De World Cups in Nur-Sultan (6-8 december) en Nagano (13-15 december) zijn de derde en vierde in de reeks. In het Kazachse Nur-Sultan (voorheen Astana) zijn de meeste toppers nog aanwezig; bij de World Cup in Japan geven de meeste rijders de voorkeur aan een trainingskamp. Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB, begrijpt de beslissing van de atleten, maar vindt het wel jammer. "Iedereen wil onze toppers in actie zien in een sterk deelnemersveld, maar de kalender is vol en dus ontkom je niet aan periodisering", geeft De Wit aan.
"Ploegen slaan de vierde World Cup over om zich via trainingskampen optimaal te kunnen voorbereiden op de KPN NK Afstanden. Bij dat toernooi moeten ze top zijn om in de tweede seizoenshelft kans te maken op de grote prijzen bij de EK, WK's en World Cup-finale. Het ultieme doel is natuurlijk de WK Afstanden in Salt Lake City." Een andere reden waarom de schaatsers Nagano overslaan, is vanwege de beslissing van de ISU om geen 1500 meter te rijden. De schaatsers spraken er schande van en ook de KNSB betreurt de gang van zaken.
"Een mondiale sport zoals schaatsen moet altijd kijken naar vernieuwing. Dat begrijp ik, maar wat ik jammer vind, is dat de ISU veranderingen doorvoert zonder overleg", aldus De Wit. "Wij hebben als KNSB vooraf niks gehoord over de wijzigingen op de kalender die de ISU wilde doorvoeren. We werden voor een voldongen feit gesteld en dat vind ik niet juist. Ik snap dat rijders en coaches daarvan balen, dat doen wij ook. Het is erg teleurstellend dat het niet in gezamenlijk overleg is gegaan. Neem de mixed gender relay in de World Cup-finale: die is er opgenomen, terwijl de regels niet eens bekend waren. Dat is niet in het belang van de sport."
Jeugd
Vanwege de vele afmeldingen stond bondscoach Jan Coopmans voor de lastige taak om een voltallige selectie voor de teamonderdelen op de been te krijgen. Met name bij de World Cup in Nagano kwam de 62-jarige Limburger met een aantal verrassende namen op de proppen. In gesprek met schaatsen.nl licht hij zijn keuzes toe, te beginnen met de World Cup in Kazachstan.
Bij de mannen zijn Tjerk de Boer en Chris Huizinga geselecteerd voor de ploegenachtervolging. Waarom is de keuze op hen gevallen?
"Na overleg met de coaches vond ik het tijd dat we het energiemanagement gaan hanteren. Als het kan, willen we onze absolute toppers rust geven en ik vind dat ik daar een bepaalde verantwoordelijkheid in heb. Patrick (Roest) staat in Nur-Sultan paraat voor de team pursuit, maar het is aan Marcel Bosker, Chris en Tjerk om iets moois neer te zetten. Naast Douwe de Vries, Sven Kramer, Marcel en Patrick heeft ook Chris de hele zomer meegetraind voor de team pursuit. Dit is het ideale moment om hem de kans te geven, net als Tjerk. Hij won afgelopen weekend de Eindhoven Trofee en ik ken hem al van de Jeugd Olympische Spelen (YOG) in Lillehammer toen hij nog shorttracker was. Hij heeft wat gezondheidsproblemen gehad, maar nu breekt hij door. Hij is bij uitstek een jongen voor de toekomst."
Als we naar de selectie kijken van de vierde World Cup in Nagano vallen er heel wat dingen op. Hoe ben je tot deze selectie gekomen?
"We wisten in de zomer al dat een aantal rijders en met name de allrounders de World Cup in Nagano zou overslaan. De allrounders hebben een andere trainingsroute dan de sprinters, die juist baat hebben bij veel wedstrijden. De allrounders willen investeren in trainingen om zich zo goed mogelijk te prepareren voor de hoogtepunten van het seizoen. Ik heb er alle begrip voor dat zij die keuze maken. Ik heb vervolgens met twee ervaren rijders gesproken en zij bedankten voor de uitnodiging. Daarna heb ik voor mezelf de beslissing genomen: het is tijd om de jeugd naar voren te schuiven. Zo heb ik van de nood een deugd gemaakt."
Junioren Beau Snellink, Harm Visser en Jordy van Workum zijn de opvallendste namen die je hebt geselecteerd. Waarom heb je ervoor gekozen om deze jonge jongens voor de leeuwen te gooien?
"Ik heb de afgelopen zomer al eens wat trainingen van de junioren onder leiding van bondscoach Jetske Wiersma meegemaakt en ik zag veel talent. Ik had toen al in mijn achterhoofd om hen de kans te geven als de mogelijkheid zich zou voordoen. Jordy en Harm hebben hele goede mass starts gereden dit seizoen en ik weet wat ik aan ze heb. Jetske en ik waren het er snel over eens dat we hen zouden meenemen. Toen ik het de jongens mededeelde, waren ze door het dolle heen. Ik ben heel blij dat de leiding van de KNSB mij hierin ook ondersteunt. Dit is een mooi signaal naar de jeugd."
