

In Leeuwarden is De Boo zaterdag en zondag niet de enige afwezige. Van 20 tot en met 25 maart is er het Europees Jeugd Olympisch Festival (EYOF) in het Finse Vuokatti. Het EYOF wordt iedere twee jaar georganiseerd voor sporters tussen de 14 en 18 jaar oud. Net als de 'echte' Spelen kent het een zomer- en een wintereditie. Bij de vrouwen zijn Zoë Deltrap en Kiek Straathof geselecteerd en bij de mannen reizen twee teamgenoten van Jenning af: Bas van der Valk en Niels Bergsma.

De Groninger verwacht dat het desondanks een mooi kampioenschapsweekend gaat worden. “De senioren uit ons team zijn al lang klaar met het seizoen. Zij wilden gaan blokjesleggen en coachen. Onze trainers Dave en Leon (Bloemhof red.) zitten in Finland voor de EOF. Volgens mij komt zelfs Daan Breeuwsma coachen. Dat is toch gaaf?!”

De meeste uren in deze tussenliggende dagen van het schaats- en inlineseizoen worden door De Boo doorgebracht in de schoolbanken. Ondertussen geniet de kersverse kampioen volop na van zijn unieke overwinning. “Het was enorm vet! Mijn toernooi kon niet geslaagder eindigen. Ik had een doel gesteld met Dave dat ik graag A-finales zou rijden. Daarin heb ik mezelf overtroffen. Het mooist vond ik het moment dat ik net over de finish kwam. Ik keek naar Dave en hij was zo trots. Er volgde een knuffel. Dat vond ik denk ik wel een van de mooiste momenten. De volgende dag, op de slotdag, tipte hij: ‘Je hebt al een geslaagd toernooi, maar je hebt nog een dag, dus kop erbij. Knop om en dan mag je het na het toernooi vieren.’ De buurt bij ons thuis was echt ontploft, zei mijn moeder. Ik heb zoveel felicitaties mogen ontvangen. Eenmaal terug in Nederland besefte ik het pas echt."

Het groots kunnen vieren heeft de 18-jarige nog niet kunnen doen. “Ik moest vrij snel weer naar school. Daar hadden ze het ook meegekregen en werd ik door iedereen gefeliciteerd. Ik heb tussendoor mijn profielwerkstuk (PWS) ingeleverd. Dat moest ook nog even gebeuren. We zijn wel met het gezin uit eten geweest en mijn opa en oma waren er. Dat was fijn. Misschien dat ik in de zomer nog iets organiseer.”

Foto: Arnoud Kos

Stiekem had de juniorenkampioen voorafgaand aan het toernooi al ingezet op een podiumplek. “Eerlijk gezegd hadden we nog geen idee hoe goed de tegenstand was en wie er wel of niet zouden komen. Het zat in mijn hoofd om voor de medailles te gaan. Ook omdat het nog nooit eerder was gebeurd bij de mannen. De 500 meter is mijn afstand, dus daar wilde ik presteren.”

De Boo gelooft in zijn multidisciplinaire aanpak. “Ik doe ook langebaan. Ik denk dat het shorttracken het langebanen ondersteunt en andersom. Ik was ook uitgenodigd voor de Zilveren Bal, maar daar ga ik nu niet naartoe, omdat ik koorts heb. Skeeleren werkt bij mij juist een beetje in mijn nadeel. Ik heb een andere techniek op de skeelers, dus dan moet ik altijd enorm wennen als het shorttrackseizoen weer begint. Vorig jaar had ik de hele zomer geskeelerd. De eerste paar weken shorttrack waren echt drama, maar dat neem ik voor lief. Als ik prijzen kan winnen, doe ik mee. Ik wil heel graag naar de WK en ‘Europees kampioen’ klinkt ook niet verkeerd. Ik ben een keer tweede en derde geworden, dus goud ontbreekt nog. Dit is mijn laatste jaar junior op de skeelers. Ik wil er uithalen wat erin zit.”

Meer informatie over de NK Junioren Shorttrack vind je hier