Van Ids hoor je allang niets meer. Nou ja, een enkele keer duikt hij op in een krant, wanneer hij naar een verhaal uit zijn oude doos wordt gevraagd. Maar als Ids de schijnwerpers even niet meer kan ontwijken, gaat het over zijn olympische titel van Nagano (1000 meter, 1998), zijn twee gewonnen WK's  Allrounds (1997 en 1998) of zijn relatie met Anni Friesinger, net zo’n vermaarde coryfee van weleer in het langebaanschaatsen.

Toch is Ids Postma – in december wordt hij vijftig – de eerste rijder geweest voor wie op 15 maart 1996 in het Vikingskipet van Hamar het Wilhelmus klonk. Hij won die vrijdag de vijf kilometer van het eerste mondiale kampioenschap per afstand. De marge met de Japanner Keiji Shirahata, tot de dag van vandaag de enige schaatser uit dat Aziatische land die een keer zilver en brons bemachtigde op de 5000 meter, was klein: 6.47,09 tegen 6.47,20.

Foto: Soenar Chamid

De banbreekster aan vrouwenzijde? Annemarie Thomas beleefde twee memorabele dagen: winst op de 1000 meter, een etmaal later ook de beste op de 1500 meter. Zo goed zou ze in de jaren erna niet meer presteren.

Haar gouden race waren om in te lijsten; die van Jeroen Straathof nog meer. Deze specialist op de schaatsmijl zal 16 maart 1996 nimmer vergeten. Als junior leek hij het pad naar een grootse schaatscarrière al te hebben gevonden, refererend aan de wereldtitel bij de junioren, maar de Zuid-Hollander verwierf naderhand vooral faam omdat hij de eerste atleet werd die deelnam aan de Winterspelen, de Zomerspelen en de Paralympics. Toch is het alleraardigst hier even melding te maken van zijn enige gouden schaatsplak bij de senioren, behaald op de 1500 meter, voor Adne Søndral en Martin Hersman.

Nog even terug naar marginale verschillen in de uitslag. Postma greep de eerste plaats met 0,11 seconde, de marge tussen Jorrit Bergsma en Patrick Roest na de tien kilometer in 2019 (Inzell) was ook te verwaarlozen: 12.52,92 voor Jorrit, waarmee hij 0,42 sneller bleek dan Roest, die nog altijd wacht op zijn eerste individuele gouden WK-onderscheiding.

Tegen Renate Groenewold (bovenste foto), wereldkampioene op de drie kilometer in 2009 ten koste van Martina Sablikova, kan geen landgenoot op. Zij hield 0,08 over in 2009 (Richmond): 4.05,43 om 4.05,51. De Tsjechische revancheerde zich zeven seizoenen later, al zal ze daar uiteraard geen tel bij hebben stilgestaan. Het ‘slachtoffer’ op de ijspiste van Kolomna heette Ireen Wüst, die zich deze WK-editie tevreden moest stellen met het goud van de achtervolging. De cijfers van de close call: 4.03,05 en 4.03,13.

Foto: Soenar Chamid

Nu we haar naam hebben genoemd, kunnen we maar beter direct inzoomen op de kampioene goud delven. Ireen Wüst verzamelde in haar loopbaan de meeste gouden medailles op het WK Afstanden van alle Nederlandse schaatssters: vijftien. Een opvallende serie in die reeks vormen de zes exemplaren van de ploegenachtervolging. TeamNL trok zes keer aan het langste eind, en in alle gevallen maakte Ireen deel uit van het team.

De mannelijke evenknie, ‘Mister Veelvraat’ Sven Kramer, deed het nóg beter. Nederland als ploeg ook trouwens, want van de dertien achtervolgingsfinales waren er twaalf voor Oranje. Kramers aandeel: acht stuks goud. Hij vulde die collectie in de loop der jaren aan met dertien individuele plakken (acht op de vijf kilometer, vijf op de tien).

Foto: Soenar Chamid

Tientallen keren goud, op alle kampioenschappen was het raak. 27 Mannen en achttien vrouwen voegden een of meer duiten van deze kleur aan de bijna knappende zak toe. De meest speciale? Is niet te bepalen. Misschien moet die nog komen, aanstaand weekend, als Femke Kok of Jutta Leerdam een barrière kan slechten en voor het eerst in de geschiedenis namens TeamNL op de 500 meter de toon zet. Op dat nummer staat de teller op nul. Het is mogelijk: Jan Smeekens lukte het zes jaar terug, op 10 februari 2017. Een dag voordat hij dertig werd, liet hij het donderen in het Zuid-Koreaanse Gangneung. Hij beleefde een tweeledige primeur: wereldkampioen én na een versie waarbij er een 500 meter moest worden geschaatst. Dat was de nieuwe regel van de ISU.

Alle informatie over het ISU WK Afstanden is hier te vinden.