De zondag begon met de mixed relay finale, het onderdeel waarop Nederland deze winter al goud en zilver won. Deze editie leek daar een bronzen medaille aan toegevoegd te worden, ware het niet dat Nederland uit de uitslag geschrapt werd. Vier en een halve ronde voor het einde zette de ietwat ongeduldige Xandra Velzeboer een inhaalactie op, waarbij ze haar Canadese opponente Florence Brunelle aantikte.

“De inhaalactie was niet clean”, geeft Velzeboer zelf toe. “Ik was te gestrest en probeerde Brunelle op een risicovolle plek in te halen, op het laatste rechte stuk voor de wissel. Had ik mijn actie moeten afbreken, dan was ik al mijn snelheid kwijtgeraakt voor de duw en was onze positie in gevaar gekomen. Ik had beter kunnen wachten en het inhalen over kunnen laten aan de jongens (doelend op Teun Boer en Jens van ‘t Wout, red.).”

Zo miste ze na de vierde plek op de relay en de B-finale van de 1000 meter ook eremetaal op de gemengde aflossing. Door het overslaan van de 1500 meter was er nog een kans voor de rijdster die sinds enkele jaren een vaste klant is voor de prijsuitreikingen van mondiale wedstrijden. Op het onderdeel waar ze nog ongeslagen op was, de 500 meter, begon ze in de halve finale vanaf de tweede positie. “Na de start beukte de Canadese vol tegen me aan – ze was nog niet voor me – waardoor ik in de eerste bocht al mijn snelheid verloor. Daarna wilde Fontana binnendoor inhalen.”

De Italiaanse Arianna Fontana en Velzeboer kwamen in botsing. Na enkele meters doorgereden te hebben schoof Fontana alsnog de boarding in. Volgens de jury de fout van de Nederlandse, die van haar lijn zou hebben afgeweken. “Ik ben het helemaal niet eens met de penalty”, aldus een stellige Velzeboer. “Ik begrijp er niks van. Fontana zat nog achter mij en ik week niet van mijn lijn af.” De shorttrackster baalt van de beslissing, maar kan wel vertrouwen halen uit het tweede deel van haar race. “Hoewel ik aan het begin al mijn snelheid kwijt was, kwam ik nog heel hard buitenom bij de Canadezen aan het einde. Daar moet ik aan vasthouden.”

Zo mist de 23-jarige shorttrackster voor het eerst deze winter het goud op de 500 meter en staat ze na het weekend met lege handen. “Deze mindere resultaten liggen niet aan hoe ik schaats”, weet Velzeboer. Met haar sterke optreden van Beijing vorige week (naast goud op de 500 meter ook zilver op de 1000 meter) in het achterhoofd, weet ze dat ze meer moet vertrouwen op haar race-instinct. “Dan heb ik de meeste rust in de races en kan ik de gaatjes vinden om in te halen. In zo’n weekend als dit is het door de tegenslagen moeilijker het vertrouwen te houden. Een aantal ritten voelde ik meer stress en wilde ik de kansen creëren in plaats van erop te wachten en vervolgens aan te grijpen.”

Xandra Velzeboer
Gefocust en gretig, of te ongeduldig? | Foto: ISU

Jens van ’t Wout redde de meubelen voor Nederland met een zilveren plak. Hij liet mooie inhaalacties zien op de 1000 meter en moest alleen de sterke William Dandjinou voor zich dulden. Voor de 23-jarige rijder tellen niet zozeer de medailles van de World Tour, vooral de informatie die hij opdoet over zijn concurrenten. Zo mocht hij het zondag individueel drie keer opnemen tegen Ji Won Park, de leider van de Crystal Globe (het klassement over alle individuele afstanden). Waardevolle ervaring voor Van ’t Wout. “Ik snap nu hoe hij rijdt. Het zal niet elke keer lukken om er gebruik van te maken, maar ik zie zijn zwakke plekken.”

“Toen hij me inhaalde en naar me zag kijken, kreeg ik wel een flashback naar afgelopen winter.” Van ’t Wout doelt op zijn val vorig jaar december, in hetzelfde Koreaanse stadion. Park rijdt de Nederlander de boarding in en wordt bestraft met een penalty. Voor Van ’t Wout blijkt de schade veel groter te zijn, maanden tobt hij met klachten aan zijn enkel. Pas in april volgt de diagnose, afgescheurde enkelband, en een operatie. Die beelden leken niet alleen door het hoofd van Van ’t Wout te schieten. “Park moest er volgens mij ook nog even aan terugdenken. Hij leek me een keer in te halen, maar stuurde toch naar buiten.”

Jens van 't Wout
Een lach bij Van 't Wout na zijn tweede individuele plak van het weekend. | Foto: ISU

Ook van ’t Wout kreeg zondag een straf op zijn naam, in de B-finale van de mannenrelay. Het kwartet Boer, Van ’t Wout, Sjinkie Knegt en Daan Kos lag op de tweede positie achter Canada, toen de Noord-Amerikaanse ploeg het gaspedaal vol indrukte. Een inhaalrace van de Dutch Lions leek beloond te worden met de eerste plek in de B-finale, maar wederom moest de scheidsrechter mededelen dat Nederland werd teruggezet in de ranking.

“Ik kreeg een heel goede duw van Teun”, begint Van ’t Wout het moment terug te spoelen. “Ik schoot voorbij Steven Dubois en probeerde hem te blokken voor het ingaan van de bocht, maar ik was al veel te ver de bocht in om deze actie legaal te doen.” Desalniettemin keek de Nederlander terug op een goede relay. “We hadden duidelijk meer snelheid dan de Canadezen. Het is nu aan mij als afmaker te leren hoe ik het best kan finishen tegen landen als Canada en China. Ik heb Dubois laten zien dat ik er ben en dingen probeer, waardoor hij de volgende keer voorzichtiger zal zijn.”

Langzaam vindt Van ’t Wout de stukjes voor de puzzel die hem in maart goud moet brengen op het WK. “Ik leer mijzelf en de tegenstanders steeds beter kennen. Ik ben nu bezig met ontdekken hoe ik efficiënter door de ritten kan komen. Hoeveel energie kan ik geven in een halve finale? Al met al ben ik tevreden over dit weekend”, concludeert Van ’t Wout na een zilveren (1000 meter) en bronzen plak (1500 meter).

Na de twee toernooien in Azië vliegt TeamNL naar het Spaanse Calpe, om in de zon de batterij op te laden. Daarna zal de focus op het NK en het EK in januari. Wil jij de Nederlandse toppers zien strijden om de nationale titels? Boek dan je tickets!

Benieuwd naar alle uitslagen van zondag? Bekijk ze op de website van de ISU.