Is het geen risico wat betreft deelname aan de WK Afstanden?
"We moeten in Nur-Sultan een goed resultaat neerzetten, dan kunnen we in Nagano de zaak naar ons toetrekken. Doordat we de eerste World Cups supergoed hebben gepresteerd, hebben we een hele goede uitgangspositie voor kwalificatie voor de WK Afstanden. In principe komt deelname niet in gevaar. Nee, ik verwacht zeker niet dat de jongens de eerste plek gaan halen, maar ook als je lager eindigt, scoor je voldoende punten."
Bij de vrouwen staan Team easyJet-rijdsters Marijke Groenewoud en Elisa Dul aan de start van de massastart. Nationaal presteren ze goed, wat verwacht je internationaal van ze?
"Marijke en Elisa hebben dit seizoen allebei al één of meerdere marathons gewonnen en Marijke heeft bij de mass start competities onder meer Suzanne Schulting en Francesca Lollobrigida verslagen. Zij begint het helemaal waar te maken en het wordt hoog tijd dat zij zich internationaal gaat bekwamen. Esther Kiel rijdt samen met deze twee meiden de ploegenachtervolging. Zij won afgelopen weekend de Kraantje Lek Trofee en ik vind het mooi dat ik haar daarmee kan honoreren."
Bij de teamsprint krijgt Dai Dai N'tab voor het eerst de kans om zich als eerste rijder in de kijker te rijden?
"De algehele insteek voor de teamsprint was dat bij we de eerste drie wedstrijden met een stabiele ploeg zo goed mogelijk probeerden te scoren, zodat we safe zouden zijn voor de WK Afstanden. Dat ik in Nagano de kans krijg om Dai Dai aan de start te brengen, vind ik heel fijn. Hij wil de teamsprint graag rijden en ik vind dat hij gezien het World Cup Kwalificatietoernooi (N'tab won de 500 meter) die kans moet krijgen."
World Cup 3 Nur-Sultan
Vrouwen:
500 meter
Jorien ter Mors, Sanneke de Neeling, Michelle de Jong, Jutta Leerdam en Dione Voskamp
1000 meter
Jorien ter Mors, Ireen Wüst, Letitia de Jong, Jutta Leerdam en Sanneke de Neeling
1500 meter
Jorien ter Mors, Antoinette de Jong, Ireen Wüst, Melissa Wijfje en Reina Anema
5000 meter
Esmee Visser, Reina Anema, Antoinette de Jong, Melissa Wijfje en Esther Kiel
Ploegenachtervolging
Ireen Wüst, Antoinette de Jong, Melissa Wijfje en Esther Kiel
Teamsprint
Michelle de Jong, Jutta Leerdam en Letitia de Jong
Mannen:
500 meter
Dai Dai N'tab, Kai Verbij, Ronald Mulder, Lennart Velema en Michel Mulder
1000 meter
Kai Verbij, Kjeld Nuis, Thomas Krol, Dai Dai N'tab en Lennart Velema
1500 meter
Kjeld Nuis, Thomas Krol, Patrick Roest, Marcel Bosker en Wesly Dijs
10.000 meter
Patrick Roest, Jorrit Bergsma, Marcel Bosker en Marwin Talsma
Ploegenachtervolging
Marcel Bosker, Chris Huizinga, Tjerk de Boer en Patrick Roest
Teamsprint
Ronald Mulder, Kai Verbij en Thomas Krol
World Cup 4 Nagano
Vrouwen:
500 meter
Sanneke de Neeling, Michelle de Jong, Dione Voskamp en Isabelle van Elst
1000 meter
Sanneke de Neeling, Elisa Dul en Isabelle van Elst
3000 meter
Reina Anema en Esther Kiel
Mass start
Marijke Groenewoud en Elisa Dul
Ploegenachtervolging
Esther Kiel, Marijke Groenewoud, Elisa Dul en Reina Anema
Teamsprint
Michelle de Jong, Sanneke de Neeling en Dione Voskamp
Mannen:
500 meter
Dai Dai N'tab, Kai Verbij, Ronald Mulder, Lennart Velema en Hein Otterspeer
1000 meter
Kai Verbij, Hein Otterspeer, Dai Dai N'tab en Lennart Velema
5000 meter
Marwin Talsma
Mass start
Harm Visser en Jordy van Workum
Ploegenachtervolging
Beau Snellink, Harm Visser en Jordy van Workum
Teamsprint
Dai Dai N'tab, Kai Verbij, Lennart Velema en Hein Otterspeer