“Ik moet vanaf nu eigenlijk elk weekend aan de bak”, zei Wüst. “De kalender is absoluut verkeerd ingedeeld.” Eén weekend in december en één weekend in januari heeft de rijdster van Team Continu vrij. In alle andere weekenden staat er veel druk op de ketel om te presteren.

Ze heeft met name kritiek op de opeenvolgende selectiemomenten in de komende periode. Op het KPN NK Allround (27-28 december) worden de tickets voor het EK Allround (10-11 januari) verdeeld. Vervolgens staan bij dat EK de startbewijzen voor het WK Allround op het spel. Een week na het EK moet Wüst aan de bak bij het KPN NK Sprint (17-18 januari), het selectiemoment voor de 500 en 1000 meter op de WK Afstanden en de WK Sprint.

De week daarna, op vrijdag 23 en zaterdag 24 januari, is de wedstrijd die Wüst het meeste dwars zit: een selectiewedstrijd over 1500 en 3000 meter voor dames en 1500 en 5000 meter voor heren. Rijders kunnen daar een plek verdienen voor de World Cup in Hamar en voor het WK Allround. Belangrijker nog is dat die wedstrijd ook wordt gebruikt om de tickets voor de WK Afstanden in Heerenveen te verdelen.

“Dat moet echt anders in de toekomst”, zei ze. “Als ik dat weekend het niet goed doe kan ik in principe op vakantie.” In theorie kan Wüst daar namelijk niet alleen de World Cup in Hamar en de WK Afstanden, maar ook een kans op een plek op het WK allround verliezen. Dan moet ze daarvoor wel het EK allround verprutsen.

De KNSB gebruikt de World Cup in Hamar namelijk ook om met een klassement over 1500 en 3000 meter de ploeg voor het WK Allround aan te vullen met rijders die zich niet op het EK al hebben gekwalificeerd.

In het geval dat Wüst het EK niet goed rijdt dan wordt de selectiewedstrijd niet alleen haar toegang voor de WK Afstanden, maar ook voor het WK Allround. Beide toernooien zijn haar hoofddoelen in het seizoen. Echt op vakantie hoeft ze echter zelfs in dat geval niet, want voor de tweede World Cup in Heerenveen en de finale in Erfurt komt ze dan nog altijd in aanmerking.

Behalve de drukte baalt Wüst er ook van dat de selectiewedstrijd in Heerenveen tussen de bedrijven door wordt verreden. “Niemand in Nederland weet dat die wedstrijd van 23 en 24 januari zo ongeveer de belangrijkste van het jaar is”, klaagt de meervoudig olympisch kampioene. “Er staat heel veel op het spel en dan rijden we daar straks ook nog eens voor drieënhalve man en een paardenkop.”

De drukke kalender was voor Wüst echter geen reden om de World Cup in Berlijn te laten schieten, zoals bijvoorbeeld Sven Kramer en Wouter olde Heuvel wel deden. “Er is namelijk niets mooier dan competitie”, gaf ze toe. Maar in Berlijn kon ze nog wel kiezen om de 1000 meter niet te rijden en in de aanloop naar de wedstrijd had ze tijd om de zon in Spanje op te zoeken om zich op te laden. Die mogelijkheid ziet ze voor de komende maanden nauwelijks meer.

Arie Koops, directeur sport bij de KNSB, geeft Wüst gelijk dat het programma bijzonder druk is. “Daar ben ik het volledig mee eens”, zegt hij. “En ons streven is om het aantal selectiemomenten te beperken, maar dit deel van de wedstrijdkalender is het gevolg van het vooruit halen van de WK Afstanden.”

Door de WK Afstanden naar voren te halen, van eind maart naar februari, wil de ISU het reguliere seizoen synchroon aan het olympisch seizoen laten lopen, maar Koops en de zijnen wisten pas halverwege september dat de ISU de World Cup in Heerenveen en in Hamar zouden gebruiken als selectiewedstrijden voor respectievelijk de WK Sprint en WK Allround. “Wij hadden Hamar het liefst ook links laten liggen, maar het is de keuze van de ISU om daar de tickets voor de WK Allround te verdelen. We hebben geprobeerd de druk daar weg te halen bij onze rijders door ook het EK als selectiemoment te gebruiken.”

Dat Wüst stelt dat er niet goed over is nagedacht vindt Koops te ver gaan. “Daar is overleg over geweest met de atletenvereniging en de coaches van de merkenteams. Ook Ireens coach Marianne Timmer zat daar aan tafel. Dit was alles wat we ervan konden maken.”

Bovendien had Wüst, zo meent Koops, ook het voorbeeld van Kramer kunnen volgen en Berlijn kunnen overslaan. Al prijst hij tegelijkertijd haar strijdkracht. “Ik vind het ook goed dat ze bij de internationale wedstrijden hun verantwoordelijkheid nemen.”

Voor volgend jaar hoopt Koops de kalender wel anders in te kunnen delen, want dat het niet ideaal is ziet hij ook. Daarvoor blijft de KNSB nog wel afhankelijk van de beslissingen van de ISU omtrent de vijfde en zesde World Cup. “Wij streven ernaar om de selectiemomenten zoveel mogelijk samen te brengen eind december of begin januari.”